Da Märtha giftet seg sist, ble de invitert til Nidarosdomen. Nå må de stå utenfor.

2 weeks ago 11



GEIRANGER (Aftenposten): Det var ikke bare de inviterte gjestene som pyntet seg til bryllup i Geiranger lørdag. Det samme gjorde to venninner fra Rogaland.

 Inger Elise Kolstø og Elisabeth Kallevik Nesheim er klar for sin egen høyst spesielle bryllupsfest. Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

Publisert: 31.08.2024 10:58

Kortversjonen

– Vi er entusiastiske rojalister, forteller Inger Elise Kolstø og Elisabeth Kallevik Nesheim. De to er fra henholdsvis Karmøy og Vindafjord.

Fredag kjørte de i ni timer fra Rogaland til Geiranger for å kunne være så nær begivenheten som mulig, når prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg.

De har leid seg en leilighet rett nedenfor hotellet der bryllupsfesten skal være. Lørdag formiddag var de opptatt med å få på seg dagens festantrekk: Rosa skjørt og rosa T-skjorte med kongelig motiv

– Vi er veldig stolte over kongehuset vårt. Og spesielt i disse tider må vi vise at vi stiller opp for dem, sier Kolstø.

Bryllupsfesten startet torsdag i Ålesund. Selve vielsen finner sted lørdag klokken 13, i Geiranger.

Inger Elise Kolstø (t.v.) og Elisabeth Kallevik Nesheim var blant dem som tok imot kongefamilien da de fredag kveld kom i land fra kongeskipet. Foto: Arnfinn Mauren

Faste «gjester» i flere land

Venninnene fra Rogaland har lang erfaring i kongelige begivenheter. De har reist til mange av bryllupene, kroningene og kongetigere jubileer i Norge, Sverige, Danmark og England.

Da prinsesse Märtha Louise giftet seg med Ari Behn, fikk de også plass inne i Nidarosdomen.

– Du kan si vi inviterte oss selv. Vi skrev et fint brev til prinsessen og fikk en invitasjon tilbake. Det var et høydepunkt.

Men denne gangen må de nøye seg med å et glimt av gjestene på vei inn til vielsen på Vinjevollen, rett ved Hotel Union.

– Interessen for det kongelige startet da prinsesse Diana kom inn i det britiske kongehuset, forteller de.

De to vil helst ikke si så mye om Durek Verrett. Rojalistene mener de må få velge dem de vil når det kommer til giftermål.

– Det legger vi oss ikke opp i.

Rosa kongeskjorte og bunadssølv

1 av 2Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

Fascinert av kongehuset

De to venninnene er ikke de eneste rojale tilhengere som har satt kursen mot Geiranger denne helgen. Linda Ødegård fra Herøy er en annen.

– Dagen etter at bryllupet ble kunngjort, bestilte jeg hytte i Geiranger. Her vil jeg være denne dagen, forteller hun.

Sammen med en litt mindre entusiastisk, men støttende ektemann kommer hun til å stille seg opp ved den røde løperen lørdag.

Vebjørn Skeide og Linda Ødegård har tatt turen fra Herøy til Geiranger for å oppleve prinsessebryllupet. Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

– Jeg er veldig fascinert av kongehuset, og dette er jo en historisk begivenhet. Når en slik begivenhet legges til et sted en liten biltur unna, så kan jeg ikke la muligheten gå fra meg.

Oppmerksomheten rundt Durek Verrett og nå sist siktelsen mot kronprinsessens sønn, har ikke rokket ved interessen.

– Durek virker som en hyggelig fyr. Den andre saken har jeg ikke lyst å uttale meg om. Men at det kan være litt styr i kongefamilier, er ikke noe nytt.

Bengt Dahlberg har laget en egen sjokolade i forbindelse med bryllupet. Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

I dagene forut for bryllupet har imidlertid ikke Geiranger vært tydelig preget av bryllupsfeber. De fleste turistene har nok vært uvitende om det som skjer der i dag.

Men cruisepassasjerene som besøkte bygda i går, kunne ta med sen en ekstra attraksjon da kongeskipet gled inn fjorden og kongefamilien steg i land.

Norske flagg – og i dag minst ett amerikansk flagg – pryder Geiranger. Og noen av de lokale aktørene har også markert det som skjer. Det lokale bryggeriet har produsert bryllupsøl, og den lille sjokoladefabrikken Geiranger Sjokolade har sin egen bryllupssjokolade.

– Den har solgt bra, kan daglig leder Bengt Dahlberg fortelle.

Read Entire Article