Christian Ringnes bekrefter: Vil kjøpe Tryvannstårnet

1 month ago 20



Budfristen for Tryvannstårnet nærmer seg. – Skal man gjøre et fint prosjekt der oppe i tårnet, må det brukes masse penger, sier Christian Ringnes.

Tryvannstårnet er nå til salgs. Foto: Hanne Mellingsæter / Aftenposten

Publisert: 06.08.2024 15:44

Kortversjonen

Det er 118 meter høyt og eies av Oslo kommune. I juni ble det ikoniske Tryvannstårnet i Nordmarka lagt ut for salg i det åpne markedet.

Synsfeltet fra tårnet dekker 30.000 kvadratkilometer. På klare dager kan man se helt til Sverige.

Blant dem som tidligere har meldt sin interesse, er kjendisinvestor Christian Ringnes.

Han har vært på befaring og vil fortsatt kjøpe tårnet. Han kommer til å legge inn et bud, bekrefter han overfor Aftenposten tirsdag. Ringnes ser for seg restaurant og kafé.

Men hvor mye penger er han villig til å spytte inn?

– Kan jo håpe på å få sin lønn i himmelen

I Finn-annonsen anslås det en markedsverdi på mellom 14 og 42 millioner kroner. Årsaken til spriket er at det ikke finnes relevant sammenligningsgrunnlag, ifølge kommunen.

– Skal man gjøre et fint prosjekt der oppe i tårnet, med café, restaurant og publikumsvennlige arealer over seks etasjer, må det brukes masse penger, skriver Ringnes i en SMS til Aftenposten.

Han anslår at tårnet har negativ verdi som det står i dag «om man skal gjøre det så fint som det fortjener».

– Det blir på en måte et spørsmål om hvor mye penger man er villig til å tape for å realisere et signalprosjekt for Oslo, skriver han og legger til:

– Det blir altså ikke rom for store kjøpesummen, men man kan jo håpe på å få sinn lønn i himmelen.

Frist i september

Budfristen er i september.

– Vi har hatt litt visninger og befaringer før sommeren, også har vi nye runder fremover mot budfristen, sier eiendomsmegler Eivind Svoen Ellingsen i Hadrian Eiendom til Aftenposten.

Han er én av to meglere som står som ansvarlige for salget.

– Har det kommet noen bud ennå?

– Nei, ikke ennå. Det er såpass lenge til budfristen, sier Ellingsen.

– Dette er en type salg som skal foregå på en ryddig og etterrettelig måte med Oslo kommune som selger, så det vil uansett ikke være aktuelt å godta noe bud før fristen i september.

Tryvannstårnet ble bygget i 1962 for å sende kringkastingssignaler til hele Norge. I 2017 ble FM-radiosenderne slått av. Siden da har tårnet stått tomt. Foto: Stein J. Bjørge

Kjøpet av tårnet kommer ikke uten vilkår:

«Oslo kommune ønsker å sikre at både dagens og fremtidige generasjoner får tilgang til å se og oppleve Tryvannstårnet, selv om bygget og eiendommen går over i privat eie», skrives det i Finn-annonsen.

Eiendommen selges derfor med vilkår om at allmennheten skal ha tilgang til tårnet og ferdselsrett på eiendommen

Fant ikke ny kommunal bruk

Tryvannstårnet ble bygget i 1962 som et spleiselag mellom Oslo kommune, Forsvarets fellessamband, Telegrafverket og NRK.

Tårnet skulle sende kringkastingssignaler til hele Norge. Under den kalde krigen ble tårnet brukt til Nato-overvåking.

Kommunen har hele tiden stått som eier, men etter at Telenor-eide Norkring pakket ned sendere og mottagere i 2018, har det ikke vært drift i tårnet.

Kommunen har ikke funnet ny kommunal bruk av eiendommen. Derfor har det lenge vært kjent at tårnet skal selges.

Følger med kiosk, kontor og underjordiske rom

Tårnet er tegnet av arkitekt Peter Andreas Munch «P.A.M.» Mellbye. Han hadde opprinnelig også planer om restaurant i de tre øverste etasjene, ifølge Finn-annonsen. Men dette ble aldri realisert.

I dag er tårnet et ikonisk landemerke. Byantikvaren mener Tryvannstårnet har nasjonal verdi som kulturminne, og har bestemt at det skal behandles som om det var fredet.

I forbindelse med salget er det skilt ut 12 mål tomt rundt tårnet. Dette følger med på kjøpet. I tillegg ligger det et kioskbygg, en kontorfløy og store underjordiske arealer på eiendommen.

«Disse kan ny eier selv bestemme om skal åpnes opp for publikum eller ikke, men selve tårnet får vedkommende ikke ha helt i fred», skriver Oslo kommune i pressemeldingen.

Read Entire Article