Det blir dyrt. Men hva så? Nylandsbrua burde vært revet for lenge siden.

2 weeks ago 9



Nylandsbrua på Grønland (bildet) er en skamplett for bydelen, mener kunsthistoriker Jan Kokkin. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Det blir dyrt. Men hva så? Å fjerne broen er det viktigste byplangrepet i Oslo siden utviklingen av Bjørvika.

Publisert: 31.08.2024 20:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Nylandsbrua på Grønland er en skamplett for bydelen. Den burde vært revet for lenge siden. Den er en brutal og uestetisk etterlevning etter en tid der bilen sto i sentrum for byutviklingen.

Utallige planer har vært lagt frem de siste 10–15 årene uten at noe har skjedd. Aftenpostens Nazneen Khan-Østrem gjør et forsøk på å forsvare bevaring av Nylandsbrua i en kommentar 26. august.

Ingen av hennes argumenter er egnet til å overbevise om at bevaring er løsningen på bydelens utfordringer. Et tryggere og mindre belastende miljø kan kun la seg gjennomføre gjennom å fjerne broen.

Området er preget av forfall

Bakgrunnen for at diskusjonen om broens fremtid igjen dukker opp, er at eierne av Galleri Oslo i samarbeid med blant andre Asplan Viak i sommer la frem nye planer for området. Forslaget går ut på å rive Nylandsbrua og anlegge en ny bygate langs bebyggelsen mot Akerselva som samtidig åpnes frem til Schweigaards gate.

Et grått og trist område blir åpnet opp for lys, og det blir anlagt et sammenhengende parkbelte fra Lakkegata til Schweigaards gate. Disse planene er på ingen måte nye.

Allerede i 2012 vedtok bystyret at broen skulle rives og Akerselva åpnes, og i 2021 fikk byrådet et likelydende forslag fra Bymiljøetaten. Men ingenting har skjedd. Planene har til dels strandet på Bane Nors ønske om en ny bussterminal i tilknytning til Oslo S.

Illustrasjon: GOU/Asplan Viak/A-lab

Illustrasjon: GOU/Asplan Viak/A-lab

Slik kan utsikten fra Grønland mot nord bli hvis Akerselva åpnes.

Og hvis Nylandsbrua rives i tillegg , blir det slik.

Enkelte er bekymret for at økende eiendomsutvikling i det frilagte området kan føre til at de opprinnelige beboerne blir presset ut som følge av høyere boligpriser. Resultatet kan bli gentrifisering, at Grønland skal endre seg så mye gjennom innflytting av nye befolkningsgrupper at bydelens særpreg forsvinner.

Men hva er alternativet? En stadig økende kriminalitet og dopsalg i et område som i mange år har føltes utrygt både for beboerne og besøkende? Politikernes forsøk på å skape liv med forskjellige tiltak under broen har vært fullstendig mislykket. Området er i dag preget av forfall.

Det største hinderet for et bedre miljø

Fortsatt er Grønland dominert av rimeligere boliger i forhold til resten av byen, og bydelens innbyggere vil uansett ikke forsvinne. Miljøet er unikt i Oslo, og byens innbyggere vil fortsette å komme dit. Antagelig i enda større grad hvis man fjerner Nylandsbrua. Det vil bli mer attraktivt å besøke det livlige gatelivet med grønnsakhandlere og de gode og rimelige spisestedene i bydelen.

Et annet av Khan-Østrems argumenter mot å rive Nylandsbrua er at det blir dyrt. Dette ble fremhevet også av seksjonsleder Andreas Vaa Bermann i Plan- og bygningsetaten i Aftenposten 3. juli. Men hva så?

Det å fjerne broen er det viktigste byplangrepet i Oslo siden rivingen av Bispelokket og utviklingen av Bjørvika. Det må nødvendigvis koste litt, og det krever en bevisst prioritering fra politikernes side som de hittil ikke har vist vilje til.

Nå er tiden inne for å handle. Planene har de allerede fått gratis av Galleri Oslo Utvikling. Stat og kommune må samarbeide, Statens vegvesen engasjeres i planene, og Stortinget må bevilge de midler som skal til for å bli kvitt det største hinderet for å skape et bedre miljø på Grønland.

Read Entire Article