Det kinesiske skipet som etterforskes i sammenheng med kabelbruddene i Østersjøen har et skadet anker.
Torsdag 21. november kl. 23:17Søndag og natt til mandag ble det oppdaget skader på to ulike undersjøiske telekommunikasjonskabler i Østersjøen.
Den ene, C-Lion1, går mellom Finland og Tyskland, mens den andre, BCS East-West Link, går mellom Sverige og Litauen.
Svensk politi etterforsker hendelsene som sabotasje.
Mandag skygget det danske sjøforsvaret det kinesisk-registrerte skipet Yi Peng 3, som har seilt langs kablene i samme tidsrom som skadene oppsto.
Danskene har fulgt etter skipet på oppdrag fra Sverige. Siden tirsdag har det ligget ankret ved Kattegat.
Danmarks Radio skriver torsdag at de har oppdaget skader på ett av skipets ankre.
Orlogskaptein og forsvarsanalytiker ved Nordic Defence Analysis, Jens Wenzel Kristoffersen, sier til DR at skadene må har krevd «stor kraft».
– Ankertappene har blitt bøyd på en måte, slik at de ikke lenger er parallelle, sier Kristoffersen til kanalen.
Han understreker at de ikke kan fastslå når, hvor eller hvordan skaden har oppstått.
Les mer: Dette vet vi
Ankre har tidligere blitt brukt til å skade undersjøiske kabler. 8. oktober 2023 ble gassrørledningen Balticconnector, som forbinder det finske gassnettverket med resten av Europa, rammet av en lekkasje.
Den finske marinen fant siden et anker i området ved gassrørledningen, som de senere mente tilhørte det kinesiske skipet NewNew Polar Bear.
SVT: Sentralt i etterforskningen
Ifølge SVT er det kinesiske skipet Yi Peng 3 sentralt i svenskenes pågående etterforskningen av de nye kabelbruddene.
– Det er en interesse for et spesifikt skip, det skipet har vært i nærheten av disse to stedene på bestemte tidspunkt når ting har skjedd, sa politiinspektør Per Engström til SVT onsdag.
Se skipets ferd sammenlignet med kablenes lokasjon her:
KABLENE: Uthevet kan man se de skadede kablene. C-Lion1 (grønn) mellom Finland og Tyskland og BCS East-West Interlink (blå) mellom Litauen og Sverige. Foto: TeleGeography
Engström sier til SVT at de avventer bilder fra marinens undersøkelser fra sjøbunnen. Avhengig av hva som kommer frem av disse, vil svensk politi vurdere om de skal ta kontakt med mannskapet eller gå ombord på skipet.
Enn så lenge er det ikke aktuelt.
– Å gå om bord vil være en voldshandling og vi må ha de juridiske forutsetningene på plass. Det må være åpenbart at en forbrytelse har funnet sted, sier han til kanalen.
Flere land bistår
Allerede mandag kveld seilte flere skip fra det svenske sjøforsvaret ut i Østersjøen for å sjekke kabelbruddene. Den danske marinen har også sendt fjernstyrte, ubemannede ubåter ned til kablene for å samle bevis og dokumentasjon.
Innenriksdepartementet i Tyskland opplyser at deres politi bistår Sverige og Finland i etterforskningen av ødeleggelsen av de to kablene.