Dixie (8) «funnet» etter syv år: – Ganske forvirrende

2 weeks ago 12



Kortversjonen

  • Dixie, en border collie, er funnet etter å ha vært meldt stjålet i syv år.
  • Hundens nåværende eier er fortvilet da han har hatt henne i alle disse årene.
  • Den opprinnelige eieren, Anette Strand, ønsker nå å få Dixie tilbake.

Selv ikke en kvikk bikkje som en border collie kan være to steder på én gang.

Det hele startet lørdag ettermiddag da turgåere fant en border collie ved en turløype i Sunnfjord. Da de ikke fant eieren, ringte de politiet. Disse sjekket hunden, som hadde en chip implantert med informasjon om eieren.

Det viste seg at Dixie var meldt stjålet for hele syv år siden.

– Eier ble veldig glad for den gode nyheten, og vil forhåpentligvis snart bli gjenforent med hunden. Det er en fin sak, sa politiets operasjonsleder Steinar Hausvik til VG lørdag kveld.

Så enkelt var det ikke.

Dixie har nemlig de siste syv årene bodd hos noen ganske andre, som fram til nå har trodd at var de rette eierne av hunden.

– Moren min er helt knust over tapet av Dixie. De bor i hop, hun og hunden. Plutselig står det en tom hundeseng her. Det er ikke moro å gå fra å lete etter hunden, til å finne ut at hun er eid av noen andre, sier mannen som kjøpte Dixie for syv år siden.

 PrivatSTOR LYKKE: For en av eierne. For de andre er det stor sorg. Foto: Privat

Han ønsker ikke å bli identifisert, men forteller at han fant Dixie i en Finn-annonse for syv år siden, og kjøpte henne for 10.000 kroner. Han har kontrakt på kjøpet, forteller han VG, og tenkte aldri at det var et kjøp å sette spørsmålstegn ved.

Han ble opplyst at hunden het Dixie. Siden den gang har hun vært på gården i Sunnfjord.

– Det er en gardshund og en familiehund vi er glade i. Hun er veldig glad i folk og søker selskap. Hun hadde akkurat lekt ute i vannet med noen unger. Hun vet hvor hun hører hjemme. Hadde du sett på henne og sagt «gå hjem», hadde hun gjort det. Hun hadde sikkert sett på deg med bedende øyne, men så hadde hun gjort det etterhvert, sier han.

Dixie går for det meste fritt. Da hun ikke kom hjem utpå lørdagen, lot de døren stå på gløtt. Like etter leste han i lokalavisen at en hund var funnet. Så viste det seg at Dixie hadde en chip med informasjon om en helt annen eier.

– Jeg visste ikke at hun var chippet fra før, og har aldri tenkt tanken på å chippe henne selv.

Hva som skjer nå, vet han ikke.

– Jeg er usikker på hvem som skal få Dixie tilbake. I henhold til politiet skal hun til rettmessig eier. Men hvem av oss er det? Skal hun ut fra sitt vante hjem hvor hun har gått i syv år? spør han.

Det samme lurer Anette Strand på. Hun meldte Dixie stjålet for syv år siden.

– Det er en gladsak på én side, men ganske forvirrende på den andre, sier hun.

Det var hun som ga hunden navnet Dixie.

– I papirene sine heter hun Ella, men da jeg fikk henne var det åpenbart at hun ikke kledde det navnet. Jeg har kalt henne Dixie siden jeg fikk henne, sier Strand.

 PrivatHEI VERDEN: Eierne av Dixie forteller begge to om en barneglad hund som liker selskap. Her er et av de første bildene av Dixie, fra 2016. Foto: Privat

Ifølge henne begynte historien da hun satte Dixie bort på fôr. Etter en tid kom det henne for øre at fôrfar hadde solgt Dixie.

– Jeg registrerte henne som «stjålet» på Dyre-ID allerede i 2017. Det har vært status for henne der siden hun ble solgt. Siden da har jeg forsøkt å finne de nye eierne. Jeg har ringt på utallige hundeannonser for å undersøke om det er Dixie, sier hun.

VG har vært i kontakt med personen som solgte Dixie. Han ønsker ikke uttale seg om saken.

Da meldingen kom om at Dixie var funnet lørdag, var gleden hos Anette stor.

Da VG snakker med henne søndag ettermiddag, har hun nettopp vært hos personen som fant Dixie, og hentet hunden.

– Dette er jeg så glad for. Det blir nytt for både meg og henne, men det er godt å kunne få ta vare på henne igjen.

Strand har hatt border collie i flere år.

– Jeg er på min tredje nå, og for ham tror jeg det blir stor lykke å få en til i heimen. Han har godt av litt oppdragelse fra en eldre dame også.

 PrivatKVIKK: Dixie som valp i 2017, da hun ennå var hos Anette Strand. Så gikk det syv år. Foto: Privat

Fatima Kenny i Foreningen for omplasseringen av dyr (FOD) sier at dette er en sjelden knipe.

– Jeg føler med de begge. Det må være en veldig vond situasjon for dem alle.

Dersom FOD får inn en hund for omplassering, sjekker de alltid om den har chip med informasjon om eier, sier hun.

– Teknisk sett er det den som er eier på chipen som er juridisk eier av hunden. Men så blir det komplisert hvis de andre eierne har hatt en kontrakt. Hva som er gyldig da, vet jeg ikke. Ifølge kjøpsloven er en hund en eiendel, men en hund er først og fremst et levende dyr, sier Kenny.

Hennes råd er at begge eierne må snakke sammen.

– Man kan jo blande inn jurister, men det viktigste er å finne en løsning som er best for hunden. Men hadde vi fått inn Dixie, hadde hun endt opp hos chip-eieren.

Familien som kjøpte Dixie for syv år siden, var søndag kveld i kontakt med politiet.

– Det blir en jurist derfra som ringer meg neste uke for å finne veien videre og hvem som virkelig eier hunden, sier han.

Read Entire Article