Dette er de største profilene i sommerens fotball-EM: – Hun er selvskreven

15 hours ago 2



De offensive spillerne dominerer på ekspertenes liste. To norske stjerner kommer med.

  • Otto Hansen Rognstad, VG

    Otto Hansen Rognstad, VG

Publisert: 10.07.2025 04:02

Sommerens store høydepunkt er sparket godt i gang: Fotball-EM i Sveits. Norge er allerede videre til kvartfinalen etter seire mot både Sveits og Finland.

VG har snakket med to eksperter og satt sammen en liste med de største profilene i mesterskapet.

Aitana Bonmatí (27, Spania/Barcelona):

– Hun er selvskreven, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Er du glad i fotball, er du glad i å se henne spille.

 Aitana Bonmatí sluttet tirsdag seg til resten av den spanske troppen etter å ha vært innlagt på sykehus med hjernehinnebetennelse. Foto: JOHN THYS / AFP / NTB

Den spanske midtbanegeneralen, som i oktober i fjor vant Gullballen Gullballen en fotballpris som deles ut av det franske fotballbladet France Football til verdens beste fotballspiller.for andre år på rad, er det første navnet Torp trekker opp av hatten.

– Hun er en fantastisk spiller å se på. Bonmatí er dominerende, har en vanvittig forståelse og dikterer kampene hun spiller på en helt ekstremt måte, sier han.

– Hun har gjort seg veldig fortjent til Gullballen nå to år på rad. Her er det bare å glede seg.

Carl-Erik Torp

Fotballekspert i NRK og tidligere fotballspiller

Det var lenge knyttet spenning til Bonmatís deltagelse i sommerens EM. Seks dager før den knusende 5–0 seieren over Portugal i åpningskampen kom nyheten om at superstjernen var lagt inn på sykehus etter å ha fått påvist hjernehinnebetennelse.

To dager senere var hun utskrevet. I 6–2-seieren mot Belgia mandag kom hun inn fra start i 2. omgang.

– Alle håper å se henne spille mye. Jeg er veldig glad for at hun ble frisk, forteller han.

Ingrid Kvernvolden

Ekspertkommentator for TV 2 og tidligere fotballspiller

Bonmatí står med 30 mål på 79 landskamper for Spania. Den elegante indreløperen noterte seg for 27 målpoeng på 44 kamper i Barcelona denne sesongen.

– Hun har en fantastisk teknikk, i tillegg til at hun er en målscorer. Hun er virkelig «hel ved» på midten, der, sier eksperten.

Caroline Graham Hansen (30, Norge/Barcelona):

Også med på listen kommer Graham Hansen – Barcelona-spilleren som Norge er helt avhengig av offensivt, forteller Torp.

– Her snakker vi en virkelig verdensklassespiller. Hun har vært helt avgjørende under Gemma Grainger, sier fotballeksperten.

 Caroline Graham Hansen har vært sentral for det norske laget under landslagssjef Gemma Grainger. Foto: VEGARD GRØTT / Bildbyrån

Før EM hadde Norge kun skåret fire mål på syv kamper i 2025.

Etter Norges to første kamper i Sveits er antallet mål oppe i åtte – mye takket være kantspilleren fra Tåsen.

Grafikk: sofascore.com

– Hun er på sitt aller beste når hun involveres mye i kampene. Der ligger også litt av utfordringen. Når hun blir det, er hun farlig hver gang, forteller Torp, men stiller samtidig spørsmålet:

– Spørsmålet man stiller seg er om hun skal ligge ute på kanten, eller mer inne sentralt. Hvor kommer hun mest til sin rett?

Graham Hansen har «full pakke», ifølge Kvernvolden.

– Hun kan gjøre veldig mye på egen hånd. Hun serverer lagvenninnene, men kan også score mål. Hun dikterer veldig mye av kampene, sier hun.

Sydney Schertenleib (18, Sveits/Barcelona):

Barcelona-vidunderbarnet Schertenleib har for alvor tatt steget opp på den store scenen. Etter kun én sesong for Grasshopper Zürich i sveitsisk liga sesongen 2023/24, tok hun fatt på utenlandseventyret da Barcelona banket på døren i fjor sommer.

– Hun har et enormt talent. Hun har evnen til å være et angrep helt alene, sier Torp.

