Derfor vil Trump ha Grønland

3 hours ago 4



Han ble ledd av i 2019, Donald Trump, da han som president i USA ville kjøpe Grønland av Danmark.

Nå er han en snau måned unna sin andre periode i Det hvite hus.

Og igjen snakker han om Grønland.

– For nasjonal sikkerhet og frihet i verden, føler USA at eierskap og kontroll over Grønland er en absolutt nødvendighet, skriver Trump på Truth Social.

Tormod Heier, professor ved Forsvarets høyskole, forstår Trumps interesse.

– USA står overfor en historisk ny situasjon, sier Heier til TV 2.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene i Danmark er nok en gang veldig sterke.

 James Brooks / AFP / NTB
ETTERTRAKTET: En eldre kvinne og en mann går ned en gate i landsbyen Kangaamiut på vestkysten av Grønland. I takt med at isen smelter, er øya blitt mer interessant for stormaktene. Foto: James Brooks / AFP / NTB

Forsvarspolitisk talsperson for De Konservative, Rasmus Jarlov, kaller uttalelsene til Trump «fullstendig uakseptable» og sier at dette er «uforenlig med å være en alliert», skriver dansk TV 2.

– Grønland er ikke til salgs. Vi skal ikke tape vår årelange kamp for frihet, sier landsstyreformann Múte B. Egede.

Trump er imidlertid ikke den første presidenten i USA som har vist interesse.

Allerede i 1946 forsøkte USA å kjøpe Grønland. Daværende president Harry Truman var villig til å betale hundre millioner dollar den gang, i gull.

Oppkjøpsforsøket ble hemmeligholdt frem til 1970-tallet, ifølge AP.

Nye utfordringer

Selv om Grønland eies av Danmark og er en del av Europa rent politisk, hører øya geografisk til Nord-Amerika.

Mens Russland har mange militære basert langs Nordøstpassasjen, trenger USA tilgang til Grønland for å styrke sitt nærvær i området.

– USA står overfor to, kanskje tre, kjernefysiske atomvåpenmakter som utfordrer dem internasjonalt. Det har USA aldri stått oppe i før, påpeker Heier.

Han sikter til Russland, Nord-Korea og Kina.

 Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
STERK TILSTEDEVÆRELSE: Russland har flere militærbaser lands Nordøstpassasjen. Her ser vi et militærfly ved den russiske basen i Nagurskoye, den nordligste militærbasen til Russland. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Heier forklarer at USA kan få store sikkerhetsutfordringer dersom disse landene gjør handlinger samtidig.

– Hvis for eksempel USA blir bundet opp i Sør-Kinahavet, vil Russland kunne utnytte det som et mulighetsvindu, sier Heier til TV 2.

Samarbeider

I dag har det amerikanske romvåpenet basen Pituffik Space Base (het tidligere Thule Air Base) der. Den er viktig for USA, men den er ikke nok.

Danmark sliter nemlig med å ha militær kontroll over hele øya. 

Grønland er rett og slett for stor – seks ganger så stor som Norge og tre ganger så stor som Texas.

Nå viser også nettopp Kina økt interesse for Arktis.

– Kina jobber tett med Russland i sitt forsøk på å bli en arktisk makt, sier Iris A. Ferguson, som jobber med Arktis i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Snek seg forbi Norge

Selv om Russland er opptatt med å krige til seg land fra Ukraina, er Arktis så viktig for Vladimir Putin at russerne jobber på denne fronten også, forteller hun.

– Vi ser at Russland fortsatt har intenst fokus på den arktiske regionen. Dette er en del av deres sikkerhetsstrategi overfor USA og Nato, mener Ferguson.

 Mathias Moen / TV 2
EKSPERT: Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høyskole. Foto: Mathias Moen / TV 2

Russland har sin viktigste atomubåtbase på Kolahalvøya, rett over grensen fra Norge. Her ligger noen av verdens mest stillegående undervannsbåter, ifølge Tormod Heier.

– De klarte noe oppsiktsvekkende i 2018, nemlig å snike seg usett forbi norske etterretningsinstallasjoner, som har som oppgave å ha kontroll på disse ubåtene. De klarte å snike seg ut i Nord-Atlanteren og la seg utenfor USAs østkyst. Derfra kan de holde amerikanske storbyer som gisler, forteller Heier.

Viktig for varsling

For USA handler Grønland altså om å beskytte sine egne innbyggere.

– Jordens krumming gjør at den korteste flyvetiden for de mest avanserte atomrakettene til Russland går over Svalbard og Grønland (hvis de skal angripe USA, red.anm.), forklarer Heier.

Dette gjør Norge og Grønland til viktige lytte- og varslingsposter, som kan gi amerikanerne et forvarsel og bedre muligheter til å kunne aktivere rakettskjoldet sitt mot eventuelle russiske atomraketter.

– Norge og Danmark er de to landene i Europa som har høyest strategisk tomteverdi for USA, konstaterer Heier.

 AP / NTB
ØVELSE: Dette bildet ble publisert av Russlands forsvarsdepartement i forbindelse med en øvelse i Nordishavet i september 2024. Foto: AP / NTB

Den andre årsaken til USAs interesse vokser seg sterkere og sterkere i takt med at isen smelter i Arktis.

Gullgruve

Når isen smelter, blir det nemlig enklere å utvinne mineraler.

USA og Kina kjemper om fremtidig dominans når det gjelder produksjonen av mikrobrikker, som kan brukes til alt fra militære missiler til PC-er og biler.

– På Grønland kan det potensielt ligge enorme mengder med disse sjeldne jordmineralene og metallene som USA trenger i sin konkurranse med Kina, forteller Heier.

I tillegg kan Grønland bli en gullgruve, bokstavelig talt. Det antas nemlig at det også befinner seg store mengder gull der.

Tormod Heier tror imidlertid ikke at Danmark noen gang vil være interessert i å gi fra seg Grønland til USA.

– I og med at den strategiske tomteverdien til Grønland øker, vil Danmark her få mye mer kapital eller makt i forhandlinger med USA, men de kan nok tillate amerikanerne å operere litt friere rent militært.

Read Entire Article