Brukte «anbefalt av Nav» i markedsføring: – Gir aldri slike anbefalinger

16 hours ago 4



  • Nav mener selskapet Debitnor ikke kan bruke «anbefalt av Nav», slik de har gjort, i sin markedsføring. De sier de har tatt kontakt med selskapet om dette flere ganger.
  • Debitnor oppgir at formuleringen stammer fra et lokalt NAV-kontor, og de mener de har rett til å skrive «anbefaling fra Nav».
  • Selskapet har nå fjernet formuleringen fra sin markedsføring etter henvendelser fra VG og Nav.

Prisene stiger på det meste, og nordmenns forbruksgjeld har steget kraftig.

De som sliter aller mest, kan få gratis gjeldsrådgivning fra Nav. Men det er også mange private selskaper som tilbyr lignende tjenester mot betaling.

Et av dem er Debitnor, et selskap som ifølge egne nettsider kan samle og reforhandle gjeld, og få ned folks månedlige kostnader.

Frem til for kort tid siden, kunne man se følgende informasjon hvis man søkte opp selskapet:

Det har de ikke lov til å skrive, ifølge Nav.

– Nav gir aldri slike anbefalinger til kommersielle selskaper. Hvis det ikke foreligger dokumentasjon, går dette fort under villedende markedsføring, som er ulovlig, sier kommunikasjonsdirektør Sverre Molandsveen.

Da VG først tok kontakt med selskapet, vedgikk de at det i enkelte annonser på deres nettside siden 2014 har stått «anbefalt av Nav», og at formuleringen kunne misforstås. De sier de burde presisert at det var snakk om et lokalt NAV-kontor, og at de derfor endret formuleringen til «anbefaling fra Nav».

Nå oppgir de likevel at de har fjernet hele setningen fra sin markedsføring. Mer om det lenger ned i saken.

– Vanvittig kynisk

Åge Lindgren har selv slitt med høy gjeld over flere år, og fått hjelp av Nav til å håndtere gjelden. Nylig fikk han innvilget en gjeldsordning.

Han har ikke benyttet seg av private gjeldsrådgivere, sier han. Men han vet godt hva slags tjenester som finnes, og hvordan reglene fungerer. Derfor reagerte han da han fikk opp en reklame for Debitnor der det sto at de var «anbefalt av Nav».

Bilde av Åge LindgrenÅge Lindgren

– Det er så på trynet som det går an. Nav er en statlig aktør, de ville aldri anbefalt et firma til noe som helst. Men når de bruker det i annonsen er det ingen som gidder å si noe på det – det er det som fikk det til å renne over for meg, sier han til VG.

Han mener mennesker i en sårbar situasjon kan ende opp med å gå i en «felle» fordi en anbefaling fra Nav gir troverdighet.

– Jeg synes et er så vanvittig kynisk. Kanskje er det ikke alle som sitter i en sånn situasjon som vet du kan få dette gratis, og så kommer et regnskapsfirma og sier at de skal hjelpe, og at de er anbefalt av Nav, sier han.

– Denne typen tjenester er å sko seg på de som virkelig sliter her i samfunnet.

VG kjenner til at det har vært direkte kontakt mellom Lindgren og Debitnor om reklamen, som ingen av partene opplevde som positiv.

Guro Sollien Eriksrud, fagsjef for forbrukerøkonomi i Forbrukerrådet, sier på generelt grunnlag at mange som har gjeldsproblemer er i en veldig desperat situasjon, både psykisk og økonomisk.

Bilde av Guro Sollien EriksrudGuro Sollien Eriksrud

Fagsjef for forbrukerøkonomi i Forbrukerrådet

– Da er det gjerne ekstra vanskelig å finne frem i hjelpeapparatet. Mange blir ikke minst truffet av markedsføring fra private fordi de har søkt og klikket på ord og setninger knyttet til gjeld og økonomiske problemer. Da er det lett å hoppe på en løsning eller et tilbud som ikke nødvendigvis er så lurt.

Man har både rett på gratis gjeldsrådgivning fra Nav, og veiledning fra Namsmannen.

Denne hjelpen har man rett på

– Alle har rett på gratis gjeldsrådgivning fra Nav, men det er det dessverre mange som ikke vet om. Andre vegrer seg for å ta kontakt av ulike grunner, eller opplever ventetid, sier Eriksrud i Forbrukerrådet.

Hun lister opp disse tjenestene

  • I tillegg til at alle har rett på gratis gjeldsrådgivning, har Nav også en nasjonal gjeldsrådstelefon hun anbefaler så ofte jeg kan.
  • Hvis en skyldner har fått brev fra namsmannen, kan hen også ta kontakt med dem for forklaring og veiledning.
  • Hvis man har gjeld man ikke vil klare å betale på veldig mange år, kanskje aldri, kan man søke offentlig gjeldsordning via namsmannen. Hvis man får avslag, kan man prøve igjen. Denne vurderingen skal også Nav kunne hjelpe med.
  • Får man gjeldsordning, får man beholde en bestemt sum å leve for i for eksempel fem år, mens resten av inntekten går til å betale gjeld. Etter de fem årene blir resten av gjelden slettet. Man kan få gjeldsordning også om man ikke har noe overskudd å betale gjeld med.

