Dåpsgaven som vokser med barnet

20 hours ago 5



Sommeren er høytid for hyggelige feiringer – enten det er bryllup, konfirmasjon eller dåp.

Sølv og smykker er tradisjonelle gaver, men noen velger å investere penger i fond. Foto: Shutterstock

Selv har jeg nylig blitt mamma etter en trygg og fin opplevelse på Sørlandet sykehus, og er nå i gang med å planlegge dåp. Mange nybakte foreldre planlegger dåp i disse dager, og som gjest er det naturlig å spørre: Hva gir man egentlig i dåpsgave?

En gave for fremtiden

Tradisjonelle gaver som sølvskje og smykker har lenge vært populære. Men for deg som ønsker å gi noe litt annerledes – og kanskje mer fremtidsrettet – finnes det et alternativ som stadig flere velger; fond.

Foto: Damares Stenbakk / Fædrelandsvennen

Andrea Madelen Mosvold Hogga

Autorisert finansrådgiver i DNB, og opptatt av folks privatøkonomi, investeringer og eiendomsmarkedet.

Et fond er ikke bare en økonomisk gave, det er en investering i barnets fremtid. Enten pengene skal gå til førerkort, studier eller bolig en gang i voksen alder, kan selv et mindre beløp vokse seg stort over tid.

Hvor mye bør man gi?

Det finnes ingen fasit på hvor stort beløpet bør være. Gaven kan justeres ut fra relasjon og økonomi, og mange fond lar deg starte med så lite som 100 kroner. Det er heller ingen gebyrer forbundet med selve kjøpet av fondet, så små beløp er også verdifulle bidrag.

Skap sommer­stem­ning inne

Åpen

Flere banker tilbyr egne løsninger for gavefond, der du selv velger hvilket fond pengene skal plasseres i. Andre ganger kan det være enklere å overføre penger via Vipps eller kontanter i et kort, med beskjed om at det er ment for fond. Da kan foreldrene selv velge hvilket fond ut fra egne preferanser.

Hvilket fond bør man velge?

Hvis pengene skal stå investert i fond i 20–30 år – noe som ofte gjelder når man sparer for et barn – kan det være smart å velge fond med høy aksjeandel, gjerne mellom 80 og 100 prosent. Indeksfond er populære fordi de har lave kostnader og automatisk følger utviklingen til en bestemt børsindeks. Noen foretrekker aktive fond, hvor en ekspert aktivt styrer investeringene med mål om å slå indeksen. Disse fondene har ofte høyere gebyrer på grunn av forvaltningen.

– Vi er heldige som har dette sammen

I tillegg kan du velge mellom brede globale fond som sprer investeringene på tvers av bransjer og regioner, eller mer spissede fond som fokuserer på én enkelt bransje eller et spesifikt land. Ønsker du lavere risiko, kan det være lurt å velge et fond som investerer i flere bransjer og land. På den måten har du flere bein å stå på dersom noen sektorer eller markeder skulle få utfordringer.

Urolige tider? Ikke nødvendigvis et problem

Det er naturlig å være skeptisk til å investere i fond når verden preges av uro – enten det skyldes krig, pandemi eller politiske endringer. Likevel viser historien at markedet ofte henter seg inn igjen over tid.

Slik lager du ditt eget utekjøkken

Åpen

Har man tidshorisonten på sin side, slik man ofte har ved sparing fra dåp, kan selv perioder med turbulens gi god langsiktig avkastning. Faktisk har mange fond siste året steget med rundt 10 prosent, til tross for et urolig nyhetsbilde, og ser man på lengre sikt finner man en tilsvarende utvikling i de brede globale indeksene. En tusenlapp satt i fond i 25 år med slik avkastning ville vokst til rundt kroner 10.800. Samme regnestykket i en sparekonto med rente 2,5 prosent ville vokst til cirka kroner 1800.

En gave som varer

Enten du gir 200 eller 2000 kroner – et fond er en gave som kan vokse med barnet. Kanskje får dåpsbarnet se syv amerikanske presidentvalg før pengene tas i bruk, men det er jo nettopp poenget: Tid er en verdifull ingrediens i sparing. Noen gaver blir rett og slett bare mer verdt med årene. Hva sølvskjeers verdi blir om 25 år, aner jeg ikke – min ligger godt plantet i en skuff og samler støv, så kanskje det er like greit å satse på noe som vokser.

Read Entire Article