Det viser seg nå i praktisk politikk at intensjonsavtalen fra kommunesammenslåingen ikke er verdt papiret den er skrevet på
I april 2018 skrev vi et leserinnlegg i Fædrelandsvenneni forbindelse med at kommunene Lindesnes, Mandal og Marnardal skulle slås sammen. Sammenslåingen skjedde på grunnlag av en intensjonsavtale som ble vedtatt av kommunestyret i Marnardal, kommunestyret i Lindesnes, og bystyret i Mandal i felles møte 04.11.2015.
Vi skrev følgende:
«Nå står kampen fremover om intensjonsavtalen har noen verdi, eller om den ikke er verdt papiret den er skrevet på? Eller er det noe i ordtaket om at veien til helvete er brolagt med gode intensjoner? Er kommunereformen en gedigen sentraliseringsreform slik SP frykter, eller vil lokalpolitikerne i praktisk politikk vise at dette ikke er tilfelle?»
Ja, nå ser vi hvordan det har gått i praktisk politikk. Sann vår frykt fra 2018. Det viser seg nå i praktisk politikk at intensjonsavtalen ikke er verdt papiret den er skrevet på og at kommunereformen er blitt en gedigen sentraliseringsreform. I forbindelse med kommunereform-prosjektet så sprang daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fra Høyre rundt fra kommunestyresal til kommunestyresal og prediket på både innpust og utpust at nå skulle det bygges robuste kommuner. Ordet «robust» må han vel ha verdensrekord i å bruke. Som haleheng hadde han KS sine konsulenter som prediket det samme. Her i kommunen var det KS-konsulent Håvard Moe som hadde den oppgaven.
I intensjonsavtalen kan vi lese blant annet at innbyggerne skal i størst mulig grad ha et tilbud i nærheten av eget bosted. Særlig gjelder dette barn, unge og eldre. Skolestrukturen i kommunen skal ikke endres. Det skal fortsatt være kompetansearbeidsplasser i dagens rådhus. Kommunale veier opprettholdes der folk bor.
Ja, nå ser vi at både Lindesnes kommune sin administrasjon og de fleste av dagens politikere tydeligvis helt har glemt hva som står i denne intensjonsavtalen. Spesielt er vi skuffet over Lindesnes Arbeiderparti som vi trodde stod på for gode tilbud også i distriktene i kommunen. Fra før visste vi at både Høyre og Fremskrittspartiet gir blaffen i distriktspolitikk, men at Arbeiderpartiet nå også gjør det skuffer oss stort. Partiene er flinke i sine valgprogram til å love distriktene «gull og grønne skoger», men når det gjelder praktisk politikk så er det helt glemt. På Lindesnes Arbeiderparti sin Facebookside så kan vi se et oppslag 31. juli 2023 at det er et intervju med en AP-kandidat utenfor Laudal skole med en spade i bakgrunnen der det tales om hvor viktig denne spaden er, bare vi bruker den i sammen. Ja, vi ser nå at den skal brukes i forbindelse med jordpåkastelsen når Laudal skole, SFO og barnehage skal gravlegges.
Det må jo være flaut, spesielt for AP-politikerne i denne kommunen at dette skjer på deres vakt. Men de har sikkert svelget så mange kameler at de har vondt i magen.
Vi er stolte Senterpartimedlemmer som er medlemmer i et parti som står på for at hele kommunen skal ha gode tjenester der folk bor. Våre politikere har blant annet stemt for at skolene, SFO og barnehagene fortsatt skal bestå i distriktene. Samt at våre politikere har stemt for flere andre distriktsvennlige tiltak, for eksempel at hvis du kjøper deg en bolig, så er det boplikt i den. Arbeiderpartiet stemte mot boplikt, etter at de hadde spist så mange kameler at de var helt i svima.