Denne kyllingen er ikke så billig som du kanskje tror: – Jeg synes det er juks

1 month ago 16



Prislappen sier 150 kroner. Men den frosne First Price-kyllingen er ikke den billigste. Det ser bare slik ut ved første øyekast.

Hvis kyllingfilet er på handlelisten, bør du ha tungen rett i munnen på butikken. Foto: Rodrigo Freitas / Aftenposten

Publisert: 02.08.2024 11:06

Kortversjonen

– Jeg syns det er juks, rett og slett, om jeg forstår innholdet rett, sier siviløkonom og matbransjeblogger Anders Norstad.

Det er nemlig ikke bare kjøtt som er regnet inn i kiloprisen.

De frosne filetene inneholder kun 87 prosent kyllingkjøtt. Resten er hovedsakelig vann, og til sammen ett prosent salt, stivelse og fortykningsmiddel.

Selve kyllingen koster i realiteten 172 kroner pr. kilo.

Fersk er billigere

Til sammenligning koster et kilo ferske kyllingbryst fra Prior 162 kroner. Altså ti kroner mindre enn First Prices frosne kyllingfilet. Enda større avstand er det til prisen på First Price’ ferske kyllingfilet til 139 kroner kiloen.

Den er 40 kroner billigere enn frossenkyllingen fra samme merkevare. Også den får du uten tilsatt vann.

Frossen kyllingfilet fra Solvinge er derimot ikke tilsatt vann. Den koster 179 kroner kiloen, det vil si noen kroner dyrere enn billigmerket.

Anders Nordstad

Siviløkonom, samfunnsdebattant og blogger.

– Jeg tror mange tenker at frossen kyllingfilet er noe av det billigste du kan få tak i. Da syns jeg det er spesielt at du kan kjøpe fersk kyllingfilet billigere, sier Nordstad.

Aftenposten møter Hanne Alexandersen på Kiwi i Storgata. Hun gjør en rask småhandel mellom slagene på jobb, og sier hun aldri kjøper kjøtt fra butikkenes billigmerker.

– Jeg tenker på dyrevelferd og økologi når jeg handler, og velger merker som jeg forbinder med det. Jeg syns det er merkelig at kjedene slipper unna med slik prissetting, sier hun.

Hanne Alexandersen sier hun er opptatt av dyrevelferd og økologi. Derfor betaler hun heller «ekstra» for kyllingen. Foto: Rodrigo Freitas / Aftenposten

«Det er ikke dumt å være lur»

Norgesgruppen eier blant annet butikkjedene Kiwi, Meny og Spar. I tillegg eier de grossistselskapet Asko og en rekke egne merkevarer (EMV). Selv skriver Norgesgruppen at «det er ikke dumt å være lur» om lavpriskonseptet First Price.

– Særlig First Price har tydelig kommunisert at de skal være billigst. Det er løftet de gir og har gitt til forbrukere i alle år. Når det viser seg å ikke stemme, mener jeg det er verdt å påpeke, sier Nordstad.

Han mener den frosne kyllingfileten er et dårlig kjøp for forbrukere som tror de handler et billigere produkt.

– Dagligvarekjedene lever av tillit. Det kan godt hende de spekulerer i at kunder ikke følger så nøye med. At de tenker: Den sjansen tar vi, sier han.

Saftigere kylling

Kommunikasjonsdirektør for Kiwi Kristine Aakvaag Arvin påpeker at fersk kylling fra First Price er billigst når man sammenligner den med andre ferskvarer. Den er også billigst når den sammenlignes med andre frossenvarer.

Det er når den frosne First Price-kyllingen sammenlignes med fersk kylling at den taper konkurransen.

– Fryst kyllingfilet er tilsatt vann for å kompensere for væsketapet produktet får ved opptining. Vi mener det gir et saftigere produkt, sier hun.

Fjernet vann fra kjøttdeig

I 2014 fjernet Kiwi tilsatt vann og salt fra kjøttdeig. Det har ledet til at Kiwi har solgt snaut 3,5 tonn mer kjøtt og gitt kjeden en merkostnad på rundt 350 millioner kroner på ti år.

– I kjøttdeigprodukter har ikke denne tilsetningen noen funksjon, sier hun.

Kristine Aakvaag Arvin

Kommunikasjonsdirektør for Kiwi.

Ifølge Arvin er fersk kyllingfilet fra First Price billigere enn den frosne varianten, fordi det er større etterspørsel på fersk kyllingfilet.

Normalt har større etterspørsel motsatt effekt: At varer får høyere pris.

– Men når vi regner faktisk kilopris på kjøttet i produktene, er frossen kylling fra First Price dyrere?

– Vi er nødt til å sammenligne fersk med fersk, og First Price er vårt billigste alternativ på fersk kyllingfilet. Det er ingen automatikk i at prisene på fryste og ferske produkter følger hverandre, sier hun.

Avviser at de jukser

Arvin tror ikke at prisingen på frossen kyllingfilet vil påvirke forbrukernes tillit til dagligvarekjedene.

– Kundene kan være helt trygge på at Kiwi er billigst i lavprismarkedet. Vi lever av kundenes tillit.

Til Nordstads kommentar om at kjedene «jukser», svarer hun at innholdet i kyllingfileten er tydelig merket på pakken.

– Vi gir kundene valgmuligheter og jobber for å ha så lave priser som mulig, sier hun.

Read Entire Article