De trodde de betalte for «grønn» kremasjon, sannheten gjorde sorgen enda tyngre

1 month ago 20



De pårørende trodde de betalte for miljøvennlige begravelser og kremasjoner. Da de fikk vite sannheten, ble sorgen vanskeligere å bære.

I april begynte rivningen av Return To Natures lokaler. Foto: Jerilee Bennett, The Gazette via AP/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 10.08.2024 17:01

Kortversjonen

Denne uken kom den første av mange dommer mot ekteparet Jon og Carie Hallford. De to drev et begravelsesbyrå i småbyen Penrose i Colorado. Nå er de dømt til å betale 980 millioner dollar, eller rundt 10 milliarder kroner, i erstatning til kundene sine.

– Jeg kommer jo aldri til å få en krone av de pengene, sier Crystina Page til nyhetsbyrået AP.

I 2019 betalte hun begravelsesbyrået Return to Nature for at den døde sønnen skulle kremeres. Hun tok vare på asken, for å minnes sønnen.

I fjor høst fikk hun en sjokkerende beskjed. Asken var åpenbart noe helt annet enn hun trodde. For sønnens lik var funnet råtnende på et lager.

Hun sier det føltes som om sønnen døde en gang til.

I februar var Jon Hallford (til venstre) i retten. Utenfor møtte han pårørende. Bildet viser Chrystina Page som holder tilbake Heather De Wolf. Foto: Christian Murdock, AP/NTB

Hundrevis av ofre

Historien om Return to Nature er grotesk, for nesten 200 familier er den også dypt tragisk. Begravelsesbyrået lovet kundene «grønne begravelser og kremasjoner», med nedbrytbare kister og uten bruk av kjemikalier.

I oktober 2023 klaget naboer over stank fra et lagerhus. Da politiet gikk inn, oppdaget de nesten 190 lik som lå og råtnet. Det viste seg at eierne av begravelsesbyrået, Jon og Carie Hallford, slet økonomisk. Derfor ble likene lagt på et fryselager, i stedet for å bli behandlet på den måten kundene betalte for.

Men lageret var ikke kaldt nok. Dermed råtnet likene.

Jon og Carie Hallford kan ende få fengselsstraffer på opp mot 20 år. Foto: Politiet i Colorado, AP/NTB

Mange rettssaker

Mens Jon Hallford sitter i varetekt, fikk kona slippe ut av fengsel mot kausjon. Den ferske dommen kom etter at over hundre familier gikk til søksmål.

I og med at begravelsesbyrået er konkurs og eierne ikke har penger, er det lite håp om at ofrene får noe som helst.

Flere pårørende sier til amerikanske medier at de gikk til sak for å få flere svar på spørsmål om hvordan det kunne gå så galt. Derfor er de skuffet over at eierne ikke stilte i rettssalen i det hele tatt.

Jon og Carie Hallford kommer uansett til å måtte svare for seg. De er tiltalt av både politiet i Colorado og det føderale politiet FBI. Blir de funnet skyldige i den føderale saken, risikerer de 20 år i fengsel.

De må også svare for hvor det ble av 900.000 dollar, eller 10 millioner kroner, som bedriften fikk i koronastøtte. De to sier at pengene ble brukt på ferier, kosmetisk kirurgi og smykker.

Read Entire Article