Dødt løp mellom Harris og Trump

1 month ago 26



Nye målinger:

TV 2s tallknuser ser en god stemningsbølge for Demokratene. Men for å kunne bli president må hun vinne én vanskelig velgergruppe.

 Andrew Caballero-Reynolds / AP / NTB
STEMNINGSBØLGE: TV2s tallknuser leser begeistring for Demokratene i meningsmålingene etter søndagen. Men han er usikker på hvor lenge de kan flyte på bølgen. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AP / NTB

Publisert 24.07.2024 22:13 Sist oppdatert 9 minutter siden

Dårlige tall på meningsmålingene var en viktig faktor da USAs president Joe Biden trakk seg som demokratenes presidentkandidat i et brev til nasjonen søndag kveld. 

TV 2s tallanalytiker Terje Sørensen har allerede fått tre målinger etter at Biden trakk seg. Her er det tall å knuse, og han ser klare tendenser. 

De siste nasjonale målingene før Biden trakk kandidaturet sitt ga Trump ledelsen, uansett hvem Demokratene stiller med. Nå har det snudd. 

– Rir på en stemningsbølge

De tre målingene viser alle en vesentlig fremgang for demokratene. Før Biden trakk seg lå de tre prosent bak Trump. Nå er det dødt løp. 

Sørensen har regnet ut at Harris ligger 0,4 prosent foran Trump når han regner ut gjennomsnittet av de tre ferskeste målingene. 

– Dette er en stemningsbølge, sier Sørensen. 

Men han tror ikke nødvendigvis velgerne strømmer til Kamala Harris fordi hun er Kamala Harris. I hvert fall ikke enda. 

– Dette er lettelsen, forklarer han. – Demokrater likte ikke å si at det skulle stemme på Biden. Spesielt ikke etter den debatten. 

Nå har de fått et nytt alternativ. Men bølgen hun rir på kan fort gå på et skjær. Faktisk peker Sørensen på to mulige skjær i sjøen allerede denne uken. 

Kan skuffe

Det første problemet kan oppstå hvis hun ikke lever opp til forventningene når hun skal settes på prøve. Bidens debatt var katastrofal, men ingen vet hvor god Kamala Harris vil være i en slik situasjon. 

Hun er ikke utestet som debattant, men dette er en ny rolle, og hun imponerte ikke da hun selv stilte til presidentkandidat i 2020. 

– Det blir spennende er hva folk vil mene når hun viser frem hvem hun er, sier Sørensen. 

Foreløpig har velgerne møtt en aspirerende presidentkandidat i svært velregisserte talesituasjoner. 

– Der flyter hun på begeistringen og lettelsen over at Demokratene får en ny kandidat, forklarer Sørensen. 

Mange var skeptiske til Bidens høye alder, men det var først da han ble satt på prøve på direkten og strøk i all offentlighet at han ble presset til å trekke seg. 

Nå er alles øyne på Harris, og hun kan lykkes. Eller hun kan skuffe. Sørensen er spesielt spent på meningsmålingene som kommer etter at Harris har fått vist seg fram. 

Det er særlig én gruppe hun må begeistre. 

De viktigste velgerne

Hvis tallene går imot henne blant de viktigste velgerne, hjelper det ikke hvis hun vinner hjertet til enda flere i stater der Demokratene allerede vinner. 

Det er det andre skjæret i sjøen, og her har ikke Sørensen fått nye tall å analysere enda. Det er her det andre skjæret kan komme. 

Man kan vinne flertallet av velgerne i USA uten å vinne valget. Hillary Clinton fikk flere stemmer enn Donald Trump da hun tapte valget i 2016 og Trump ble president første gang. 

Biden vant valget da han vant den hvite middelklassen i de viktigste vippestatene. Dem må Harris også overbevise. 

 Kevin Dietsch / AFP / NTB
VIPPESTAT: Denne Demokrat-velgeren i Michigan demonstrerte i Februar. Hun ville ikke ha Biden. Spørsmålet er om Harris kan vinne de viktigste stemmene i vippestatene. Foto: Kevin Dietsch / AFP / NTB

De tre målingene som har kommet så langt viser begeistring, men hvis begeistringen bare gir henne flere stemmer i stater der Demokratene allerede vinner, kan det ikke gi henne seieren. 

– Det har foreløpig ikke kommet nye målinger fra de viktige vippestatene, sier Sørensen. 

Også dette kan være et skjær i sjøen. 

Ifølge NBC News har Harris samtidig gjort det noe svakere blant hvite velgere enn Biden. 

Men ifølge målinger som ble gjort forrige uke gjør hun det bedre i vippestatene enn det Biden gjør: Når folk blir spurt om de vil stemme på demokratene hvis Harris er kandidat, får de litt flere stemmer enn hvis Biden er det. 

– Akkurat nå er lettelsen stor for demokratene, sier Sørensen. 

Men det blir en svært spennende valgkamp, også for en tallknuser, når det er over tre måneder til valget, ny kandidat og dødt løp på meningsmålingene. 

Read Entire Article