E-poster avslører drama før Valgerd Svarstad Hauglands avgang: «Dypt bekymret»

22 hours ago 7



Valgerd Svarstad Haugland går av som statsforvalter etter å ha blitt refset av statsråden. Bak kulissene var det stor dramatikk i flere uker.

Det har vært noen dramatiske uker for Valgerd Svarstad Haugland. Forrige uke sa hun at hun slutter som statsforvalter for Oslo, Buskerud, Østfold og Akershus. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

Publisert: 23.12.2024 21:02

Kortversjonen

Forrige onsdag gikk Valgerd Svarstad Haugland ut med hun gir seg som statsforvalter for Oslo, Buskerud, Østfold og Akershus.

Hun fikk beskjed om at hun ikke lenger hadde tillit fra Karianne Tung (Ap), digitalisering- og forvaltningsminister, ifølge Haugland selv.

Nå kan Aftenposten avdekke en høydramatisk førjulstid for den erfarne statsforvalterenstatsforvalterenStatsforvalteren er statens representant i fylket og har ansvar for å følge opp vedtak, mål og retningslinjer fra Stortinget og regjeringen..

Frustrerte byråkrater

Den tidligere KrF-lederen har vært statsforvalter siden 2011. Bakteppet for at hun går av, er kort fortalt dette: Statsforvalteren har feilaktig ikke behandlet klager mot tvangsmedisineringtvangsmedisineringTvangsmedisinering er et inngripende tiltak innenfor psykisk helsevern. Det gjelder pasienter med svært alvorlig psykisk sykdom. av 114 pasienter. I tillegg har de unnlatt å behandle 969 innsynskrav.

Men hva skjedde da saksbehandlingsfeilene først ble kjent internt?

Byråkrater høyt oppe i Helse- og omsorgsdepartementetHelse- og omsorgsdepartementetHOD er styringsdepartement overfor statsforvalteren på helseområdet. (HOD) og Digitalisering- og forvaltningsdepartementetDigitalisering- og forvaltningsdepartementetDFD er styringsdepartement overfor statsforvalteren. (DFD) har reagert på håndteringen.

Haugland ble anklaget for å ta «letteste vei ut». En leder i HOD var «dypt bekymret».

Det kommer frem av e-poster Aftenposten har fått innsyn i.

Les også

Pasienter fikk ikke vite at klagen deres ble lagt bort

Haugland beklager sen varsling

At klager mot tvangsmedisinering feilaktig hadde blitt lagt bort, ble først oppdaget i juni. Men ingen visste hvor mange dette hadde skjedd med.

DFD, som har ansvar for statsforvalterne, ble ikke varslet før 20. november. Og det var HOD som varslet dem. Haugland har beklaget at de ikke varslet DFD selv tidligere.

21. november fikk DFD en redegjørelse fra statsforvalteren, og dagen etter ble det avholdt et møte mellom DFD, HOD og statsforvalteren.

Da jobbet statsforvalteren på spreng for å avdekke omfanget av saksbehandlingsfeilene. DFD, HOD og statsforvalteren møttes en rekke ganger frem til Haugland skal ha fått beskjed om å gå av i forrige uke.

Underveis slo HOD alarm en rekke ganger om hvordan statsforvalteren håndterte saken.

Karianne Tung er digitalisering- og forvaltningsminister. Hun har ansvaret for statsforvalterne. Tung ønsker ikke å si til Aftenposten om hun ba Valgerd Svarstad Haugland om å gå av. Foto: Javad Parsa / NTB

«Letteste vei ut»

Statsforvalterens håndtering var «svært lite tillitvekkende», skrev Thomas Neby Baardseng, ekspedisjonssjefekspedisjonssjefavdelingsleder i HOD, i et brev til DFD 27. november.

Omfanget av saken var langt større enn statsforvalteren selv hadde avdekket, mente han.

«Vi er dypt bekymret for den tilsynelatende manglende juridiske forståelsen av hvordan disse sakene skal håndteres», skrev Baardseng.

Til slutt skrev han:

«Vi er også bekymret for at ledelsen hos SFOS (statsforvalteren) ikke synes å se alvoret i denne saken, men heller synes å lete etter «letteste vei ut». DFD må nå vurdere hva som er hensiktsmessig håndtering overfor SFOS.»

– Vi stupte inn i saken

At Valgerd Svarstad Haugland har tatt letteste vei ut, kaller hun for «bare tull».

– Vi stupte inn i saken og satte alle ressurser til fra den dagen vi virkelig så sakens alvor. Men jeg beklager at jeg skjønte det for sent, sier hun.

Haugland mener hun i første omgang ikke fikk god nok informasjon fra de under seg. Det var derfor hun ikke innså alvoret.

Bekymret politisk ledelse

4. desember slo ekspedisjonssjef i HOD, Thomas Neby Baardseng, alarm på nytt. Da skulle partene møtes på nytt om en uke, 11. desember.

«Vi er bekymret for tidslinjen i denne saken, og at når vi kommer til onsdag 11. desember så har vi visst om saken i en måned. Politisk ledelsePolitisk ledelsePolitisk ledelse består av statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere. i HOD, samt SMK, er også bekymret», skriver han til DFD.

Svaret kom fra ekspedisjonssjef i DFD, Jan Olav Pettersen. Han kalte saken for «svært alvorlig».

«Christine (Hamnen, departementsråd) og jeg hatt et eget møte med Valgerd for å understreke alvoret og forsikre oss om at saken tas på stort alvor og behandles så raskt som mulig», skrev han.

Sjef hos statsforvalteren sluttet

Haugland sendte en siste redegjørelse om sakens omfang til DFD 10. desember. Der kommer det dessuten frem at en person med sjefsansvar sluttet i jobben i september som følge av saken. Vedkommende fikk tilbud om sluttpakke.

Haugland avviser at statsforvalteren ikke forsto sakens alvor.

– Notatene som ble sendt underveis, var uferdige, sier Haugland.

– Hva synes du om kritikken?

– Jeg tror jeg forstår den, men jeg er ikke kjent med at vi fikk slike kommentarer da vi la frem alt vi hadde funnet, sier hun.

Sa «veldig tydelig» at det er «svært alvorlig»

Samtidig med notatet 10. desember laget statsforvalteren et utkast til pressemeldingpressemeldingEn pressemelding er informasjon som går ut felles til nyhetsredaksjoner. om saken. Der sto det ingenting om Hauglands avgang. Meldingen ble aldri sendt ut. I stedet ble saken offentlig kjent 18. desember. Da sa Haugland at hun gir seg når åremåletåremåletÅremål er en tidsbegrenset kontrakt. går ut ved nyttår.

Tung har ikke svart direkte på om hun ba Haugland om å gå av.

Hun ga beskjed til Haugland «veldig tydelig» om at saken er «svært alvorlig», sa hun til Aftenposten forrige uke.

«Dette handler konkret om en svært alvorlig sak, og håndteringen av denne», skriver hun i en e-post lille julaften.

De mener at oppfølgingen av sakene ikke har vært god nok, og at det ble varslet for sent, påpeker Tung.

HOD har vært opptatt av at riktig informasjon måtte framkomme og at de berørte pasientene skulle få beskjed så fort som mulig. Det informerer de i en e-post til Aftenposten.

«Dette er en svært alvorlig sak som har gått ut over pasientene med alvorlige psykiske lidelser sin rettsikkerhet», skriver de.

Read Entire Article