Disse ferielandene gir mest for krona nå

3 weeks ago 15



Vår kjære kronevaluta er syk og svak, og lommeboken får juling av både euro og dollar i sommer. Her er landene som fortsatt gir deg billig mat og feriekos.

 Khaled Desuoki / AFP
FERIE: Turister hopper i vannet i den egyptiske ferieperlen Sharm el-Sheikh. Dette er ett av landene der krona bærer langt akkurat nå. Foto: Khaled Desuoki / AFP

Publisert 27.05.2024 06:28

– De mest ekstreme reisemålene er kanskje Nigeria og Libanon, der valutaen har svekket seg med henholdsvis 30 og 80 prosent. Jeg vet likevel ikke om jeg vil anbefale noen å dra på ferie dit, sier Robert Næss.

Investeringssjefen i Nordea ser på listen han nettopp har laget, på oppfordring fra TV 2.

Målet er å finne hvilke ferieland som gir mest valuta for nordmenn sine penger.

Tips: se topp 20-listene lenger nede

Svak kronekurs har nemlig gitt dyrere turer til euro-landene nordmenn elsker å feriere i, men hvis du er villig til å velge et litt annerledes reisemål kan det være mye å hente.

– I Egypt får du eksempelvis mye mer for pengene enn i fjor. Valutaen har svekket seg med 33 prosent de siste månedene. Det er likevel ikke alle deler av landet du bør reise til, så sjekk regjeringens reiseråd, sier Næss.

 Jewel Samad / AFP
EKSOTISK: Turister rider på kamel ved pyramidene i Giza. Kanskje ikke landet nordmenn valfarter mest til, men likevel ett populært feriested. Foto: Jewel Samad / AFP

Tre land på topp

Valutasvingninger og prisveksten i de aktuelle landene forteller oss hva som er de billigste ferielandene for nordmenn med kroner i lomma.

Ved å bruke levekostnadsindeksen til talltjenesten Numbeo, får man et godt bilde på hvor langt valutaen vår rekker.

Med utgangspunkt i hva man får for 100 norske kroner, kan man se hvor mye de tilsvarende varene vil koste i det respektive landet. I tillegg er det viktig å luke ut land som ikke er egnet for ferietur. Krig og elendighet passer dårlig med strandkos.

– Det er tre land som er spesielt billige og samtidig gode turistland for nordmenn nå: Egypt, Tyrkia og Japan, sier Næss.

Ja, den norske krona står seg faktisk godt mot japanske Yen. 100 norske kroner gir deg rundt 1500 yen, noe som kan gi deg tre utepils og litt tips i solens land.

 Yuichi Yamazaki
VALUTA: Selv om flybilletten til Japan er dyr, får man mye igjen når man veksler krona i japanske yen. Foto: Yuichi Yamazaki

Dramatisk svekkelse

I Tyrkia er det særlig de siste fire årene at krona har styrket seg.

I dag gir 100 norske kroner 300 tyrkiske lira, men i 2020 fikk du under halvparten.

– Tyrkia har hatt en veldig høy prisstigning, kombinert med politisk usikkerhet. Det bidrar til svakere valuta, og siden 2019 har svekkelsen vært dramatisk, sier Næss.

For Egypt sin del, har valutaen vært svak mot krona i lang tid. Økonomiske vanskeligheter og få investorer bidrar til ytterligere svekkelse.

 Kåre  Breivik / TV2
LAV LEDIGHET: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea følger utviklingen i arbeidsmarkedet, nå er det så liten ledighet at bedriftene har problemer med å skaffe nye ansatte. Foto: Kåre Breivik / TV2

– Fristende med India

Hvis du ønsker å tenke litt mer utradisjonelt og virkelig sikre deg en billig ferie, er det bare å se på listen under.

Av aktuelle ferieland er India det aller billigste, etterfulgt av Kenya, Madagaska, Tunisia og Marokko.

Noen av de billigste landene som frister for listemakeren?

– Hehe, jeg har vært en del i Polen, for der får man mye for pengene. Eller kan det på sikt være fristende med en tur til India, sier Næss.

Spise ute?

Hvis man kun ser på restaurant-prisene, ser listen litt annerledes ut.

Av oppgitte land, er det Madagaskar som gir mest mat for norske kroner, tett fulgt av Vietnam og India.

– Sett opp mot denne listen, så er faktisk ikke Danmark så dyrt når det kommer til restauranter. De ligger rundt ni prosent over oss i pris, altså cirka samme nivå.

Ikke gå i fella

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea sier det kan være et godt økonomisk grep å reise til et billigere land.

Likevel er det særlig én fallgruve hun advarer om.

– Det er lett å gå i fella med å tenke at man får så mye for pengene at man ender opp med å bruke mye også. Kanskje man kjøper unødvendige ting, og overskrider budsjettet.

Uansett om man drar til India, Vietnam, Tunisia eller bare en tradisjonell sydenferie, anbefaler hun å gjøre grundige undersøkelser for å finne de beste bo-, mat- og aktivitetsprisene.

– Snakk gjerne med lokalbefolkningen og unngå turistfellene. Alt trenger ikke å koste penger heller. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
RÅD: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea sier det er mange gode grep man kan ta for å spare penger i sommer - inkludert å reise til et billigere land. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2
Read Entire Article