 Sydney Schertenleib kan få sitt store internasjonale gjennombrudd i mesterskapet på hjemmebane denne sommeren. Foto: Martin Rickett / Pa Photos / NTB

Schertenleib kan bekle både kant- og spissrollen. TV 2-ekspert Kvernvolden har latt seg imponere av det sveitsiske driblefantomet.

– Hun er kun 18 år, og har fått mer og mer spilletid i et allerede veldig godt Barcelona-lag. Utviklingen har hun tatt med seg til landslaget. Det er tydelig at det er en spiller med masse selvtillit, sier Kvernvolden.

For Sveits har Schertenleib notert seg for to scoringer på ni landskamper – det siste i 2–1-tapet mot Norge i Stavanger i februar. I EM-åpningskampen mot Norge startet hun på benken.

– Hun er blant de aller beste tekniske spillerne i dette mesterskapet vil jeg si. Hun er veldig bindende i det offensive spillet til Sveits, konstaterer TV 2-ekspert Kvervolden.

Alexia Putellas (31, Barcelona/Spania):

Midtbanesjefen Putellas har endelig begynt å finne tilbake til seg selv etter korsbåndsskaden som gjorde at hun mistet EM i 2022. Putellas var i den spanske troppen i VM i New Zealand i 2023, men var den gang ikke tilbake i fullt slag.

Nå er hun derimot tilbake. 19 mål og 15 målgivende i alle turneringer for Barcelona var fasiten etter forrige sesong.

– Hun kommer til å spille mer i dette mesterskapet enn i forrige, og det for laget som er den største favoritten til å ta gullet, forteller Torp.

 Den spanske landslagskapteinen Alexia Putellas er ikke til å komme forbi på listen. Foto: BORJA SANCHEZ-TRILLO / EPA / NTB

På Spanias første to EM-kamper har landslagskapteinen scoret tre. NRK-eksperten beskriver Putellas som dynamisk, teknisk og tvers igjennom klok.

– Det er utrolig gøy å se henne holde på utpå der, forteller Torp.

– Putellas er veldig viktig i det oppbyggende spillet i Barcelona. Arbeidskapasiteten hennes er enorm, sier Kvernvolden.

Kadidiatou Diani (30, Frankrike/Lyon):

Man kommer heller ikke utenom én av de mange franske stjernene. Torp trekker frem veteranen Diani – kantspilleren som står med totalt 30 mål på 115 kamper for det franske landslaget.

– En skikkelig kraftpakke. Diani er en spiller som Norge kjenner veldig godt, etter å ha spilt mot henne ved en rekke anledninger.

 Kadidiatou Diani blir de franske jentenes store angrepstrussel i Sveits. Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP / NTB

– En fantastisk angrepsspiller som både er sterk og rask. Hun er utrolig viktig både i klubblaget Lyon og for Frankrike, sier Kvernvolden.

Grafikk: sofascore.com

Også med en fortid i Paris Saint-Germain, har Diani totalt notert seg for 124 scoringer på 216 kamper i den franske toppdivisjonen.

– En spiller som Frankrike trenger at holder seg skadefri gjennom turneringen, sier TV 2s ekspertkommentator.

Alessia Russo (26, England/Arsenal):

«Jokeren» fra EM på hjemmebane i 2022 skal sørge for målene til de regjerende mesterne England i sommerens mesterskap. Det er laget helt avhengig av, ifølge Torp.

– I mesterskapet i 2022 var hun mye innbytter og kom inn fra benken. Skal de vinne EM på nytt, er det Russo laget må håpe slår til.

 Alessia Russo (t.h.) sammen med tidligere klubbvenninne i Manchester United, Ella Toone (t.v.). Foto: Bradley Collyer / Pa Photos / NTB

Siden England-debuten i 2020, står Arsenal-spissen foreløpig med 23 scoringer i alle turneringer for landslaget.

– Dette kan hun (score mål). Hun er en typisk target-spiss som er god på det meste, konstaterer Torp.

Ada Hegerberg (29, Norge/Lyon):

Debatten om hvorvidt Ada Hegerberg bør starte kamper for Norge blusset opp igjen etter at Nettavisen-kommentator Ernst A. Lersveen skrev en kommentar forrige uke hvor han mente at den tidligere Gullballen-vinneren har «friplass på landslaget».

 Dette til tross for at Hegerberg sliter med å fylle på målkontoen på det norske landslaget. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Dette til tross havner Hegerberg på listen.

