Det mangler en plan for hvordan elbilfordelene skal fases ut

1 week ago 12



Når det gjelder kollektivfeltene, sier det seg selv at elbilene på ett eller annet tidspunkt må ut. Man kan ikke ha et eget felt for elbiler når elbil etter hvert blir normalen, skriver innleggsforfatteren. Foto: Olav Olsen

Det viser diskusjonen om kollektivfeltene.

Publisert: 04.09.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

De siste ukene har debatten rast om trafikkproblemene rundt Oslo, særlig vest for byen. 6. mai mistet elbilene tilgang til kollektivfeltene, noe som ble gjort for å begrense biltrafikken inn til byen i perioden der deler av Ring 1 er stengt. Tiltaket har trolig gitt mindre trafikk, men samtidig mer kø ettersom færre felter nå er tilgjengelige for privatbiler. Nå har regjeringen bestemt at elbilene igjen skal få tilgang i helgene på utvalgte strekninger.

Fremstår tilfeldig

Det har vært bred politisk enighet i Norge om at vi skal ha sterke incentiver til å velge elbil. Det har også vært tydelig signalisert at fordelene gradvis skal fases ut etter hvert som elbilandelen øker.

Men lite har vært sagt om hvor raskt dette skal skje, og i hvilken rekkefølge. Hittil fremstår rekkefølgen nokså tilfeldig.

Når det gjelder kollektivfeltene, sier det seg selv at elbilene på ett eller annet tidspunkt må ut. Man kan ikke ha et eget felt for elbiler når elbil etter hvert blir normalen.

Paradokset er at jo lengre man venter med å fjerne denne fordelen, dess større blir ulempene når man først gjør det.

Når biltrafikken i kollektivfeltet har rukket å vokse seg stor, blir det en stor og brå endring når feltet plutselig blir stengt.

Over tid forventer vi at trafikken tilpasser seg til kapasiteten. Selv om vi kanskje ikke tenker over det selv, tilpasser vi hverdagen vår til rammebetingelsene. Blir fremkommeligheten for privatbil dårligere, vil folk både endre reiserute, reisemåte, hvor og når de reiser, og etter hvert også hvor de bor og jobber.

Forskning fra USA tyder på at trafikken over tid øker én-til-én med antall nye felter.

Virkemidlene som gir størst effekt

Forskningen vår viser at kollektivfelter med tilgang for elbiler har vært viktig for å stimulere til å velge elbil i de områdene der kollektivfeltene er.

I perioden 2015-2017, før man begynte delvis å stramme inn på denne fordelen, hadde de som hadde 5 kilometer kollektivfelt på reisen til jobb, 28 prosent høyere sannsynlighet for å eie elbil.

1 kilometer mer med kollektivfelt ga omtrent samme økning i sannsynligheten for å ha elbil som 1,5 kroner mer i bompenger.

Vi er fortsatt ikke i mål med elektrifiseringen av transportsektoren. Sterke virkemidler trengs. Utfordringen fremover blir å prioritere de virkemidlene som gir størst effekt og samtidig minst ulempe i form av økt biltrafikk i byområder.

For forbrukere og næringsliv som skal ta langsiktige valg, er det en fordel om politikken er forutsigbar.

Det er verdt å merke seg at Trondheim nettopp har avskaffet elbilenes tilgang til kollektivfeltene, og det permanent. Kanskje var det lurt å gjøre det i tide.

Read Entire Article