Disse politikerne går i Pride-paraden: – Viktigere enn noen gang

2 days ago 7



50 år etter første Pridemarkering i Oslo, forventes tusenvis i årets parade – men de fleste av landets partiledere uteblir.

 Jonas Been Henriksen
DELTAR: Kun fire av regjeringens 19 ministre deltar i årets parade i Oslo. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl er en av dem. Her fra paraden i 2023. Foto: Jonas Been Henriksen

Publisert 29.06.2024 08:30

Fjorårets Pride-parade hadde deltagerrekord med 85.000 mennesker. 

I år er det 50 år siden den første pridemarkeringen i Oslo og det forventes store folkemengder i hovedstaden lørdag. 

Som vanlig har flere politiske partier paroler og stands i Pridepark, men det er stor forskjell på partienes deltagelse i årets markering. 

Regjeringen faller fra

For to år siden ble Prideparaden utsatt etter terrorangrepet mot London Pub og Per på Hjørnet der to mennesker ble drept og over 20 skadet. 

Det året skulle verken Trygve Slagsvold Vedum eller statsminister Jonas Gahr Støre gå i paraden. 

 Jonas Been Henriksen
DELTAR IKKE: Jonas Gahr Støre var til stede under fjorårets parade, men dropper årets markering i hovedstaden på grunn av ferie med familien. Foto: Jonas Been Henriksen

Heller ikke i år kommer de to partilederne til å delta. Statsministerens kontor opplyser om at Støre er bortreist med familien og kan derfor ikke gå i paraden.

Statsministerens kontor bekrefter også at av regjeringens 19 ministere er det kun fire som deltar. Helseminister Jan Christian Vestre, Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. 

– Gjør det viktigere

Høyre og Venstre har stilt mannsterke i Pride-paraden i Oslo i flere år. 

Høyre-leder Erna Solberg og nestleder Tina Bru, skal delta i årets parade og kommunikasjonssjef Cato Husabø Fossen opplyser om at de forventer oppmøte på mellom 150 og 200 personer fra Høyre og Unge Høyre. 

 Vidar Ruud
STØTTE: Høyres skeive nettverk Åpne Høyre er med på å arrangere Pridearrangementer i hovedstaden lørdag. Her fra en tidligere parade. Foto: Vidar Ruud

Partiet arrangerer også Pride-lunsj på Høyres hus i anledning paradedagen. De siste to årene har vært preget av trusler mot Pride-arrangementer. Fossen mener det gjør partiets deltagelse enda viktigere. 

– At trusselsituasjonen er som den er, gjør det bare viktigere enn noen gang å delta. Vi kan ikke la oss skremme, sier han til TV 2. 

 Partiet Venstre har allerede arrangert debatter og markeringer i hovedstaden i anledning Pride. 

 Carina Johansen/ NTB
STAVANGER: Erna Solberg har deltatt i flere Pride-parader de siste årene. Her fra Stavanger Foto: Carina Johansen/ NTB

Leder for familie- og kulturkomiteen på Stortinget Grunde Almeland forteller at det er like viktig å delta i paraden i år som i fjor. Året som var første parade etter Pride-skytingen i Oslo. 

– Dersom man ikke har anledning til å gå i parader eller tog oppfordrer jeg alle til å engasjere seg i Pride på andre måter. Vi vet at det eksisterer et hat mot det skeive miljøet i Norge så vel som internasjonalt. Det gjør det desto viktigere at vi som samfunn er til stede og støtter opp om kampen for likestilling og skeives rettigheter, sier Almeland tilt TV 2. 

Venstre har også stand i Pride-park og på lørdag arrangerer Oslo Venstre Pride-brunsj før paraden, men partileder Guri Melby kommer ikke til å delta i årets tog. 

 Liv Aarberg
FEIRER: Stortingsrepresentant Grunde Almeland kommer til å gå i paraden for Venstre. Foto: Liv Aarberg

Kun to partiledere

Verken Kirsti Bergstø (SV), Sylvi Listhaug (Frp), Marie Sneve Martinussen (R) eller Olaug Bollestad (KrF) skal delta i årets Pride-parade i hovedstaden. 

Det betyr at Erna Solberg og MDG-leder Arild Hermstad er de eneste partilederne som kommer til å delta i årets parade. 

– Hele ledelsen og store deler av partiet deltar i paraden 29 juni. Vårt skeive nettverk Grønne Glitrende har også en stand i Pride park, forteller fungerende partisekretær i MDG, Stine Westrum. 

 Jonas Been Henriksen
REKORD: Fjorårets Pride-Parade i Oslo slo alle rekorder og hadde et anslått deltagertall på over 80.000 mennesker. Foto: Jonas Been Henriksen

Frp har på sin side ingen nasjonale Pride-arrangementer i år ifølge Pressesjef Jon Engen-Helgheim. 

– Det er opp til hver enkelt og hvert enkelt lag i hvilken grad de engasjerer seg, forteller han. 

KrF-leder Olaug Bollestad er for tiden sykemeldt, men heller ingen av hennes to nestledere skal stille opp i paraden.

SV har flere arrangementer i Pride-uka og har egen seksjon i Pridetoget i Oslo. Kommunikasjonssjef Espen Løkeland-Stai forteller at mange av partiets medlemmer også kommer til å gå under parolen «No Pride in Genocide» i årets parade. 

Både nestleder Marian Hussein, Kari Elisabeth Kaski og Lars Haltbrekken fra SVs stortingsgruppe kommer. 

Read Entire Article