– Dette er avgjørende for Europa

2 weeks ago 23



Forsvarsekspert:

Forsvarsekspert Tom Røseth forstår at mange er «krigstrette», men er klokkeklar om hvorfor man ikke bør være det.

 Sergei Bobylov/Sputnik/AFP/NTB
PROBLEMATISK: Å gi Vladimir Putin en følelse av seier, kan gå utover Europa, ifølge forsvarseksperten. Foto: Sergei Bobylov/Sputnik/AFP/NTB

Publisert 02.12.2024 06:21

De siste dagene har Ukraina blitt rammet av en rekke store russiske angrep fra luften, der både droner og ballistiske missiler har blitt brukt. 

Eskaleringen skjer etter at Ukraina fikk lov til å bruke amerikanske og britiske langtrekkende missiler for å nå mål inne i Russland.

Ifølge hovedlærer Tom Røseth ved Forsvarets stabsskole, mener Russland at de nå har initiativ på eskaleringen mellom de to landene. 

– Og de truer med å bruke en nyutviklet ballistisk mellomdistanserakett, som ifølge russerne skal være umulig å skyte ned, sier Røseth, og understreker at russerne har skrytt av dette før – og tatt feil.

 Ingvild Gjersjøe / TV 2
EKSPERT: Tom Røseth er førsteamanuensis ved forsvarets stabsskole. Foto: Ingvild Gjersjøe / TV 2

Ser til USA

Forsvarseksperten understreker at det alltid er mulig å eskalere mer. Han sier at Russland har mye våpen, noe som er en strategisk ressurs som de bruker overfor Ukraina. 

– Men jeg er ikke redd for atomkrig, det ligger i tilfelle langt frem, og det er det ingen av partene som vil, sier han.

– Men Russland søker å eskalere med støtte fra Nord-Korea, og kan være en utfordrer også andre steder i verden, om den eskaleringen fortsetter.

Ifølge ukrainske myndigheter skal 12.000 nordkoreanske soldater være klare for å settes inn i krigen i Ukraina som del av den russiske styrken.  

Røseth sier at man nå må se hva amerikansk side bestemmer seg for å gjøre i tiden som kommer.

– Realistisk sett, så er det nå giret for at Ukraina må stå av territorier, hvis Trump-administrasjonen fortsetter slik vi har hørt dem i forkant av valget, sier han. 

Vestlig støtte

Samtidig som Ukraina stadig rammes av massive russiske angrep, ber de nå andre land om hjelp. 

Etter angrepene som gikk hardt utover landets strømnett torsdag, gjorde president Volodymyr Zelenskyj det klart at de trenger nye forsyninger med luftvern for å stå imot kommende angrep. 

– Jeg er også veldig frustrert over at den vestlige støtten har vært sen og for liten, sier Tom Røseth. 

– Det er akkurat nok til at Ukraina kan holde seg som stat, men ikke nok til å ta tilbake områder, fortsetter han. 

Forsvarseksperten mener man burde satt inn mer våpenstøtte, noe som ville gjort at Ukraina kunne forsvart seg bedre. 

– Da tenker jeg spesielt på mer luftvern, og mer artilleriammunisjon, sier han.

Produksjonen av våpen og ammunisjon går nemlig for fullt i vestlige land, ifølge Røseth. 

– Men det er rett og slett ikke nok. Vi er ikke gira for full krig. Vi er gira for fredstid og internajonale operasjoner. Derfor er vi ikke klare for dette, og vi omstiller oss altfor sent, sier han. 

Røseth er klar på hva ukrainerne trenger nå.

– Det Ukraina trenger, er mer av de langtrekkende missilene de har begynt å få. Mer våpenstøtte slik at de kan stoppe russisk fremdrift og gi en bedre posisjon inn mot forhandlingene som synes å komme med Trump-administrasjonen nå om kort tid, sier han.

– Militarisert samfunn

Da Røseth gjestet «Nyhetskompaniet» på TV 2 torsdag, var P4s Bjørn Faarlund blant panelgjestene. Han stiller spørsmål ved hvorfor andre land ikke kan gå sammen for å stanse Russland én gang for alle.

 TV 2
GJEST: Bjørn Faarlund gjestet Nyhetskompaniet torsdag Foto: TV 2

Hvorfor kan ikke Nato gå inn med styrker? Ifølge forsvarseksperten, er svaret som følger: 

– Da vil det være en høy eskaleringsfare, altså at Nato-styrker kommer i direkte kamphandlinger med russiske styrker, sier han, og fortsetter: 

– Og den eskaleringen, som spesielt amerikanerne er bekymret for, men også andre europeiske stater, vil da kunne utvikle seg til en fullskala krig mellom Russland og Nato. 

I tillegg understreker forsvarseksperten at Russland slett ikke vil ha en krig med Nato. 

– De vet at de sannsynligvis kommer til å tape den, sier han. 

Samtidig sier Røseth at man nå ser en Vladimir Putin som skryter av at Russland har ti ganger så høy produksjon av missiler som det Nato-land har.

– Russland har militarisert samfunnet sitt, og giret seg opp for en langvarig konflikt, som kan være en utfordring for Nato framover, selv om Nato er større og sterkere enn Russland, også når det gjelder økonomisk størrelse, sier han.

– Frustrerende å se

Men hva er egentlig grunnen til at andre land ikke «girer om» for å gi Ukraina mer våpenstøtte?

Røseth er klar på hva han mener:

– Det er forskjellig kriseforståelse, rett og slett. Vi og de som følger med på denne krigen, har en kriseforståelse som ser alvoret i dette, sier han.

Han legger til at han har full forståelse for at mange nå er «krigstrette». 

– Det er mange kriger, men denne krigen er den som avgjør hvilken sikkerhet vi skal ha i Europa i tiden framover. Derfor er den viktig for Europa, for Nato og for oss, sier han, og fortsetter: 

– Da er det frustrerende å se at andre ikke har samme kriseforståelse, at man tenker «andre kan ta denne byrden, vi trenger ikke å bry oss så mye. Det ordner seg sikkert. Kan de ikke bare slutte å krige?». 

Han understreker at det vil følge store konsekvenser av å gi Russland en følelse av seier. 

– Da vil vi ha mye høyere forsvarsbudsjetter framover. For et Russland med ambisjoner og høy selvsikkerhet, vil være veldig mye vanskeligere å håndtere for fremtiden, enn et Russland som kanskje må gå i seg selv og se hva de gjorde galt her.

Se Nyhetskompaniet

TV 2 Play

Read Entire Article