– Det er mye skummelt her

1 month ago 15



«Project 2025»:

WILMINGTON, DELAWARE (TV 2): Hvis Donald Trump blir president i USA igjen, får det konsekvenser for hele verden.

 Bill Pugliano / Getty Images / AFP / NTB
KLIMAKRISE: Planene som legges for Donald Trumps neste presidentperiode, innebærer blant annet å forhindre Miljødepartementet fra å regulere industriell forurensing i USA. Foto: Bill Pugliano / Getty Images / AFP / NTB

Publisert 30.07.2024 12:25 Sist oppdatert 6 minutter siden

– Dette er virkelig farlig, sier Collin Rees til TV 2.

Han er ikke bare programsjef for klimaforskerne i Oil Change International i Washington D.C.

Han er også skremt.

Skremt av det han leser i «Project 2025».

– En ny presidentperiode for Donald Trump utgjør en betydelig fare. Dette vil være et brutalt angrep fra ytre høyre på selve ideen om en regjering, mener Rees.

Snakket om det i 2022

Trump forsøker å distansere seg fra «Project 2025», med blandet hell. 

«Jeg vet ingenting om Project 2025», skrev han i en post på Truth Social 5. juli.

 Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB
BILDEBEVIS: Donald Trump talte foran The Heritage Foundation i Washington 17. oktober 2017, da han var inne i sitt første år som president i USA. Til venstre ser vi organisasjonens president, Ed Feulner. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB

Samtidig motsa han sin egen påstand om at han ikke vet noe om «Project 2025», ved å fortsette med «Jeg er uenig i noe av det de sier, og noe av det de sier er fullstendig latterlig og avskyelig». 

Og så avsluttet han med dette: 

«Jeg ønsker dem lykke til med alt de gjør, men har ingenting med dem å gjøre.»

Faktum er at Trump kjenner gruppen bak «Project 2025», kjent som The Heritage Foundation, svært godt.

Du har allerede sett et bilde fra talen hans hos dem i 2017.

Med et kjapt internettsøk finner du også video av Trump som taler under en middag sponset av The Heritage Foundation i april 2022.

– Dette er en flott gruppe og de kommer til å legge både grunnlaget og detaljerte planer for hva vår bevegelse og deres bevegelse skal gjøre når det amerikanske folket gir oss mandat til å redde USA, sa Trump. 

Det er dette man her i USA kaller «a smoking gun».

Tette koblinger

The Heritage Foundation har publisert hele «Project 2025». Dokumentet er på over 900 sider og tar for seg hva som bør gjøres med hvert eneste departement.

Utdanningsdepartementet, for eksempel. Det skal legges ned.

 Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB
STØTTER PROJECT 2025: Stephen Miller var seniorrådgiver for Trump i Det hvite hus. Han leder America First Legal, en av drøyt 100 organisasjoner som støtter The Heritage Foundation. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB

At Trump kjenner til «Project 2025» og The Heritage Foundation, betyr ikke nødvendigvis at han planlegger å implementere alt som står der.

Men koblingen er tydelig. Og han sa altså i 2022 at dette skulle være grunnlaget for politikken hans hvis han vinner i 2024.

Nettsiden deres poengterer at de støttes av flere enn 100 konservative organisasjoner, og mange av disse ledes av nære allierte av Trump.

Stephen Miller, Ben Carson, Christopher Miller, Rick Dearborn og Russ Vought er alle folk som hadde fremtredende roller i Trumps første administrasjon.

Vought, som er en av hovedforfatterne, er også sjefen for den politiske plattformen til Republikanernes nasjonalkomité, ifølge NBC News.

– Blir lettere

Men vi snakker altså med Collin Rees om klimadelen av «Project 2025». Han tror Trumps klimagrep blir mer effektive hvis han får en ny fireårsperiode i Det hvite hus.

– De han håndplukker til å lede departementene nå, vil være mer kompetente enn de var i første periode, tror Rees.

Myron Ebell, som ledet overgangsfasen i Miljødirektoratet fra Barack Obama til Donald Trump i 2016, tror også at Trump og hans medarbeidere kommer til å få det lettere denne gangen.

– De kommer til å få inn mer kompetente og mer erfarne folk. De kommer til å kunne gjøre endringer mye raskere og med større effektivitet, sier Ebell til New York Times.

Dette er klimapolitikken i «Project 2025»:

  • Begrense Miljødirektoratets evne til å regulere.
  • Kutte den økonomiske støtten til Miljødirektoratet.
  • Nedbemanne Miljødirektoratet.
  • Gi myndighet til politiske lojalister i stedet for forskere.
  • Gå bort fra alt som støtter en overgang til ren energi.
  • Kutte Miljødirektoratets støtte til forskning hos universiteter.
  •  Angripe studier som knytter luftforurensning til redusert levealder.
 Jose Luis Magana / AFP / NTB
USIKKER FREMTID: Miljødirektoratet, i USA kjent som Environmental Protection Agency, vil se helt annerledes ut dersom Donald Trump vinner valget i november. Her ser vi sjefen for EPA, Michael S. Regan. Foto: Jose Luis Magana / AFP / NTB

    – Det er mye skummelt her. Dette er i stor grad en ønskeliste fra fossil energi-industrien. I mine øyne er «Project 2025» virkelig ille, sier Collin Rees til TV 2.

    Ser det samme i Norge

    – Det faktum at «Project 2025» eksisterer, og at Trump er en reell presidentkandidat, er for meg beviser på at fossil energi-industrien fortsatt sitter med mye makt. Det er det jeg leser ut av dette, legger han til.

    Oil Change-lederen påpeker samtidig at miljøbevegelsen i USA på ingen måte er fornøyd med Demokratene heller.

    – Det er verdt å merke seg at dette er et problemområde hos begge partier. Donald Trump har ikke kunnet angripe Joe Biden, eller Kamala Harris nå, like hardt når det gjelder boring etter olje og gass. Det er fordi dette har foregått i vesentlig større skala under dem enn han, forteller Rees.

    Klimaforkjemperen poengterer at også Norge velger penger framfor klima.

    – Ja. Vi ser jo det samme også i Norge, hvor mange av partiene som faktisk gjør noe på klimafronten, fremdeles tror at vi kan hente opp mer olje.

Read Entire Article