Krigen og trusselen fra Putin:
Europa ser på rike Norge igjen. Eksperter mener vi kan få mye tilbake for å bruke av gassinntektene på å ruste opp Europa og Ukraina.

Publisert 24.03.2025 00:14
Vladimir Putins krig i Ukraina og de nye tonene fra USAs president Donald Trump, har utløst en krise i Europa.

Når Europa nå må ruste kraftig opp og ta ansvar for Ukraina selv, er det én elefant på kontinentet: Olje- og gassrike Norge.
Vi har hatt store ekstrainntekter siden krigen. Flere i Europa har kalt oss en krigsprofitør.

– Jeg synes det er flaut. Jeg synes det er moralsk problematisk. Selv om krigsprofitør ikke er riktig ord, så er det en kjennsgjerning at Norge har tjent ekstra mye penger som følge av krigen, sier Nupi-forsker Karsten Friis.
– Blusset opp
Det enorme oljefondet gjør at Norge står i en helt unik posisjon når Europa nå skal ruste opp.
Inntektene våre – særlig fra gass til Europa – økte kraftig da Putin gikk til fullskala krig. Finansdepartementet har tidligere anslått ekstrainntektene til 1270 milliarder kroner.

Det er de ekstrainntektene som gjør at vi kalles en krigsprofitør.
– Norge som krigsprofitør var noe man snakket mye om i starten av krigen. Så døde denne debatten litt ut etter at Norge kom med Nansen-programmet, men så har den blusset litt opp i det siste, sier TV 2s Europa-medarbeider Elin Sørsdahl.
– Jeg blir ofte spurt av europeiske kolleger om dette, jeg hører det fra byråkrater. Fra folk i EU-systemet, og grunnen til det er jo at EU, Europa, må ruste kraftig opp. Og dette er vanskelig for mange land. De har sprengte budsjetter fra tidligere.
– Ikke gjort noe feil
Professor Steinar Holden ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, sier det er en kjennsgjerning at Norge har tjent på økte gasspriser som følge av krigen.
– Vi har ikke gjort noe feil. Det har vært riktig å selge gass til Europa, og der har man jo fulgt kommersielle kontrakter, sier han.

– Men det er et faktum at vi har tjent veldig mye penger på dette.
Oljefondet er vår felles sparegris, og den er blitt mye tykkere nå. Ifølge tall Finansdepartementet tidligere har gått ut med, er ekstrainntektene anslått å være på 1270 milliarder kroner.
Holden mener det er i tråd med prinsippene som lå til grunn for oljefondet, hvis vi nå gir mer til Ukraina og forsvaret av Europa.
– Det å støtte Ukraina nå, hjelper dem, men det øker også Europas troverdighet fordi vi viser at vi er villig til å slåss og hjelpe dem som blir angrepet. Jeg tenker at dette er noe som også fremtidige generasjoner er tjent med.
Tre grunner til å gjøre mer
Holden mener vi har et moralsk ansvar for å gjøre mer. Det samme mener Nupi-forsker Karsten Friis.

– Jeg kan legge til to argumenter til. Det er et politisk argument om at dette kan man få masse goodwill på internasjonalt. For det tredje er det strategisk viktig, fordi Ukraina må vinne den krigen, sier Friis.
Han mener en russisk seier i Ukraina er en dobbelt-trussel.

– Vi vil få millioner av flyktninger. Ikke bare til Tyskland og Polen, men også til Norge. Mye, mye flere enn i dag. Det vil skape ustabilitet og vil sannsynligvis styrke ytterfløyene.
– Det andre er at man får et Russland som er fulle av selvtillit, og som tror de kan bølge seg videre framover i verden. Det vil skape en direkte trussel mot vår sikkerhet, kritisk infrastruktur, økonomi og så videre.
Han mener Norge kan ta en lederrolle i Europa hvis vi bruker av oljefondet.
Viktig for Norge
Det kan bidra til å knytte Norge tettere til det europeiske sikkerhetsfellesskapet. Og det er viktig for Norge, sier professor Tormod Heier ved Stabsskolen.
– Fordi Norge rett og slett er for stort, og befolkningen er ikke mange nok til selv at vi skulle håndtere vår egen sikkerhet, sier Heier.
Han mener et norsk bidrag til Europa vil øke vår politiske tyngde, gi oss godvilje fra kontinentet – og trygghet gjennom å gjøre våre allierte trygge.

– Det er veldig viktig for Norge at vi har et stabilt og forutsigbart Europa, ikke minst når det er usikkerhet knyttet til det transatlantiske fellesskapet med USA.
Også Heier peker på ekstrainntektene våre.
– Moralske spørsmål er noe politikerne får ta stilling til. Jeg ser iallfall på tallenes tale, og de er ganske klare.
– Den inntekten som Norge har fått i kjølvannet av den russiske fullskala-invasjonen i 2022, den har jo vært enorm. Og så er jo da spørsmålet hvordan man da ønsker å bruke denne ekstrafortjenesten, som har gjort at Norge har kommet godt ut av krigen.