Dette er værvinnerne- og taperne for sensommeren: – Peker seg veldig ut

1 month ago 27



FINVÆRET FORTSETTER: Bildet er tatt på Rørvikstranda i Lofoten i juli. Foto: Gisle Oddstad / VG

Meteorologisk institutt har sett på langtidsvarselet og kommer med oppløftende nyheter nordlendingene – og nedslående nyheter for vestlendingene.

onsdag 7. august kl. 11:53

– Nord-Norge blir den definitive «værvinneren» for august, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Geir Ottar Fagerlid.

– Nord-Norge peker seg veldig ut. De har hatt veldig fine dager og vil få veldig mye bra vær fremover. Spesielt Finnmark får enda en fin uke, forteller Fagerlid.

Mot strømmen: «Dårligere» jo lenger sør du kommer

Litt lenger sør blir det også relativt pent vær, men de får ikke det samme pang-været som det nordligste fylket.

– Det blir en endring utover uken i Nordland og Troms, forklarer Fagerlid, som uttrykker glede på vegne av nordlendingene.

– Det må vi si er fortjent, for det er en lang vinter der, sier meteorologen.

Det varme og tørre været har fått meteorologene til å sende ut gult farevarsel for skogbrann for Nordland og Troms, og oransje varsel (bildet) for østlige deler av Finnmark. Foto: Meteorologene

I den andre enden av skalaen kåres Vestlandet til «værtaperen» for august.

– Der kommer regnbygene til å komme tett fremover, sier Fagerlid.

I Bergen er det for eksempel meldt regn så langt øyet kan se på langtidsvarselet hos Pent.no

– August er vanligvis en ganske våt måned på Vestlandet. Juli begynte veldig dårlig i Bergen, men siden har man egentlig hatt ganske fint sommervær, sier meteorologen.

ILLUSTRASJON: I Bergen er det meldt regn i dagene som kommer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I Oslo og på Østlandet er det ventet en ustabil værtype i dagene fremover.

– Det blir varmt og ustabilt vær med innslag av regn og regnbyger i dagene fremover. Det kan bli ganske kraftige regnbyger onsdag kveld og på fredag, sier meteorologen.

Men man bør ikke bli for trygg på oppholdsvær torsdag og lørdag heller, selv om det i utgangspunktet ikke er meldt regn disse dagene.

– Det kan rett og slett bli litt lummert, så det kan bli byger torsdag og lørdag også. Dette er relativt typisk vær på sensommeren. Det blir varmt, klamt og ustabilt, oppsummerer Fagerlid.

VÅTT: Mot helgen er det meldt mye regn på Østlandet. Foto: Gisle Oddstad / VG

Variert festivalvær

Mange er spente på festivalværet foran Øyafestivalen som starter i Oslo onsdag. Der har meteorologen et klart tips:

– Ta med poncho hver dag. Du trenger kanskje ikke å ha den på deg, men ha den på lur. Det blir fine temperaturer og varmt om natten, men regnbygene kan komme på andre tidspunkt enn spådd på forhånd, forteller Fagerlid.

Særlig onsdag og fredag bør man være forberedt på en del regn.

– Spesielt da bør ponchoen være med. Den beste dagen blir nok på lørdag, uten å være alt for skråsikker, sier meteorologen.

PÅ MED PONCHOEN: Det er meteorologens oppfordring til de som planlegger å besøke Øya-festivalen. Her fra en tidligere utgave av festivalen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Festivalen er forberedt på at det kan komme en del regnbyger.

– Vi har planer for utbedringer på området underveis, hvis det blir nødvendig, og har et publikum som vet å kle seg og tar forholdsregler, sier PR-sjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød.

Været setter imidlertid ikke en voldsom demper på det totale billettsalget.

– Salget har gått jevnt og trutt. Vi har noen dagsbilletter igjen til de tre første dagene, men de store salgsvariasjonene kommer ikke på grunn av værmeldingene noen dager før, sier Prangerød.

Read Entire Article