Dette mener eksperten er Putins plan

19 hours ago 7



Derfor tviler ekspertene på Vladimir Putins invitasjon til direkte samtaler med Ukraina.

 Sergei Bobylev / Ria Novosti / AP / NTB
MØTTE PRESSEN: Russlands president Vladimir Putin kom natt til søndag med en uttalelse i Kreml. Foto: Sergei Bobylev / Ria Novosti / AP / NTB

Publisert 11.05.2025 13:33

– Jeg er ikke optimist. 

Det sier hovedlærer Tom Røseth ved Forsvarets høgskole etter at Russlands president Vladimir Putin natt til søndag inviterte Ukraina til direkte samtaler i Tyrkia. 

Han viser til at Putins vilje til å inngå en våpenhvile har vært manglende over tid. 

 Tetiana Dzhafarova / AFP / NTB
PÅ VAKT: En ukrainsk soldat i regionen Dnipropetrovsk. Foto: Tetiana Dzhafarova / AFP / NTB

– Russlands posisjoner er fortsatt ganske steile, sier Røseth. 

– Jeg tror at posisjonene er så langt fra hverandre at det er veldig utfordrende. 

Trussel om sanksjoner 

Når Putin likevel inviterer til samtaler nå, tror Røseth det handler om å blidgjøre amerikanerne og forsøke å unngå at sanksjonene mot Russland trappes ytterligere opp. 

 Gavriil Grigorov / Sputnik / AFP / NTB
VIL MØTES I TYRKIA: Russlands president Vladimir Putin tar til orde for direkte forhandlinger med ukrainerne. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / AFP / NTB

– Alle prøver å spille konstruktive her, for de vet at Washington og president Donald Trump og hans administrasjon tar alle negative tegn dårlig, sier han. 

Sammen med europeiske ledere har Trump den siste tida jobbet for en 30 dager lang våpenhvile – og truet med en opptrapping av sanksjonene hvis det ikke skjer. 

– Derfor er det viktig for Putin å framstå som konstruktiv. Så får vi se hvor mye innhold det er i det, sier Røseth. 

Vil møtes torsdag 

Invitasjonen fra Putin kom natt til søndag. 

– Vi foreslår at Kyiv gjenopptar direkte forhandlinger uten betingelser, sa Putin i den TV-sendte uttalelsen. 

Den russiske presidenten understreket at slike samtaler må adressere de bakenforliggende årsakene til krigen. Han utelukket ikke forhandlingene kan føre fram til en våpenhvile. 

– Vi tilbyr myndighetene i Kyiv å gjenoppta forhandlingene allerede på torsdag, i Istanbul, sa han. 

 Mstyslav Tsjernov / AP / NTB
TOPPMØTE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fikk lørdag besøk av europeiske ledere i Kyiv. Foto: Mstyslav Tsjernov / AP / NTB

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarer i en post på X (tidligere Twitter) at det er «et positivt tegn at russerne endelig har begynt å vurdere en slutt på krigen». 

Han legger til at første skritt må være en våpenhvile:

«Vi forventer at Russland bekrefter en våpenhvile – full, varig og pålitelig – fra i morgen, 12. mai, og Ukraina er klar til å møtes.»

– Smart 

Røseth mener svaret fra Zelenskyj er klokt fordi han får vist fram at det er Putin som nå står i veien for den våpenhvilen Trump ønsker. 

– Det er selvfølgelig mulig å møtes mens kamphandlingene pågår. Men Ukraina og Zelenskyj vet at amerikanerne sterkt ønsker en våpenhvile. Da kan de presse på med det, sier Røseth. 

 Torjus Sagenes / TV 2
SKEPTISK: Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, stiller seg tvilende til Russlands intensjoner med invitasjonen til direkte forhandlinger med Ukraina. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

– Det er smart å vise til de amerikanske ønskene, i stedet for å samtykke med de russiske betingelsene for hvordan prosessen skal være. 

Røseth tror likevel ikke at russerne blir veldig skremt av truslene om nye sanksjoner. 

– Russland er ingen uslåelig maskin. Den begynner å slite. Men de har stor offervilje som gjør at de kan holde ut lenge.

Putin under press

– Det er jo i seg selv et positivt signal at man er villig til å snakke direkte med Zelenskyj. Det har jo ikke Russland vært tidligere, sier russlandforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Kristian Åtland.

Russland har tidligere vært innstilt på et de underliggende konfliktene skal løses før en våpenhvile skal legges på bordet, mens Ukraina har kjempet for våpenhvile fra start, sier han. 

Likevel påpeker Åtland at det fremdeles er mye som er usikkert. 

– Det er flere ting som gjenstår å se her. Det ene er om det blir et slikt møte i Istanbul på torsdag. Det andre er hva som kommer ut av et slikt møte, sier han.

Om dette er vendepunkter er vanskelig å si, ifølge forskeren. 

– Det har vært flere slike initiativer tidligere, men jeg tror at dette internasjonale presset er viktig, sier han.

Han sikter til truslene om sanksjoner mot Russland de europeiske statslederne uttrykte tidligere denne uken. 

– At man truer Russland med kraftige sanksjoner er noe Russland vil strekke seg ganske langt for å unngå, mener han.

– Slike sanksjoner vil kunne få store konsekvenser for russisk økonomi, og indirekte for Russlands evne til å fortsette krigen i flere år til.

Read Entire Article