– Dette er Kamala Harris' store problem

1 month ago 26



PHILADELPHIA (TV 2): Joe Biden (81) har etterlatt Kamala Harris (59) med en hodepine det er vanskelig å finne medisin for.

 Roy Kvatningen / TV 2
MERKER KOSTNADENE: Dana fra Sørøst-Pennsylvania forteller at det er tøffere tider økonomisk nå enn før. Foto: Roy Kvatningen / TV 2

Publisert 25.07.2024 19:01

Entusiasmen for Kamala Harris er stor blant velgerne til Demokratene.

Det kommer tydelig frem når TV 2 snakker med vanlige folk på gata i Philadelphia, byen som var USAs første, dog midlertidige, hovedstad etter uavhengighetskrigen.

– Kamala er bedre egnet enn Joe Biden. Jeg er definitivt mer entusiastisk nå, fastslår Dana (29) fra Sørøst-Philadelphia.

Mer ustabil økonomi

Meningsmålingene beveger seg også i favør Demokratene nå som 22 år yngre Harris overtar plassen til Biden på valgsedlene i USA.

230724_Front
POPULÆR: De fleste av Demokratenes velgere er svært begeistret for at Kamala Harris skal utfordre Donald Trump i presidentvalget i stedet for Joe Biden. Foto: Kevin Mohatt / Reuters / NTB

Hvorvidt det vil være nok til å vinne i november, er en annen sak.

«Økonomien var perfekt under Trump», sier en taxisjåfør vi møter i den største byen i vippestaten Pennsylvania.

Det har den ikke vært under Biden.

– Økonomisk er jeg helt klart mer ustabil enn jeg har vært i tidligere år, medgir Dana.

 David Zalubowski / AP / NTB
DYRT: Matvarer er blitt vesentlig dyrere i USA mens Joe Biden har vært president. Foto: David Zalubowski / AP / NTB

Prisstigningen på matvarer var på 9,9 prosent i 2022, så 5,8 prosent i 2023 og i mai i år lå den an til å stige med 3,3 prosent i 2024.

Matvareprisene i USA har gått opp så mye at det er blitt et tema for Senatet, hvor diskusjonen handler om hvorvidt det er Biden-administrasjonen eller grådige bedrifter sin skyld.

– Matvareprisene gikk til himmels under pandemien, og i mange tilfeller har de bare fortsatt å gå opp, selv om pandemien er over, sa senator Elizabeth Warren (D) i en høring i mai.

Veldig mange sliter

Gallups årlige undersøkelse av amerikanernes personlige økonomi, viser at de høye levekostnadene er det største problemet for 41 prosent av amerikanerne.

Det er en markant økning, for tredje år på rad. I 2023 var det 35 prosent som oppga høye levekostnader som sin største bekymring, mens det var 32 prosent i 2022.

De fleste årene siden Gallup startet denne årlige undersøkelsen i 2005, har det vært færre enn ti prosent som svarer at høye levekostnader er deres største bekymring.

Likevel er det uaktuelt for Dana å stemme på Donald Trump.

– Nei. Jeg er bekymret for at vi skal miste flere av våre sivile rettigheter. Og jeg synes det er spennende at vi i Kamala Harris har fått en kandidat som representerer dem som ikke er hvite eller menn. Men jeg tror ikke hun har så gode sjanser til å vinne. Jeg skulle ønske jeg var håpefull, men jeg er ikke det.

 Roy Kvatningen / TV 2
DEMOKRAT: Dana kommer til å stemme på Demokratenes presidentkandidat, selv om det er blitt dyrere å leve i USA. Foto: Roy Kvatningen / TV 2

Hele 56 prosent av amerikanerne tror faktisk at de er i en resesjon, selv om dette ikke er tilfellet.

Resesjon defineres tradisjonelt som to kvartal på rad med økonomisk nedgang, skriver CNBC, som legger til at dette måles med bruttonasjonalproduktet.

USA har ikke vært i resesjon siden begynnelsen av koronapandemien i 2020.

Utelater en tredjedel

– Den økonomiske velstanden har vært konsentrert rundt de som eier bolig og har høyest inntekt, men dette utelater omtrent en tredjedel av befolkningen, forklarer Joyce Chang hos JPMorgan ifølge CNBC.

 Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
GIR SEG: President Joe Biden tar ikke en ny periode som amerikanernes president. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Det er nettopp denne tredelen som rammes hardest. Ifølge NBC News har prisene på dyre ting, som de rikeste har råd til mest av, gått ned. 

Både flyreiser og biler er blitt billigere det siste året (mai 2024 mot mai 2023), mens klær, elektrisitet, boligkostnader, bensin, egg og kjøtt – altså ting alle trenger – er blitt dyrere.

Når prisene på varer og tjenester går opp, fører dette til at mange i middelklassen får problemer, som igjen viser seg ved at færre sparer penger og flere sliter med å betale kredittkortregningene sine.

I 2024 er det også hele ti prosent færre amerikanere som har planer om å donere penger til politiske valgkamper enn det var ved forrige presidentvalg.

 Mike Hughes (64) ble inspirert av å høre Kamala Harris tale i Milwaukee.
FORETREKKER HARRIS: Mike Hughes (64) følger nøye med på politikk, selv om det ikke påvirker hans eget liv i nevneverdig grad om det er en demokrat eller republikaner som sitter i Det hvite hus. Foto: Roy Kvatningen / TV 2

Men det er altså ikke alle som sliter.

– Vi snakket faktisk nettopp om dette, vennene mine og jeg, forteller Mike Hughes (64) fra Philadelphia.

– Det betydde egentlig ingenting for oss om Biden eller Trump er i Det hvite hus, Jeg er sikker på at det var noen effekter jeg ikke ser. Men jeg synes Trump var ille for mange mennesker. Det var kaos hver dag. Jeg ble veldig stresset. Under Biden har jeg ikke merket noen forskjell, annet enn at stresset er borte.

Read Entire Article