Deler av Gressholmen er sperret av. Nå er det også funnet bly på Lindøya.

1 month ago 69



Gamle skytebaner skaper trøbbel på nok en Oslo-øy.

Lindøya ligger i indre Oslofjord. Det går daglige ferger ut til øya, som først og fremst er kjent for sine mange små hytter og fritidsboliger. Foto: Fredrik Varfjell, NTB

Publisert: 02.08.2024 10:03

Kortversjonen

Midt mellom Nakholmen, Hovedøya og Gressholmen i Indre Oslofjord ligger Lindøya. Øya består av idylliske friområder og rundt 300 små sommerhytter.

Før påske ble naboøya Gressholmen delvis sperret av etter funn av helseskadelige stoffer. Forurensningen stammer fra skytebanen som lå på øya fra 1864 til 1990 og målingene viste høye nivåer av blant annet blyblyBly regnes som et giftig metall og kan forårsake kronisk sykdom hos mennesker. Fostre og barn er mest sårbare. .

Men Gressholmen er ikke den eneste øya i Oslofjorden med skytebane-historikk. Også Lindøya hadde skytebane.

Nå er også Lindøya undersøkt, og nok en gang er det gjort funn av bly. Hva som nå skjer med øya, og hvilke konsekvenser dette får, er foreløpig uklart.

Forhøyede verdier av bly

Den historiske kartleggingen viser at det var skyteaktivitet på Lindøya fra slutten av 1800-tallet og frem til 1948. Deretter ble skyteaktiviteten flyttet til Løvenskioldbanen. Der er det fortsatt skytebane i dag.

På Lindøya ble det skutt med både pistol og gevær, og noe leirdueskyting, ifølge rapporten Multiconsult har utarbeidet for Statsbygg. Det er Statsbygg som eier øya. Rapporten ble levert i starten av juli.

Multiconsult utførte også en befaring på øya før sommeren. Målet var å komme i gang med undersøkelser og gi anbefalinger om veien videre.

Da ble det funnet rester etter fundamenter for målskiver. Og rundt målskivene ble det målt «noe forhøyede» blyverdier, ifølge den foreløpige rapporten.

Vårt Oslo har også omtalt saken.

Ikke aktuelt med tiltak nå

På Gressholmen har kommunen sperret av et større område. Der konkluderte undersøkelser med at helserisikoen for mennesker var uakseptabelt høy og at det var nødvendig med tiltak for at det skal være trygt å oppholde seg der.

I tillegg til avsperringen har kommunen bedt badegjester sørge for å unngå at barn får jord og sand i munnen. Og alle bør unngår inntak av bær, sopp og annet spiselig som kan plukkes på øyene. Det samme gjelder fisk, skjell og andre skalldyr som er fanget fra øya.

Hva med Lindøya?

Det går daglige ferger til Lindøya. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Slike like tiltak er ikke aktuelt på Lindøya foreløpig. Det opplyser Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Blyfunnet er gjort i et tett gjengrodde områder. Derfor er det foreløpig ikke behov for å sperre av noe foreløpig, ifølge rapporten.

Multiconsult anbefaler Statsbygg å gjøre flere undersøkelser.

Resultatene klare i oktober

Nå skal nye jordprøver skal tas. Rapporten anbefaler at prøvene undersøkes for åtte tungmetaller: Arsen, bly, kadmium, kobber, krom, kvikksølv, nikkel og sink.

Disse kan forurense både grunnen, bekker, elver og innsjøer, ifølge rapporten. Og kan dermed være giftige for organismer, dyr og planter.

Undersøkelsene vil pågå utover høsten og resultatene vil trolig være klare i oktober, forteller Aschim.

Read Entire Article