Vi har nok informasjon til å gjøre en kvalifisert vurdering av strømbruddet i Spania og Portugal.
Publisert: 05.05.2025 13:00
En uke etter at 60 millioner mennesker mistet strømmen i Spania og Portugal, hevdes det at vi fremdeles ikke vet noe om årsaken. Tidlige spekulasjoner om uvanlige temperaturforandringer, cyberangrep eller menneskelig svikt er alle blitt avvist, én etter én.
Det eneste vi står igjen med, er et hendelsesforløp rapportert av den spanske nettoperatøren Red Eléctrica. Selv om Red Eléctrica offisielt sett ennå ikke har konkludert, hevder de at rotårsaken til strømbruddet er identifisert.
Hva skjedde egentlig?
Det hele startet rett før klokken 12:33 lokal tid mandag 28. april. Red Eléctrica peker på at nettet kan ha mistet strømmen fra to solkraftverk etter hverandre, med 1,5 sekunders mellomrom.
Det er uvanlig at et strømnett blir utsatt for flere utfall nesten samtidig. Denne ubalansen medførte deretter en automatisk frakobling av strømforbindelsen mellom Spania og Frankrike. Strømnettet i Spania og Portugal ble dermed isolert fra resten av Europa og overlatt til seg selv.
Et sårbart system
På dette tidspunktet kom mer enn to tredjedeler av strømmen fra sol- og vindkraft i et isolert system. Spania ble nå dominert av uregulerbar produksjon og manglet en stabiliserende buffer mot forstyrrelser.
Bruddet med Frankrike førte til at Spania ikke lenger hadde tilgang på den nettstabiliteten landet er vant til. Dette gjelder spesielt den stabiliteten det får gjennom forbindelsen til franske kjernekraftverk, som gir sterk motstandskraft mot forstyrrelser.
Mangelen på denne stabiliteten fikk dramatiske konsekvenser. Frekvensen sank raskt, og i løpet av bare fem sekunder falt mer enn 60 prosent av Spanias elektrisitetsproduksjon bort.
Lærdommen
Den raske frekvensendringen viser hvor viktig det er at kraftsystemet har nok stabilitet – altså en innebygget buffer – som kan dempe effekten av plutselige utfall. Når denne bufferen mangler, faller frekvensen for raskt til at systemet kan henge med, og det øker risikoen for store strømbrudd.
Spania feiret noen dager tidligere enda høyere andeler sol- og vindkraft uten strømbrudd. Dette viser viktigheten av et sammenkoblet kraftsystem. Uten kontakt med resten av Europa kan landet ikke lenger nyte godt av den stabiliteten det ellers tar for gitt.
Dette strømbruddet gir oss en klar advarsel. Fortsetter vi bare som før, risikerer vi flere og verre strømbrudd i tiden som kommer. For at Europas grønne satsing skal lykkes, må energisikkerhet få enda større plass enn tidligere.