CNN og NYT: Bomben som drepte Hamas-lederen ble smuglet inn for lenge siden

1 month ago 16



Bomben som skal ha tatt livet av Hamas-lederen skal ha vært smuglet inn to måneder før attentatet, sier kilder til New York Times og CNN.

Dette bildet, som sirkulerer i sosiale medier, skal vise en skadet bygning som ifølge flere kilder er gjestehuset der Hamas-leder Ismail Haniyeh ble drept. Foto: X/Twitter

Publisert: 01.08.2024 20:12

Kortversjonen

Natt til onsdag ble Hamas' øverste politiske leder drept i en bolig for krigsveteraner i Iran.

Dette skjedde i et gjestehus i Teheran, hvor Ismail Haniyeh pleier å bo når han er på besøk fra sitt eksil i Qatar.

Grunnen til at han var i Teheran denne dagen, var for å delta på innsettelsen av den nye presidenten Masoud Pezeshkian.

Nå viser det seg at det skal ha vært en bombe som tok livet av Hamas-lederen denne natten. Bomben skal ha blitt smuglet inn i gjestehuset for omtrent to måneder siden. Det bekrefter fem tjenestemenn overfor The New York Times.

Bomben ble detonert eksternt da det var bekreftet at Hamas-lederen var på rommet, skriver avisen. Også en livvakt ble drept i eksplosjonen.

Bomben skal også ha påført skader på bygget. Flere ruter knuste, og en yttervegg kollapset delvis, skriver avisen.

Hamas-sjef Ismail Haniyeh ankommer det iranske parlamentet for å delta på edsavleggelsen til den nyvalgte presidenten Masoud Pezeshkian, i Iran, tirsdag 30. juli 2024. Foto: Vahid Salemi / AP

Israel har ikke kommentert

Hamas angrep Israel og drepte over 1100 mennesker 7. oktober i fjor, og Israels regjering har lovet å knuse den islamistiske organisasjonen som har styrt Gazastripen siden 2007.

Israels bombekampanje mot Gazastripen har drept tusenvis av mennesker.

Iran mener Israel står bak attentatet mot Hamas-lederen, og har varslet hevn. Hamas er en nær alliert med Iran.

Israel har ikke bekreftet at de stor bak drapet på Haniyeh, men statsminister Israel Benjamin Netanyahu sa onsdag at Israel «har utsatt fiendene for et knusende slag».

CNN har også kilder som peker i retning av at Israel gjennomførte angrepet. Kildene sier til kanalen at amerikanske tjenestemenn ble orientert om operasjonen av israelske tjenestemenn kort tid etter attentatet.

Gjestehuset som Haniyeh bodde i, er under beskyttelse av Irans islamske revolusjonsgarde (IRGC). Ifølge The New York Times er bygget vanligvis tett bevoktet.

Dette indikerer brudd på sikkerheten for IRGC, skriver CNN.

Read Entire Article