Det er ikke skremselspropaganda

5 days ago 20



Det er bra at Europabevegelsen ønsker seg en faktabasert debatt om norsk EU-medlemskap uten skremming.

– For oss i Senterpartiet er det ingen tvil om at Norge har det best uten et EU-medlemskap. Vårt nei til EU er et ja til noe bedre, skriver Gro Anita Mykjåland, stortingsrepresentant for Senterpartiet. Foto: Kjartan Bjelland

Dette støtter Senterpartiet fullt opp om. Da håper jeg Europabevegelsen kan begynne å slå ned på dem som forsøker å skremme oss inn i EU og at man er krystallklare på at et EU-medlemskap betyr den største suverenitetsavståelsen siden unionsoppløsingen i 1905.

Europabevegelsen Sørlandet sier at vi ikke har en faktabasert debatt. Dessverre driver de selv med villedning. Det er EU, ikke Norge, som vil bestemme hva slags valuta vi bruker om vi blir medlem av EU. Det er for eksempel klart at Sverige er forpliktet til å gå over til euro. Det samme vil være tilfellet for Norge. Danmark har derimot klart å få et permanent unntak som de forhandlet inn før forpliktelsen om å innføre euro ble fastslått i EUs traktater. Har Europabevegelsen til hensikt å få Norge inn i EU med en uttalt forutsetning om at vi ikke har til hensikt å oppfylle EUs traktater?

Et norsk EU-medlemskap vil være suverenitetsavståelse. Europabevegelsen sier jo også at EU er tuftet på et prinsipp om delt suverenitet, som altså betyr at man ikke har full suverenitet. Det vil bety at man tar makten fra våre norske folkevalgte og flytter den til Brüssel. Som et lite medlemsland, så ville vi ikke hatt mer enn rundt 15 av 720 representanter i EU-parlamentet, som er der hvor EU-regelverket besluttes. Det tilsvarer kun to prosent av stemmene. Derfor ville vi hatt veldig lite innflytelse over hva som blir vedtatt. Med et fullverdig medlemskap, så mister vi også vetoretten. Det er den ene muligheten vi har til å si nei til det som bestemmes i Brüssel. Det vil bety at Grunnloven vår fra 1814 ikke lenger står sterkere enn EU-regelverket. Vi blir nødt til å innlemme alle regler og direktiver som kommer vår vei, uten å være sikret at det er tilpasset norske interesser. Det er i vår interesse å ha nasjonal kontroll over krafta vår. En innlemming av EUs fjerde energimarkedspakke, som er noe Europabevegelsen og partier som Ap og Høyre jobber for, betyr at vi må gi fra oss kontroll over krafta vår til EU. Det vil bety å gi slipp på det som har vært vår største konkurransefordel i over hundre år, nemlig rimelig og stabil kraft til husholdninger, næringsliv og industrien vår. Det er ikke skremselspropaganda å snakke høyt om at dette vil skje, det er opplysning om hva som står i disse direktivene. Selv uten et fullverdig EU-medlemskap, så har vi gjennom kabeltilknytningen til EU fått elleville strømpriser som presses opp når det er vindstille i Tyskland, selv om magasinene våre her hjemme har mer enn nok vann. Da er det ingen løsning å knytte oss enda tettere til et dysfunksjonelt system.

I disse dager er det mye skremsler fra ja-siden om at man er tryggere i EU. Når man spør om begrunnelsen for hvordan Norge blir det, så er svarene mer uklare. Det er fordi det er klokkeklart at Norges sikkerhetsgaranti ligger i NATO, ikke EU. Det så vi tydelig da Sverige og Finland søkte NATO-medlemskap i 2022. Norge og EU samarbeider derimot godt på alt som har med forsvarsindustri å gjøre og det trenger vi ikke et EU-medlemskap for. Vi har fått et enda bedre forsvarssamarbeid med Sverige og Finland etter at de ble medlemmer av NATO. På handelspolitikken har vi fått lavere toll inn til USA enn EU og regjeringen har varslet at vi ikke skal svare USA ved å gjøre amerikanske varer dyrere inn til Norge. Utenfor EU kan vi justere norsk handelspolitikk etter norske behov. Innenfor EU må vi være med på EUs stormaktsambisjoner definert av store nasjoner som Tyskland, Frankrike og Italia.

Vi er derimot enige med Europabevegelsen Sørlandet om at vi bør samarbeide mer med våre europeiske naboer, enten det er snakk om Storbritannia, Sveits, Norden eller EU. For demokrati og menneskerettigheter har vi Europarådet. For sikkerhet har vi NATO og OSSE. For økonomi har vi EFTA, OECD og en rekke andre bilaterale og plurilaterale avtaler og organisasjoner.

For oss i Senterpartiet er det ingen tvil om at Norge har det best uten et EU-medlemskap. Vårt nei til EU er et ja til noe bedre. Det er et ja til at de som tar beslutningene på vegne av fellesskapet, er valgt av folket, og det er et ja til at det er norske folkevalgte som får det siste ordet i beslutninger som angår landet vårt. Vi sier ja til kontroll over norske interesser og nei til å gi fra oss makt og selvråderett.

Read Entire Article