– Vi skulle generelt ønske det offentlige innkrevings- og hjelpeapparatet var mer aktive for å forebygge og fange opp problemer, og bidra til løsninger før folk går inn i veldig negative spiraler der også helse, arbeidsevne og relasjoner kan bli rammet. Det rammer selvsagt individet og deres barn eller andre nære hardest, men er heller ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt. Her kan også helsevesenet og andre være med å fange opp folk som trenger hjelp.

Nav: Ba dem slutte flere ganger

Kommunikasjonsdirektør Molandsveen i Nav sier Nav tilbyr gratis rådgivning om økonomi og gjeld til alle som trenger det.

– Du kan få hjelp både på telefon, eller du kan avtale et møte med en økonomi- og gjeldsrådgiver på Nav-kontoret der du bor. Dette er selvsagt gratis.

Bilde av Sverre MolandsveenSverre Molandsveen

Kommunikasjonsdirektør i Nav

Han sier det kreves dokumentasjon for at noe skal kunne benytte seg av påstanden «anbefalt av Nav» i henhold til markedsføringsloven

– Når vi blir oppmerksomme på slike tilfeller som det VG viser til her, tar vi kontakt med avsenderne, og ber dem endre praksis. Det har vi også gjort med dette selskapet flere ganger, sist nå i forbindelse med at VG tok kontakt.

Debitnor: Mener de kan skrive «anbefaling fra Nav»

VG har lagt frem kritikken for Debitnor og faglig leder Helge Pedersen. Han sier at «anbefalt av Nav» var noe selskapet begynte å bruke etter at de bisto flere Nav-kontorer som manglet kapasitet til å følge opp klienter i 2013-og 2014.

– Ett av disse kontorene var spesielt fornøyd og utstedte en skriftlig anbefaling på NAVs brevark. Denne anbefalingen har vi oppbevart internt i tråd med en avtale med daværende leder ved kontoret, skriver han.

– Vi har tidligere gitt et uttrykkelig løfte til avsenderen om at dokumentet ikke skulle videreformidles, men kun benyttes som en intern referanse.

Han sier det stemmer at Nav sentralt ved et par anledninger har tatt kontakt og uttrykt at de ikke har gitt noen offisiell anbefaling.

– Det har vi aldri påstått. Vi har derimot forklart at anbefalingen stammer fra ett bestemt kontor vi hadde et godt samarbeid med. Vi mener det må være legitimt for en seriøs aktør å referere til en dokumentert, positiv tilbakemelding fra et offentlig kontor som man har bistått på lovlig og faglig korrekt vis.

Han vedgår at det siden 2014 har stått på selskapets nettsider og i enkelte annonser «anbefalt av Nav», og sier dette i ettertid justert til «anbefaling fra Nav».

– Vi burde presisert at det var snakk om et lokalt NAV-kontor, og ser at formuleringen kunne misforstås. Vi har derfor gjennomgått og justert annonser for å unngå uklarheter.

Ville følge opp

Det svaret var imidlertid ikke Nav fornøyd med:

– Et brev fra en enkeltmedarbeider fra 2014, som i tillegg holdes hemmelig, gir etter vårt syn ikke grunnlag for å bruke Nav i reklame for en kommersiell tjeneste, sier Molandsveen i Nav til VG.

Han sa først til VG at Nav ville følge opp saken med Forbrukertilsynet. Men etter at Debitnor nå sier de har fjernet også «anbefaling fra Nav» fra markedsføringen, ser de ikke lenger behov for det.

Etter at VG tok kontakt med Debitnor igjen, delte de et dokument fra 2014 med tittel «referanse fra Nav», fra et NAV-kontor i en mindre kommune som sier de har benyttet seg av deres tjenester flere ganger når Nav har hatt lang behandlingstid, og da dekket kostnadene for de som bruker dem. Det står at selskapet har høy kompetanse, og at de anbefaler andre å benytte seg av dem.

– Dette var ikke en privat uttalelse fra en enkeltmedarbeider, men en formell tilbakemelding fra ledelsen ved kontoret, skriver faglig leder Helge Pedersen.

– På bakgrunn av dette valgte vi å benytte formuleringen «anbefaling fra Nav» i vår markedsføring, i god tro og uten å videreformidle eller publisere selve dokumentet. Vår hensikt har aldri vært å villede, men å synliggjøre den tilliten vi har opparbeidet oss gjennom faktisk samarbeid.

Han sier deres hovedmål alltid har vært å bistå personer og familier som står i alvorlige økonomiske vanskeligheter – ofte etter å ha forsøkt å få hjelp via det offentlige, som Nav, uten å lykkes.

– Vi ønsker på ingen måte noen konflikt med Nav eller andre offentlige instanser. Tvert imot har vi et sterkt ønske om samarbeid, der vi sammen kan bidra til å hjelpe flest mulig. I lys av diskusjonen som har oppstått, har vi valgt å fjerne all digital markedsføring hvor formuleringen «anbefaling fra Nav» er brukt. Skulle det finnes materiale vi har oversett, vil dette fjernes umiddelbart.

Nav mener fortsatt at selskapet ikke kan bruke slike formuleringer i sin markedsføring. 

Read Entire Article