Den betente EU-striden splitter regjeringen. Nå tar kommunene Aps parti.

1 week ago 8



Et av Sps viktigste argumenter for å gå imot EUs fornybardirektiv har falt.

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har lenge slåss mot å innlemme det omstridte fornybardirektivet i norsk rett. Nå har ett av deres viktigste argumenter imot falt. Foto: Olav Olsen
  • Robert Gjerde

Publisert: 11.09.2024 11:17 | Oppdatert: 11.09.2024 11:37

Kommunenes interesseorganisasjon, KS, har sett nærmere på forholdet mellom EUs siste fornybardirektiv fornybardirektiv Dette er et sett med med EU-regler, blant annet for å gi desentralisert fornybar kraftproduksjon bedre markedsvilkår.og det kommunale selvstyret. Og konkluderer med at «med god nasjonal gjennomføring, vil direktivet ikke medføre noen vesentlige innskrenkninger av kommunalt selvstyre».

Fornybardirektivet har ridd regjeringen som en mare i lang tid. Ap-ledelsen vil innføre direktivet. Sp er derimot innbitte motstandere og har lovet å bekjempe det.

Direktivet er et sett med EU-regler om ren kraft, blant annet for å gi desentralisert fornybar kraftproduksjon bedre markedsvilkår. Sp er overbevist om at EUs plan om en egen energiunion vil bety utjevning av strømprisene i Europa og dermed dyrere strøm i Norge.

Brøt EU-frist

Regjeringen har lenge skjøvet på behandlingen av hele pakken, av hensyn til regjeringens videre liv.

På forsommeren advarte EU Norge mot å utsette innlemmelsen videre. I et oppsiktsvekkende brev fra EUs energikommissær ble det truet det med straffetiltak dersom Norge ikke innlemmer direktivet innen midten av august.

Den fristen ble ikke overholdt av regjeringen.

Et av Sps viktigste argumenter for å gå imot direktivet, har vært at de har hevdet det vil redusere det kommunale selvstyret. Og bl.a. fjerner kommunenes rett til å nedlegge veto mot f.eks. vindmølleparker.

Kan ende med veto eller krise

– I Norge har vi bestemt at kommunene har vetorett når det gjelder vindkraft på land. Vi kan ikke begrense den retten bare fordi EU ønsker det, sa Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til Aftenposten i april.

KS, som representerer alle norske kommuner, slår nå hull på dette argumentet.

I et eget fagnotat slås det nå fast at dette ikke er tilfelle. Faktisk konkluderer KS med at direktivet også kan styrke det kommunale selvstyret.

Saken kan i praksis få fire utfall i regjeringen:

  • Veto: Regjeringen legger ned historiens første veto i EØS-avtalen.
  • Utsettelse. I første omgang ut denne perioden.
  • Sp tar dissens. Regjeringen er splittet, og Ap må søke flertall med høyresiden.
  • Regjeringskrise. Regjeringen oppløses.
Read Entire Article