Ny rapport viser at dagligvarebransjen har høyere avkastning enn markeder med hard konkurranse.
Torsdag 17. april kl. 08:29Norske dagligvarekjeder leverer resultater som viser stadig større inntjening, samtidig som prisene fortsetter å øke for forbrukerne.
Dette kommer fram i Konkurransetilsynets ferske dagligvarerapport for 2024.
Etter et kraftig prishopp i februar 2025 har debatten om dagligvaremarkedet igjen tatt seg opp. Prisveksten var på 4 prosent i 2024, mot henholdsvis 11,5 og 8,9 prosent årene før.
Tror du konkurransen i dagligvarebransjen fungerer som den skal?aJabNeicVet ikkeHøy avkastning
Konkurransetilsynets marginstudie viser at det er lønnsomt å både produsere og selge dagligvarer i Norge.
Den viser også at avkastningen er betydelig høyere enn det man skulle forvente i et marked med få etableringshindringer og hard konkurranse.
– Dersom det skal bli bedre konkurranse i dagligvaremarkedet, må etableringshindringene ned, skriver Konkurransetilsynet i rapporten.
Fikk store bøter for prisjegervirksomhet
Konkurransetilsynet påla i 2024 overtredelsesgebyr til de tre store dagligvarekjedene (Norgesgruppen, Coop og Rema 1000). Samlet ble det gitt gebyrer på til sammen 4,9 milliarder kroner for ulovlig prissamarbeid i perioden 2011–2018.
Konkurransetilsynet mente blant annet at kjedenes avtale om prisjegere, svekket dagligvarekjedenes insentiver
til å redusere priser:«Raskere forventet respons fra konkurrentene endret partenes incentiver i prissettingen. Når en kjede ikke kunne forvente å være lenge alene om den lavere prisen etter et priskutt, kunne kjeden forvente å vinne færre nye kunder ved å kutte prisene, og det var mindre sjanse for at priskutt ville føre til at kjeden vant pristester. Dermed svekket samarbeidet partenes incentiver til å redusere priser.
Tilsvarende, når en konkurrerende dagligvarekjede fulgte en prisøkning raskere, var det mindre risiko for at kjeden som først hadde økt prisen, mistet kunder eller tapte en pristest i media. Dette styrket partenes incentiver til å øke priser. Samarbeidet gjorde det dermed mindre interessant for partene å kutte priser, og mer interessant å øke prisene.»
Saken er påklaget og behandles nå i Konkurranseklagenemnda.
Store bøter
Med hjemmel i konkurranseloven §§ 12 og 29 ila Konkurransetilsynet derfor partene overtredelsesgebyr og påla opphør av den ulovlige atferden. Coop ble ilagt et overtredelsesgebyr på om lag 1,3 milliarder kroner, Norgesgruppen et overtredelsesgebyr på om lag 2,3 milliarder kroner og Rema et overtredelsesgebyr på om lag 1,3 milliarder kroner.
Rema 1000 vokser (litt)
Dagligvarekjedene i Norge kjemper en hard kamp om kundene, og de siste tallene fra Konkurransetilsynet viser at maktbalansen er i endring.
NorgesGruppen er fortsatt størst med 43,5 prosent av markedet i 2024, men har hatt størst reduksjon i markedsandeler de siste årene. Rema 1000 er den aktøren som har økt sine markedsandeler mest.
Lavprissegmentet har hatt størst økning i omsetning fra 2020 til 2024, med en oppgang på 4,8 prosentpoeng. Kiwi har nå passert Rema og er den største lavpriskjeden.