Bussdrapet henlagt – familien ber politikerne ta grep

5 days ago 13



 Frederik Ringnes / NTB Foto: Frederik Ringnes / NTB

Fetteren ble drept av en 14-åring. Nå vil familien ha en debatt om den kriminelle lavalderen i Norge.

lørdag 14. september kl. 12:55

Kortversjonen

  • Fariddullah «Farid» Rahmani ble drept med kniv på en buss i Bærum i desember 2022.
  • Drapssaken er nå henlagt fordi drapsmannen var under den kriminelle lavalderen.
  • Farids fetter og onkel ønsker en debatt om den kriminelle lavalderen i Norge.

Den 22. desember i fjor ble Fariddullah «Farid» Rahmani drept med kniv på en buss i Bærum.

At nettopp Farid skulle bli offer for et drap, forstår ikke fetteren.

– Han var høflig og stille, og var elsket av folk rundt seg. Det var sjokkerende at det var ham dette skjedde med. Jeg kjenner flere gutter som driver med litt av hvert, som er ute og fester, og kanskje leker litt tøffe. Men Farid var bare en kjernekar, sier Osman Rahmani til VG.

Henlagt

Drapssaken er nå henlagt fordi drapsmannen var 14 år på gjerningstidspunktet.

Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år. Dette innebærer at barn og unge under 15 år ikke kan straffes for å utføre kriminelle handlinger.

Osman og Hamid Rahmani, Farids onkel, ønsker at aldersgrensen skal løftes til et politisk nivå – at man skal ta en diskusjon om den kriminelle lavalderen i det offentlige ordskiftet.

– Vi håper at vår historie kan bidra til å skape en endring. Vi vil ikke at Farid skal ha dødd for ingenting.

Forbundsleder i politiet: Stadig oftere kniv

Forbundsleder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund sier at medlemmene, og spesielt de som har jobbet en stund, opplever at ungdom stadig oftere bærer kniv.

– Det er mye beslag av kniv, og trusler med kniv, sier Skatvold.

– Og en ting er de som har tenkt å bruke det i forbindelse med en trussel. Men det er også blitt slik at noen sier de har det med til forsvar. At det liksom er bedre å stikke enn å bli stukket.

 Mattis Sandblad / VGFoto: Mattis Sandblad / VG

I fjor var det en økning på 37 prosent i påtaleavgjorte voldslovbrudd utført av unge under 18 år. Økningen er størst i Oslo.

I Sverige har det i lengre tid vært en diskusjon om man skal senke den kriminelle lavalderen til 13 år. I Sverige, som i Norge, er den per i dag 15.

– Det som er urovekkende er at hvis du ser på tallene på hvor mye ungdomskriminalitet har økt de siste årene, så er det størst økning i alderen mellom 10 og 15.

Bilde av

Forbundsleder i Politiets Fellesforbund Unn Alma Skatvold

Hun sier hun ikke vil mene for mye med tanke på den strafferettslige lavalderen, men sier på generelt grunnlag at hun opplever at politiet ikke har gode virkemidler for å håndtere lovbrytere i alderen 10 til 15.

– De kommer jo til politiet når de er 15 – men da er mange allerede ganske hardbarka, sier Skatvold.

Ønsker ikke senking

Thov Midtsund Nordbø i Barneombudet er mer kategorisk i sitt syn på den kriminelle lavalderen.

Han sier etaten ikke ønsker noen senkning.

– Terskelen for å fengsle barn er høy, og det skal den være. Det hjelper lite å opprette flere fengselsplasser, eller å senke den kriminelle lavalderen, skriver han i en e-post til VG.

Han påpeker at det er få ungdommer under 15 som begår alvorlig kriminalitet – og tar til orde for at myndighetene høyner innsatsen i det forebyggende arbeidet.

– Innsatsen for forebygging av ungdomskriminalitet er ikke god nok i Norge.

 Frederik Ringnes / NTBFoto: Frederik Ringnes / NTB

– Omsorg og behandling

Divisjonsdirektør Tove Bruusgaard i Bufdir er i hvert fall krystallklar på at plassering på institusjon i regi av Barnevernet på ingen måte må anses som noen form for straff.

– Formålet med bestemmelsene er å gi omsorg og behandling til ungdom med alvorlige utfordringer og atferdsuttrykk slik at de skal kunne gis god nok omsorg innenfor rammene av en familie, skriver Bruusgaard i en e-post til VG.

Hun skriver videre at Bufdir mener det er viktig å ha fokus på forebyggende tiltak som kan hindre utenforskap og andre utfordringer som kan føre til at barn og yngre begår kriminelle handlinger.

– Barnevernsloven har som grunnleggende formål å ta hensyn til det enkelte barns beste, ikke å beskytte samfunnet mot barn som begår lovbrudd, skriver hun avslutningsvis.

VG har vært i kontakt med siktedes forsvarer, Thor Bache-Wiig.

Han ønsker ikke å kommentere saken.

Read Entire Article