I 2021 ble det ulovlig å omsette noen engangsprodukter, laget helt eller delvis plast, som bestikk og tallerkener.
Pappkopper brukes likevel flittig. Bare i Oslo kommune brukes det 3 millioner av disse koppene hvert eneste år.
Men visste du at det egentlig ikke bare er papp?
En kopp som har plast i seg, og som gir informasjon om at det ikke bør kastes i havet eller på bakken. Men hvordan skal man egentlig kaste det? Svaret er i restavfallet.
Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRKDisse koppene har et tynt lag med plast på innsiden. Dette kan føre til utfordringer, sier Sintef-forsker Erik Andreassen.
– Det er akkurat det samme på melkekartonger og juskartonger. Det er tradisjonelt plastbelagt. Det er likevel få bedrifter som kan gjenvinne dette. Det er en bedrift i Sverige som tar imot norske melkekartonger.
– Så om man kaster disse koppene i papp- og papir, hva skjer da?
– Hvis du legger den inni en melkekartong, så vil det kanskje gå bra. Men hvis du legger den i papp og papir, så vil det ødelegge for den innsamlingen. Det samme hvis du legger den i plast. Så da er det bare restavfall igjen som et mulig alternativ.
Prøver å finne løsninger
Andreassen sier at det i lang tid har blitt forsket på hva som er den beste løsningen når det gjelder kopper i forskjellige former.
Forsker i Sintef, Erik Andreassen.
Foto: SintefHan sier at regnestykket for å finne ut hva som er best, er komplekst, og er som regel bestående av tre faktorer:
- Bærekraft
- Helsemessige faktorer
- Praktisk nytteverdi.
– Det går på hvor mye det krever å produsere og resirkulere, mikroplast og hva det kan bety for menneskene som bruker koppene, samt det praktiske. Selv hvis du kun skal bruke porselenskopper, så blir det likevel et arbeid å oppbevare, vaske, og så videre.
Hva som er best å bruke er dermed vanskelig å vite.
Men til syvende og sist er engangsprodukter ugunstig, sier forskeren.
– Engangsprodukter har et veldig dårlig utgangspunkt. Det er veldig lettvint, men det er dårlig miljømessig. Det er gjenbruk som vinner, siden du kan dele klimaavtrykket til koppen på mange bruk.
– Nesten samme som tradisjonell plast
Sofie van Canegem, fagrådgiver i Naturvernforbundet, sier at plast er nødvendig for at pappkoppene ikke skal lekke som en sil.
Det betyr derimot ikke at de mener dagens løsning er god.
– Selv om alternative, miljøvennlige belegg undersøkes, er disse enda ikke klare for industriell bruk. For eksempel fremmes PLA-belegg som miljøvennlig, siden det er laget av et plantebasert materiale. Men siden det er såpass kjemisk modifisert er det så vanskelig nedbrytbart at det er nesten det samme som tradisjonell plast, sier Canegem.
Hun sier at det er et problem at koppene havner i papp- og papiravfallet på grunn av manglende informasjon til forbrukerne.
Sofie van Canegem, fagrådgiver i Naturvernforbundet.
Foto: privat– Løsningen er at forbrukeren må gis tydelig informasjon, et ansvar som bør ligge hos produsenten. Dagens pappkopper inneholder oftest, per i dag, et plastbelegg, og denne kunnskapen kan påvirke forbrukernes valg til å bevege seg bort fra slike produkter, samt til å sortere riktig.
– På kopper som vi har sett har det ikke vært forklaring om hvordan de skal resirkuleres, hva tenker du om det?
– Det bør gis tydelig informasjon om innholdet, slik at forbrukerne vet at koppen ikke er 100 % laget av papir. Ved manglende informasjon, spesielt for kopper som markedsføres med miljøsertifisering, er spørsmålet: er dette grønnvasking?
Nå vil forbundet jobbe for at alle kopper blir gjenbrukbare i fremtiden.
– Gjenbrukbare kopper er veien fremover. I offentlig sektor bør det stilles krav om dette, slik at man unngår engangsbruk og reduserer avfall. Personlig tar jeg med meg en vannflaske og gjenbrukbare kopper på arrangementer for å bidra til et mer bærekraftig samfunn.
Publisert 01.04.2025, kl. 10.49