Dette irriterer naboen

3 hours ago 4



Høysesong for nabokrangler:

Er du misfornøyd med naboens høye tujahekk eller bråk fra trampolinen? Eksperten har ett klart råd.

 Sarah Wilson / Adobe Stock
TRAMPOLINE: Nå er det er høysesong for nabokrangler og bråk fra trampoline kan være en av årsakene. Illustrasjonsbilde. Foto: Sarah Wilson / Adobe Stock

Publisert 04.05.2025 12:32

Det er vår og høysesong for nabokrangler. Høye tujahekker og misnøye med naboens upleide hage. Trær og busker stenger for utsikten, og naboens barn roper litt for høyt på trampolinen.

Hva kan du egentlig forvente og kreve av naboen?

– Utgangspunktet er at man ikke skal ha noe på sin eiendom som er til urimelig eller unødvendig skade for andre, sier Anders Leisner, advokat og fagansvarlig for juristene i Huseierne.

 Olha Trotsenko / Adobe Stock
HØYE TUJAHEKKER: Ustelte hager, høye hekker og høye trær. Nå er det er høysesong for nabokrangler. Foto: Olha Trotsenko / Adobe Stock

Huseierne har lang erfaring med nabotvister. Hvilke regler som gjelder mellom naboer og hva man kan gjøre dersom det oppstår en konflikt, er spørsmål de ofte får.

  – Vi må tåle en god del, men ett sted går grensen, sier Leisner.

Én av tre

En undersøkelse gjennomført av NOVA Spektrum i forkant av Hagemessen 2025 viser at nærmere én av tre har irritert seg over naboens upleide hage.

– Ustelte hager, høye hekker og høye trær som tar utsikt er blant det folk irriterer seg mest over, sier Leisner. 

 Moment Studio/ Huseierne
KLART RÅD: Anders Leisner, advokat i Huseierne, har et klart råd til et godt naboskap Foto: Moment Studio/ Huseierne

– Og kongler, blader og løv som faller ned og fyller takrenner.

Samtidig mener over halvparten i undersøkelsen fra Hagemessen at deres egen hage holder høyere standard enn andres i nabolaget.

– Mange irriterer seg over at folk har ustelte hager, men der er terskelen ganske høy om hva man må tåle, sier Leisner. 

Ble kjeftet på av naboen

Nabokrangler var også et av temaene på Nyhetskompaniet på TV 2 nylig.

– Det er veldig skjemmende for et nabolag når det er ustelte hager. Litt kvalitet bør vi har, sier direktør for stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmas, som selv bor i blokk og ikke har hatt hage på 30 år. 

 – Nordmenn er ikke så flinke til å ta vare på det offentlig rom, så kanskje bør man trene seg litt i egne hager, sier Åmås. 

 – Jeg blir så glad når jeg ser at det spirer og gror, sier Sunniva Rose, kommunikasjonsdirektør i Norsk kjernekraftverk, som samtidig kommer med en innrømmelse. 

– Jeg tror jeg er en sånn som irriterer meg, sier Rose, som selv opplevde en situasjon for noen år siden da hun fikk kjeft av en nabo.

– Jeg satt ute med noen venner en juli-kveld, og spiste og pratet normalt. Da klokken var ett minutt over elleve, kom det en nabo ut og sa «klokken er over elleve, det skal være stille».

 Odd Arne Hartvigen/TV 2
NYHETSKOMPANI: Nabokrangler var blant temaene da Knut Olav Åmås, Sunniva Rose og Ken André Ottesen gjestet Nyhetskompaniet på TV 2. Foto: Odd Arne Hartvigen/TV 2

– Hva slags nabolag er dette, tenkte jeg. Hvis du har så mye stress med normal lyd fra naboene, bør du kanskje ikke bo så tett. 

– Det må vel være greit i å sitte prate i hagen etter klokken 23?

– Det kommer an på, sier Leisner, og fortsetter:

– Hvis soveromsvinduet til naboen er ved siden av balkongen, er det som å være med på selskapet. Her spiller regler om nattero inn. Man må nok akseptere å trekke inn når det nærmer seg midnatt.

God kommunikasjon

Tilbake til trær og høye tujahekker. 

Ifølge naboloven paragraf 3 skal trær ikke stå nærmere enn en tredjedel av sin høyde fra naboens hus, hage, tun eller dyrket mark. For eksempel, et 12 meter høyt tre bør stå minst 4 meter unna. 

Mange konflikter blir trukket inn i domstolen, og det har sjelden noe godt for seg, ifølge Leisner, som har et klart råd til et godt naboskap:

– Ikke kom fresende og si at klokka er elleve.

– Prøv med en rolig og hyggelig prat over gjerdet – det når man alltid lengst med, sier Leisner. 

Read Entire Article