Danmark videre etter målløs skjebnekamp: Uten seier på syv forsøk i EM og VM

2 days ago 19

(Danmark – Serbia 0–0) Det skulle bli thrilleravslutning på gruppe C, men ble EM i venting på noe som aldri kom. To målløse kamper sender Danmark videre.

Serbias Predrag Rajkovic får akkurat hendene på danske Christian Eriksens suser i 1. omgang. Foto: Michaela Stache / Reuters / NTB
  • Øyvind Herrebrøden, VG

Øyvind Herrebrøden, VG

Publisert: 25.06.2024 22:52

0–0 i England–Slovenia og det samme i Danmark–Serbia sender dermed tre av fire lag til sluttspillet fra denne gruppen. Kun Serbia må reise hjem som tabelljumbo.

Danmark har dermed hele syv strake sluttspillkamper i EM og VM uten seier, men kom likevel best ut av det med avansement etter «gigantmøtet» på Allianz Arena i München: EMs to høyeste lag, men tross basketballstørrelse ble det ingen trepoenger på noen av dem.

Likevel blir de nummer to bak England. De er likt med Slovenia på innbyrdes oppgjør, målforskjell og antall scorede mål.

Selv ikke fair play – altså antall gule og røde kort – kunne skille lagene. Dermed er Danmark foran Slovenia på bedre UEFA-rangering fra kvalifiseringen.

Nå venter Tyskland i åttedelsfinalen – på den «tøffe siden» av sluttspillstreet.

Danmark var nærmest og så også sterkest ut, og hørte de det høylydte stadionkoret på sin nasjonalballsang «Vi er røde, vi er hvide» en stund før avspark vokste de antagelig noen centimeter til.

Det så iallfall sånn ut når Jannik Vestergaard knuste Serbia-spiss Aleksander Mitrovic i den første luftduellen, og også langs bakken tok danskene kommandoen med 60 prosent ballbesittelse.

Her sender Jonas Wind ballen i mål i 1. omgang, men assistentdommeren har uansett vinket for at Christian Eriksens corner skrudde over dødlinjen rett før. Foto: THOMAS KIENZLE / AFP / NTB

De spilte og trillet kort og tålmodig for å få transportert ballene dit de ønsker dem: Til Christian Eriksen i mellomrommet, til Christian Eriksen i en dødballsituasjon eller til Christian Eriksen i en skuddposisjon.

Alt skjedde i 1. omgang, Eriksen prøvde både høye og flate cornere og frispark, men var selv nærmest scoring: En markkryper fra 20–25 meter ble strålende parert av Serbia-keeper Rajkovic.

Ellers kunne Danmark scoret både på stupheadingen fra vingbacken Alexander Bah og ikke minst sjansen til Jonas Wind etter 39 minutter.

Ballen stoppet perfekt på 16-meterstreken for en høyrefotsavslutning, men Wolfsburg-spissen blåste den høyt over mål.

Serbia satte blant annet inn på eleganten Dusan Tadic og kom mer med i spillet etter pause og hadde en ball inne da Joachim Andersen styrte et innlegg i eget nett, men angrepet hadde vært avvinket for offside.

Danmarks landslagssjef Kasper Hjulmand svarte med å nappe Rasmus Højlund av banen tidlig i 2. omgang, og Manchester United-stjernen forblir målløs i EM.

Samtidig prøvde danskene seg med flere langskudd, men de var farligere for egne rødhvite fans på Südkurve-tribunen i München enn for Serbia.

Farligst var Vestergaard, som fikk headesjansen alle håpet nettopp han skulle få etter Eriksen-corner, men avslutningen ble nikket rett på Rajkovic. Også Dolberg var frempå på bakre stolpe, men fikk bare corner.

I motsatt ende var Mitrovic klart mest involvert. Premier League-tøffingen ble stadig farligere og stadig mer kranglete, men kunne bredsidet inn Serbias ledelse sent i omgangen. Samtidig krevde spissbamsen straffe etter å ha gått i bakken etter en duell med Joakim Mæhle, men fikk i stedet gult kort.

Helt på slutten sto Kasper Schmeichel trygt imot de serbiske forsøkene.