Det skal bøtte ned, lyne og tordne : – Unngå toppturer

1 month ago 25



– Det blir varmt, det blir sol og det blir tordenbyger. Du får alt sammen, sier meteorolog Rafel Escobar Løvdahl om lørdagsværet sør i landet.

Det kan komme opp mot 20 mm nedbør i løpet av en time og både lyne og tordne ganske heftig enkelte steder. Derfor er det sendt ut gule farevarsler for Østlandet og Agder som gjelder fra klokken 14.

Himmelen over Kristiansand

Det er ustabilt vær i vente i deler av Sør-Norge, og en grå start på dagen i Kristiansand lørdag morgen.

Foto: Elin Skaar / NRK

På Østlandet gjelder farevarselet først og fremst for Oslofjorden og nordover. Hvor det kommer mest nedbør er vanskelig å si, ifølge meteorologen. Men en ting er mer sikkert:

– Du vil kunne få store dråper som gir mye nedbør over små områder, på kort tid.

Mange har nok mandagen og tirsdagen friskt i minnet, da himmelen åpnet seg over blant annet Oslo.

– Sånne forhold er det ikke ventet, det ser ut til å bli litt roligere enn mandagen og tirsdagen, kan Escobar Løvdahl berolige østlendingene med.

Mandag er det store oversvømmelser i Oslo.

Ikke noe ekstra

Fylkesberedskapsleder i Innlandet Asbjørn Lund sier at siden det er varslet faresignal på gult nivå gjør ikke de noe spesielt. Da skal normalt kommunene klare å håndtere det selv.

Men det kan bli ganske hårete lokalt, sier han.

Han er selv på en øvelse i området ved Leirvassbu i Lom kommune i Jotunheimen og sier at de ikke innkaller til noe fylkesberedskapsmøte på gult nivå. Men de følger med og kaller inn hvis det blir verre.

Folk som bor i områder som er innenfor farevarselet bør gå inn på Yr.no og følge de rådene som de får der.

Det er ventet lokalt mye nedbør

Foreløpig beskjedne mengder nedbør i Kristiansands gater lørdag formiddag. Bygene på Sørlandet er ventet å treffe innover i landet.

Foto: Elin Skaar

Hold deg unna toppene

Det er som alltid viktig å sørge for åpne vannveier rundt hus og kjeller når mye nedbør er ventet, da det kan bli mye overvann.

I tillegg har meteorologen følgende oppfordringer til dem som oppholder seg der lyn og torden rammer:

– Du bør unngå toppturer og å stå på åpne sletter. Søk heller ikke ly under det største treet dersom du er ute. Bading når det lyner er heller ikke så lurt, sier han.

00 fra Yr

Østlandet ble rammet av voldsomme lyn- og tordenbyger tidligere i uken. Lørdag blir det en ny runde, men trolig ikke like heftig.

I tillegg kan det være smart å dra ut kontakten på elektriske apparater.

Og befinner du deg på veien når regnet bøtter ned:

– Avpass farten og kjør etter forholdene for å unngå vannplaning, sier han.

I morgen ser helgeværet dessuten noe bedre ut.

– Vi får nok en søndag som preges av mye sol, men ei lita byge kan det nok gå av og til. Starten på dagen blir aller best, værmessig.

Rafael Escobar Løvdal, meteorolog

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl forteller at østlendingene og sørlendingene må forberede seg på en del regn i løpet av kort tid. Det skal brake løs fra klokken 14 og utover.

Foto: Iselin Fjeld / NRK

Publisert 01.06.2024, kl. 11.01 Oppdatert 01.06.2024, kl. 11.25

Read Entire Article