Eide om tostatsløsning: – Helt urimelig at Israel skal ha vetorett

2 hours ago 2



– Da den korte våpenhvilen tok slutt, beskrev jeg situasjonen på Gaza som helvete på jord. Nå vil jeg si at det er verre enn helvete på jord, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til VG, og legger til:

– Det er rett og slett en katastrofe av nærmest apokalyptiske dimensjoner. Det er en katastrofe for menneskeheten og et moralsk sammenbrudd.

VG snakker med utenriksministeren før han skal gå om bord på flyet til New York.

Der skal han delta på et toppmøte om Palestina og en tostatsløsning for Israel og Palestina.

Han synes den midlertidige militære pausen Israel skal ha innført i Gaza fra søndag og «inntil videre» er for lite.

– Det gjenstår å se om dette har noe særlig effekt, men det viser i hvert fall at presset begynner å ha en viss effekt, sier Eide.

Søndag har to jordanske og et emiratisk sportsfly sluppet 25 tonn med nødhjelp over Gazastripen. I tillegg har lastebiler med nødforsyninger kommet inn over den nordlige grensen.

 Bashar Taleb / AFP / NTBNødhjelp i form av melsekker på et lastebilplan er kjørt inn fra grensekrysningen Zikim i nordlige Gaza, hvor folk har strømmet til søndag. Foto: Bashar Taleb / AFP / NTB

Frankrike på banen

Over hundre internasjonale organisasjoner, deriblant Verdens helseorganisasjon (WHO)UNRWA, Leger Uten Grenser og Amnesty. I juli kom sistnevnte med en rapport som sier at «Israel bevisst bruker sult som våpen i Gaza», noe Israel selv nekter for å gjøre.

Senest på fredag bekreftet den franske presidenten Emmanuel Macron at Frankrike vil anerkjenne Palestina som egen stat i september.

Frankrike blir dermed det første av G7-landene og det første vestlige landet i FNs sikkerhetsråd som anerkjenner Palestina.

– Derfor har det en helt egen tyngde at Frankrike sier det, så vi er veldig glade for det, sier Eide.

Les også: Macron: Frankrike skal anerkjenne Palestina

Norge anerkjente Palestina som egen stat i mai i fjor, sammen med Spania, Irland og Slovenia. Rundt tre av fire medlemsland i FN anerkjenner nå Palestina som egen stat.

– Vi vet at flere andre europeiske land nå er inspirert av Frankrike, og vil se på om de skal gjøre det samme. Da blir det gjerne innen generalforsamlingen i FN om en måned, sier Eide.

 Jehad Alshrafi / AP / NTBNødhjelp slippes ned fra et fly over Gaza by søndag 27. juli. Foto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

Leder arbeidsgruppe

På møtet i New York er målet å få en fortgang i en mer langsiktig fredsløsning mellom Israel og Palestina. Egentlig skulle de møtes i juni, men da begynte bombingen av Iran.

– Vi som møtes er veldig klar over at en tostatsløsning er vanskelig, men jeg tror vi står samlet i overbevisningen om at alle andre mulige alternativer er verre, sier han.

Sammen med den palestinske statsministeren, utenriksministeren og utviklingsministeren, skal Eide og 20 andre utenriksministre fra blant annet Saudi-Arabia, Frankrike, Storbritannia og Canada, diskutere hvordan de kan hjelpe de palestinske selvstyremyndighetene å bygge opp Palestina igjen. Møtet er en del av Koalisjonen for implementering av tostatsløsningen, som Saudi-Arabia, EU og Norge opprettet i fjor.

– Poenget her er å få tilbake fokus på det som er kjernen i problemet, nemlig at vi helt siden 1948 ikke har levert på det som var planen fra FN, sier Eide.

 Jehad Alshrafi / AP / NTBFoto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

Han skal lede en arbeidsgruppe om palestinsk økonomi sammen med Japan, der målet er å hjelpe de anerkjente palestinske selvstyremyndighetene til å overleve den langvarige konflikten med Israel.

– Vi bidrar ganske mye, men det vil absolutt være en oppfordring om mer bidrag til den palestinske økonomien i dag, men også at alle bruker sin innflytelse på Israel til å si at de må frigjøre pengene som faktisk tilhører palestinerne, sier han.

Israel samler inn skatter og avgifter fra palestinere på vegne av de palestinske selvstyremyndighetene, men har flere ganger holdt pengene tilbake.

– Så skal vi selvfølgelig også snakke om den humanitære krisen.

– Helt urimelig at Israel skal ha vetorett

En fremforhandlet tostatsløsning verdens foretrukne løsning på konflikten, men enn så lenge har disse forhandlingene stått helt stille.

På palestinsk side har blitt hemmet av indre strid mellom de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden og Hamas i Gaza. Israel på sin side avviser blankt en palestinsk stat, fordi regjeringen mener det utgjør en sikkerhetstrussel for Israel.

 Abdel Kareem Hana) / AP / NTBNødhjelp faller inn over Gaza søndag. Foto: Abdel Kareem Hana) / AP / NTB

Selv om utenriksministeren synes det beste er om alle blir enige, mener Eide at Israel ikke lenger kan styre hva som skal skje på Israels okkuperte palestinske territorier.

– Det er helt urimelig at Israel skal ha vetorett på hva som skjer på territorium som ikke er deres, sier den norske utenriksministeren.

– Det må vi ut av.

Med vetorett sikter han til at Israel ikke møter opp til forhandlingsmøter, og at det dermed ikke blir noen løsning.

– Det vil være litt som å si at det ikke blir noe løsning i Ukraina med mindre Russland vil. Det ville vært et rart standpunkt, legger han til.

Read Entire Article