– Hun er Norges kaptein, og har mye erfaring på internasjonalt nivå. Hun må med, konstaterer Kvernvolden.

Fikk du med deg denne?

Siden Gemma Grainger tok over det norske kvinnelandslaget i januar 2024, har den norske superspissen «kun» notert seg for fem mål på 12 kamper.

– Det blir veldig viktig for Norge å spille henne opp i gode posisjoner. Ada er utrolig god i boksen, sier hun.

Vicky López (18, Spania/Barcelona):

Nok en Barcelona-spiller havner på listen.

– Og sånn må det fort bli, sier Torp.

18-åringen har storspilt så langt i EM – én av mesterskapets beste, mener Torp.

– López har sprudlet. Jeg trodde ikke hun hadde det nivået inne enda. Hun tar virkelig for seg der ute, sier han.

 Vicky López har levert varene for et sterkt spansk lag så langt under sommerens EM. Foto: Nick Potts / Pa Photos / NTB

Spania har åpnet mesterskapet med to knusende seire. 5–0 og 6–1 er fasit, og kvartfinalebilletten er allerede sikret. López har vært å finne i startoppstillingene ved begge anledningene, og notert seg for én scoring og én målgivende.

– Hun har en teknikk og forflytningsevne som er helt enestående. Hun har vært helt sentral for Spania så langt i mesterskapet.

 López startet klubbkarrieren i ungdomsavdelingen til Madrid CFF i 2015. Nå er hun å finne hos rivalen Barcelona. Foto: DARREN STAPLES / AFP / NTB

López ble den yngste spilleren noensinne, mann eller kvinne, som har spilt i en Champions League-kamp, kun 16 år og 148 dager gammel. Samtidig ble hun den yngste spilleren som debuterte for det spanske landslaget i februar 2024.

– Men det ser ut som hun har spilt på toppnivå i 20 år allerede. Hun har en helt ekstrem kroppsbeherskelse, sier Kvernvolden.

Klara Buehl (24, Tyskland/Bayern München):

– Hun har spilt to helt fantastiske kamper for Tyskland. En kantspiller med bra fart, kraft og veldig direkte i spillestilen.

Slik beskriver NRK-ekspert Torp tyske Klara Buehl.

– Én av hennes fremste styrker er at hun er god med begge føtter. Hun skyter stort sett med høyre, men slår mye innlegg med venstre. Det er en fantastisk egenskap, sier han.

 Klara Buehl her i duell med tidligere Vålerenga-spiller Stine Ballisager Pedersen i kampen mot Danmark tirsdag. Foto: GEORGIOS KEFALAS / EPA / NTB

Buehl står uten målpoeng på to kamper dette mesterskapet. Kvernvolden er likevel mektig imponert med hva kantspilleren har levert.

– Hun står bak det meste som Tyskland produserer. En helt fenomenal spiller, forteller TV 2-ekspert Kvernvolden.

Buehl står med 9 mål og 17 målgivende på totalt 30 kamper denne sesongen for Bayern München.

Elisa Senß (27, Tyskland/Eintracht Frankfurt):

Den siste spilleren på listen er Tysklands defensive midtbanespiller Elisa Senß.

– Hun var noe ukjent for meg før mesterskapet, men etter å ha sett henne i to kamper nå, tenker jeg at hun kunne startet på midtbanen til Spania. Det sier litt, forteller Torp.

NRK-eksperten trekker frem Senßs evne til å styre og diktere spillet.

– Hun har en fantastisk ro med ballen.

 Elisa Senss har overrasket mange dette mesterskapet, inkludert NRK-ekspert Carl-Erik Torp. Foto: Emmanuele Mastrodonato/IPA Sport / ipa-agency.net / Pa Photos / NTB

27-åringen meldte i fjor overgang til Eintracht Frankfurt etter henholdsvis to og tre sesonger i Leverkusen og SGS Essen.

I Essen, hvor inntektene fra fotballen alene ikke var nok, jobbet hun som medisinsk assistent ved Essen universitetssykehus ved siden av fotballkarrieren.

Nå lever hun ut drømmen på den største scenen.

– Senß er det irritasjonsmomentet som alltid er der og rydder unna. Det er hun som tar styring i det tyske spillet, forteller Kvernvolden.

– Hun har virkelig vært med på å løfte dette tyske laget, sier Torp.

Read Entire Article