Brukte falskt bilde av båtflyktninger: – Ergerlig

1 week ago 17



En dansk avis brukte et KI-generert bilde ved en glipp. – En riktig grov feil, sier redaktøren til TV 2.

 Dette bildet av båtflyktninger er ikke et ekte fotografi.
KI-GENERERT: Dette bildet av båtflyktninger er ikke et ekte fotografi. Foto: faksimile, Reddit/Sjællandske nyheter/Adobe Stock

Publisert 05.05.2024 20:16

Du har sett motivet på trykk mange ganger før. Flyktninger i en overfylt båt ute på havet, som stirrer inn i kameraet med slitne blikk. 

Ved første øyekast er det ikke noe galt med bildet, som er brukt som illustrasjonsfoto i en debattartikkel om Danmarks flyktningpolitikk i Frederiksborg Amts avis.

Det som ikke blir opplyst i artikkelen, er at menneskene på bildet ikke er ekte.

De er laget av kunstig intelligens, ifølge nettsidene til Adobe, der bildet er hentet fra. 

 Adobe Stock
ORIGINALBILDER: Dette bildet ligger inne i Adobes arkiv med bildeteksten: «Young North Africans who flee into the sea with their boat during illegal immigration. Generative AI Stock-illustration» Foto: Kilde: Adobe Stock

– Må ikke skje

Feilen ble først oppdaget av en oppmerksom leser på danske Reddit. 

Louise Pettersson, ansvarlig sjefredaktør i konsernet Sjællandske Medier, eier av nevnt avis, bekrefter at det har skjedd en glipp. 

– Det er en riktig grov feil. Debattredigereren vår hadde simpelthen oversett at bilder var KI-generert. Det må ikke skje, sier hun til TV 2. 

 Sjællandske medier
ERKJENNER GLIPP: Louise Pettersson, ansvarlig sjefredaktør Sjællandske Medier. Foto: Sjællandske medier

Sjefredaktøren opplyser at de vanligvis ikke bruker KI-genererte bilder som forestiller ekte mennesker i virkelige situasjoner. 

– Derfor er ikke dette et spørsmål om å merke det, men om å ikke bruke det i det hele tatt. Vi kommer nå til å stramme opp våre interne prosedyrer, forteller Pettersson. 

– Sånn er det

Forfatteren av debattinnlegget der bildet ble brukt, Magnus Barsøe fra partiet Socialdemokratarna, virker fremdeles til å være ved godt mot når TV 2 tar kontakt.

– Hva tenker du selv om at avisen har brukt et umerket KI-bilde i innlegget ditt?

– Det er jo selvfølgelig ergerlig, som redaktøren selv har sagt, men sånn er det, skriver han i en epost i TV 2. 

 Lars Svankjaer
FRA POLITIKEN TIL POLITIKKEN: Magnus Barsøe (S) har selv bakgrunn som journalist og redaktør. Foto: Lars Svankjaer

Før Barsøe meldte overgangen til politikken, jobbet han som debattredaktør i den danske storavisen Politiken i mange år. 

Nå stiller han som kandidat fra den danske statsministeren Mette Fredriksons parti til valget i EU-parlamentet. 

– Jeg er selv gammel journalist, og vet jo godt at sånne feil skjer, legger Barsøe til.

I rask utvikling

Dette er heller ikke første gang et skandinavisk mediehus går i KI-fella.

I januar publiserte NRK et bilde de trodde var sendt inn av en leser, men som i realiteten var laget med kunstig intelligens. De brukte også et KI-generert bilde i en notis om strømprisene i 2022 ved en feil. 

Medieforsker Liv Hausken ved UiO mener det vil bli enda vanskeligere for mediehusene å skille mellom ekte fotografier og genererte bilder i fremtiden, fordi teknologien utvikler seg så raskt. 

– Foreløpig klarer du kanskje å avsløre det – hvis du er god. Men det er ikke mange måneder til det ikke går lenger, sier hun til TV 2. 

 Jakob H. Meland.
MEDIEFORSKER: UiO-professor Liv Hausken forsker blant annet på kunstig intelligens og bildebruk i mediene. Foto: Jakob H. Meland.

Hausken er en del av forskningsprosjektet Photofake, der hun blant annet undersøker hvordan pressen håndterer manipulerte bilder og videoer. 

Forskeren mener bildebruken til Frederiksborg Amts avis er problematisk, fordi det ser ut som et nyhetsfotografi.

– Bildet er brukt i en kommentar, og ikke i en nyhetssak, men det kan feilaktig oppleves likevel som de bruker et arkivert nyhetsfotografi til å illustrere saken, sier hun.

Flere kilder

De fleste mediehus, inkludert TV 2, bruker ofte bilder som er sendt inn av privatpersoner i sakene sine – for eksempel av trafikkulykker eller branner. 

Det at kunstig intelligens har blitt såpass god til å generere bilder, gjør at journalister må skjerpe dokumentasjonskravene sine, ifølge Hausken. 

– Det er en problemstilling som ikke er helt løst ennå, men i mange sammenhenger handler det om å finne flere kilder som sier det samme, sier hun.

Read Entire Article