Det som skremmer meg mest, er at politiet sier de mangler verktøy

1 week ago 16



Politimester i Oslo Ida Melbo Øystese orienterte nylig pressen om målrettet innsats i prioriterte områder i Oslo. I dag kom en rapport som viser at kriminaliteten blant unge øker. Foto: Cornelius Poppe, NTB

Det som skremmer meg mest, er at politiet sier de mangler verktøy.

Publisert: 08.05.2024 20:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg tror ikke jeg er alene om å kjenne på at Oslo har føltes som en mer utrygg by de siste månedene. Det har vært varsling på varsling om skyting, knivstikking, ran og drap.

En gjenganger er at de involverte er mindreårige. Det bør skremme oss alle. Det skremmer meg mest fordi politiet selv sier at de mangler verktøy. Det uttalte politimester i Oslo Ida Melbo Øystese ved presentasjonen av Salto-rapporten.

Rapporten viser oss at kriminaliteten blant unge øker nok en gang. Voldsbruken blant unge i aldersgruppen 10–14 år har økt med 31 prosent sammenlignet med årene før pandemien.

Oda Oline Omdal

Fylkestingsrepresentant i Agder (H) og arbeidsutvalgsmedlem for Oslo Unge Høyre.

Færre politifolk med Sp og Ap i regjering

Det første og kanskje det største problemet er at dagens regjering har vært mer opptatt av å ha passkontorer i distriktene enn å prioritere forebygging i områder med alvorlig høy kriminalitet.

Dette skjer til tross for at politiet har uttalt at de trenger å være flere ansatte, ikke å ha flere kontorer som er åpne noen få dager i uken.

Nye tall fra Politiforum viser at det er nedgang i antall politifolk i politidistriktene til tross for politiske forventninger om å øke antallet.

På Trygve Slagsvold Vedums (Sp) og Jonas Gahr Støres (Ap) vakt mistet politiet 375 politifolk i 2023. Bare i Øst politidistrikt er det blitt 118 færre politifolk.

Det til tross for at ungdomskriminaliteten alene har økt med 31 prosent sammenlignet med årene før pandemien.

Det burde være ganske selvsagt at det forebyggende arbeidet i svært utsatte områder bør prioriteres fremfor utsteding av pass i distriktene.

Et styrket lag rundt sårbare mennesker er avgjørende dersom vi skal redde dem som står i fare for å falle utenfor.

Senk den kriminelle lavalderen!

Et annet problem er at politiet ikke kan sanksjonere ungdommene som er involvert. Når kriminaliteten øker i en gruppe som i dag kategoriseres som under den kriminelle lavalderen, er det ikke rart at man står uten verktøy.

Nå er det på høy tid å senke den kriminelle lavalderen fra 15 til 13 år ved alvorlige lovbrudd.

I møte med disse ungdommene er man på mange måter maktesløs så lenge den kriminelle lavalderen er 15 år.

Lovbrytere som er under 15 år, kan ikke tvinges til å møte i konfliktrådene, straffes eller møte opp til avtaler om oppfølging.

Det har en effekt at ungdommer ser at kriminelle handlinger får konsekvenser

Ved de alvorligste lovbruddene kan man plassere barn i fosterhjem eller på barnevernsinstitusjon, men mulighetene for å sanksjonere er likevel få.

Misforstå meg rett, man skal ikke havne i fengsel for å ta med seg en sjokolade på butikken. Men politiet må ha muligheter til å sanksjonere ungdommer som begår kriminalitet, også fordi det gjør det enklere å følge opp ungdommene.

Åpner man muligheten for å sanksjonere også dem under 15, kan man i større grad forebygge at ungdommene havner i kriminelle miljøer og blir værende der. Når man kan pålegge ungdommer å møte i konfliktråd, følge et «exit-program» eller møte politiet, jobber man både allmennpreventivt og individualpreventivt.

Kombinerer man muligheten for sanksjoner med tidlig innsats og flere yrkesgrupper i skolen som miljøarbeid og barnevern, kan man jobbe både forebyggende og inngripende med ungdomskriminaliteten.

Det har en effekt at ungdommer ser at kriminelle handlinger får konsekvenser. Reaksjon på lovbrudd må skje raskt, noe som ikke er mulig med dagens lovverk.

Lovbruddenes alvorlighetsgrad avhenger ikke av lovbryternes alder. Men sanksjonene lovbrytere møter, kan være avgjørende for hvorvidt kriminaliteten gjentas eller ikke.

Read Entire Article