De har advart om svenske tilstander i årevis. Et nytt fenomen sjokkerer likevel danskene.

1 month ago 19



Dansk politi ser et nytt fenomen som skremmer dem.

Politiet sikrer bevis etter en eksplosjon i en gullsmed i København i juni i år. En 19 år gammel svenske er siktet i saken. Foto: Steven Knap, Ritzau/NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 08.08.2024 22:16

Kortversjonen

På bare en uke er tre svenske tenåringer pågrepet for skyteepisoder i Danmark:

  • En 17 år gammel svenske er siktet for drapsforsøk etter at en mann ble beskutt i en smykkebutikk 5. august.
  • Det samme er en annen 17 år gammel svenske etter at en mann ble skutt i benet 1. august.
  • En 16 år gammel svenske ble siktet etter skyting på et torg 31. juli.

I tillegg vil to svensker i 20-årene bli utlevert til Danmark, mistenkt for en sprengning i København 7. august.

Sakene kan være del av et nytt fenomen.

Ifølge Danmarks justisminister, Peter Hummelgaard, har politiet oppdaget 25 tilfeller der kriminelle grupper i Danmark har leid svenske kriminelle til å utføre kriminalitet. Det spesielle er at flere av dem er tenåringer. Hummelgaard kaller dem «barnesoldater».

Danmarks justisminister, Peter Hummelgaard, sier at han ikke vil ha svenske tilstander i Danmark. Foto: Nils Meilvang, Reuters/NTB

Legger ut oppdrag på nettet

Politiet tror bakgrunnen er konflikter mellom danske kriminelle gjenger. En av dem skal være den forbudte gjengen Loyal to Familia. Konfliktene skal dreie seg om partier med narkotika som er blitt borte eller stjålet. Det brukes brutale metoder for å få dem tilbake.

Kriminelle oppdrag blir lagt ut på krypterte sosiale medier. Det sier politiinspektør Torben Svarrer ved Danmarks nasjonale enhet for særskilt kriminalitet (NSK) til Danmarks Radio. De som hyres, kan være svenske ungdommer som har rømt fra institusjoner der de er plassert, og som ikke er på politiets radar. De skal ha blitt tilbudt opptil 200.000 kroner for et oppdrag, ifølge danske medier.

– De får rett og slett en større sum penger for å utføre personfarlig kriminalitet, herunder drap. Det vi har sett nå, er drapsforsøk, sier Svarrer til kanalen.

– Vi har heldigvis hatt flaks og fått stoppet ungdom før de begikk handlingene. Så det er vanskelig å si nøyaktig hva slags ærend de hadde. Men vi har uansett funnet våpen, som gjør sakene alvorlige, sier han til Politiken.

Eksporterer kriminalitet

Å bruke tenåringer er blitt vanlig i svenske gjengmiljøer. Bakmennene sitter ofte i utlandet. Og så får de tenåringer til å utføre drap i hjemlandet. Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan kriminelle gjenger i Sverige rekrutterer barn fra statlige ungdomsinstitusjoner.

Gjengkriminaliteten er et enormt problem i Sverige og blir brukt som et skrekkeksempel. Det kommer stadig flere eksempler på at det også er et problem for nabolandene.

Norsk politi mener svenske gjengkriminelle er aktive i samtlige politidistrikter. De har også flere eksempler på at svenske kriminelle har utøvet vold på bestilling av norske kriminelle, ifølge Kripos.

Dansk politi mener ikke at svenske gjenger har fått fotfeste i Danmark så langt, selv om det har vært saker hvor svenske gjengkriminelle har utført drap i Danmark. Det er vel kjent at det er samarbeid mellom kriminelle over Øresund, der både våpen og narkotika transporteres.

Men danskene frykter at svensk kriminalitet blir eksportert til Danmark. At tenåringer blir leid inn som torpedoer, er nytt i Danmark, sier kriminologen David Sausdal til Svenska Dagbladet.

Vil lære av Danmark

Danmark var lenge beryktet for gjengkriminalitet, særlig i MC-miljøer. Men de har hatt en rekke tiltakspakker mot slik kriminalitet. Danskene har hatt en annen integreringspolitikk enn Sverige, og har iverksatt tøffe tiltak for å bekjempe det de kaller gettoer. Svenske politikere har valfartet til Danmark de siste årene for å lære.

Justisminister Peter Hummelgaard vil nå ha enda tettere samarbeid mellom dansk og svensk politi. Han vil at dansk politi stasjoneres permanent i Sverige. Han åpner for grensekontroller ved Øresund for å stoppe kriminelle, men mener det er enda viktigere at politiet får flere verktøy til å overvåke kryptert informasjon eller bruke ansiktsgjenkjenning.

Siden før sommeren har også norsk politi hatt en såkalt liaison, altså en sambandsmann- eller kvinne, hos politiet i Stockholm for å sikre bedre utveksling av informasjon.

Read Entire Article