Derfor ber biskopen om Israel-boikott: – Situasjonen virker fastlåst

6 days ago 24



– Boikott er et legitimt, velkjent og fredelig virkemiddel som er egnet til å si at det er noe vi synes er ugreit. Og situasjonen på Gaza, er for å si det veldig mildt, aldeles ugrei.

Det sier biskop Svein Valle i Sør-Hålogaland.

Han er den eneste biskopen som har signert oppropet som ber Den norske kirke om å boikotte «folkemord», «apartheid» og «okkupasjon».

På lista står over 400 navn, derav 100 prester og flere tidligere biskoper.

At jeg er den eneste biskopen tenker jeg ikke så mye om, det må de andre biskopene selv vurdere og si noe om. Det som er viktig for meg er at det har vært en del antisemittiske strømninger også, og det tar vi veldig avstand fra.

Valle mener det er helt nødvendig med en boikott da situasjonen virker fastlåst.

Vi må klare å ha to tanker i hodet samtidig, sier Valle.

Det var Vårt Land som omtalte saken først.

Fra venstre Biskop Svein Valle Hans Majestet Kong Harald og preses Olav Fykse Tveit.

Svein Valle ble vigslet til biskop i Bodø domkirke 19. desember 2023. Hans Majestet Kong Harald var også til stede.

Foto: David Engmo / David Engmo / NTB

En biskop for alle

Bakgrunnen for oppropet er en rapport som ble lagt frem i fjor om Den Norske kirkes forhold til jøder og jødedom.

«Rapporten forteller at kirken er imot en generell økonomisk, kulturell eller akademisk boikott av Israel, men støtter boikott av okkuperte landområder».

Valle har nå skrevet under på en generell boikott, både som biskop og «privatperson».

Jeg skiller sjeldent på de to delene, så her er det både biskop og Svein Valle som har skrevet under.

Du tar jo et politisk standpunkt – er det en rolle du har som biskop?

Å være politisk er ikke en del av oppgaven i den forstand, men å ta standpunkt for de som er undertrykket og de som lider er en posisjon jeg som biskop i høyeste grad skal ha.

  • Biskop Sør-Hålogaland Svein Valle

    Svein Valle

    Biskop, Sør-Hålogaland bispedømme

Stor risiko

Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristne avisa Dagen, er kritisk til biskopens oppfordring til boikott.

På det sosiale mediet X skriver Selbekk at «hvis denne biskopen så gjerne vil være politiker, hvorfor legger han da ikke bort kåpen og melder seg inn i et av partiene på venstresiden? Nå bidrar han i stedet til å politisere den institusjonen der vi alle burde kunne samles uavhengig av politisk syn».

Til NRK sier Selbekk at kirka for han er en institusjon som handler om noe annet enn den daglige politiske situasjonen rundt omkring i verden.

– Det handler om evige sannheter og evige verdier. Når kirkens ledere tar klare standpunkt i politisk omstridte saker, virker det fremmedgjørende på de man ønsker å nå.

  • Vebjørn Selbekk, redaktør i avisa Dagen

    Vebjørn Selbekk

Han mener kirka risikerer å støte fra seg folk som mener noe annet enn biskopen og som kanskje står litt lenger på høyresiden i politikken.

Det mener han er farlig for kirken, som allerede sliter med oppslutningen.

– Men mange vil vel mene at det er åpenbart at kirken skal stå opp mot urett? Er det ikke det biskop Valle prøver på her?

– Jo, man må gjerne gjøre det. Å snakke om menneskelig lidelse, om alle de som lider på Gazastripen og i Israel. Men når man går derfra til å ta til orde for omstridte politiske konsekvenser, som en boikott av Israel er, da går man for langt.

Selbekk minner også om at en boikott av Israel ikke er offisiell norsk politikk.

– Det ble avvist senest på landsmøtet til Arbeiderpartiet.

– Nå opplever vi at vi har en biskop som er mer radikal politisk enn det den norske Arbeiderparti-statsministeren er. Og det synes jeg i seg selv bør være nok til at man tenker seg om og skjønner at man er på ville veier, avslutter Selbekk.

Ansvarliggjør kirka

Preses Olav Fykse Tveit sier biskopene ikke har diskutert det omtalte oppropet, men at de sammen drøfter spørsmålene knyttet til tematikken.

– Biskop Svein Valle gjør de kristne i Palestina sin sak til sin. Og uttrykker en voldsom uro og kritikk mot det som skjer med palestinerne i Gaza. Det engasjementet deler vi.

Du synes det ikke er et problem at Valle signerer på dette oppropet?

Valle er selvstendig og gjør sine vurderinger. Jeg oppfatter at han tar stilling til Israels krigføring i Gaza. Det står han sammen med mange andre om, også meg. Så er vi uenige om hvordan vi skal uttrykke dette og hva slags virkemidler som egner seg.

– Hvorfor har ikke du skrevet under på oppropet?

– I min rolle så uttaler jeg meg når jeg har noe å si, og ikke gjennom opprop. Men noen synes tiden er inne for det, og det respekterer jeg.

Fykse Tveit understreker at det er viktig å skille mellom jøder i Norge og det staten Israel gjør.

Vi biskoper er enige om at vi ikke kan gi jøder i Norge ansvar for det som den israelske staten gjør i Gaza. De skal heller ikke bære det ansvaret i Norge, vi må stå opp for jøder i Norge, det er deres rett å være her og leve trygt i dette landet.

  • Preses Olav Fykse Tveit

    Olav Fykse Tveit

– Vil ikke løse noe problem

Linda Helen Haukland støtter i likhet med Selbekk ikke oppfordringen til boikott. Hun er i sentralstyret til KrF og er Nordland KrFs førstekandidat til Stortinget.

– Det vil ikke løse noe problem sier hun.

Haukland mener en boikott på et vis er en forenkling av virkeligheten i et spørsmål som er komplisert.

– Det gir jo inntrykk av at hvis vi boikotter Israel, så blir det fred i Midtøsten.

Hun advarer også mot en polarisering hvor man for å være for det palestinske folk, må boikotte Israel. Haukland motsetter seg en dikotomi hvor man må være for enten den ene eller den andre parten.

– Det er et håpløst premiss. Da er det bare én side i saken som kan vinne. Vi må skape vinnere på begge sider for å få fred.

Hun minner også om at den jødiske minoriteten i Norge opplever en økende antisemittisme.

– Den jødiske minoriteten har ikke noe med staten Israels politikk å gjøre, men blir likevel ofte holdt ansvarlig for den i møte med nordmenn. Derfor hviler det et ekstra ansvar på dem som vil boikotte Israel å samtidig stå opp mot antisemittiske holdninger og demme opp for det jødehatet vi ser utvikle seg. Som politiker er jeg opptatt av å ivareta den jødiske minoriteten i Nordland, sier Haukland.

Publisert 15.04.2025, kl. 15.03 Oppdatert 15.04.2025, kl. 15.10

Read Entire Article