Lokale initiativer gir nytt liv og renere vann i fjorden, men er ikke nok mener MDG. Nå skal Stortinget stemme over mer statlig støtte for å redde Oslofjorden.

Publisert 17.06.2025 17:25
– Dette er superrensere!
Generalsekretæren i Oslo Badstuforening, Ragna Marie Fjell, holder opp en svær klase med blåskjell fra bryggekanten.
Under deres brygge på Sukkerbiten i Oslo henger tusen meter tau med blåskjell.
– Disse skjellene renser til sammen åtte millioner liter vann i døgnet, forteller Fjell.

Men selv om åtte millioner liter høres mye ut, er Oslofjorden langt større og rommer mange billioner liter vann.
Onsdag skal Stortinget behandle en historisk restaureringspakke for fjorden.
En syk fjord
Prosjektet ved Oslo Badstuforening har vart i ett år, og i tillegg til fornøyde badekunder, kan generalsekretæren allerede fortelle om endringer i sjølivet rundt flytebrygga.
– Vi ser en lokal effekt. Det er mer småfisk, krabber, mark og så videre. Så her koser fisken og smådyr seg, sier Fjell.
Oslo Badstuforening har spesialtau til blåskjell under badstuene på Langkaia og Sukkerbiten. Fjell mener prosjektet er vel verdt pengene.
– Det var en investeringskostnad for oss på rundt 300.000 for å komme i gang, og så koster det litt årlig. Men det er ikke de store summene, det er veldig overkommelig.

Stortingsrepresentant for MDG, Une Bastholm, mener blåskjellrenseriet er et godt eksempel på at en ikke trenger dyre høyteknologiske løsninger.
– Av og til så har naturen løsningene selv og vi trenger ikke å kopiere den på en dyr måte. Så det å framdyrke blåskjell eller andre typer organismer som renser nitrogenet er helt genialt, og det er billig, sier hun.
– Det er jo en relativt stor kostnad for et veldig lokalt tiltak?
– Dette er et eksempel på at tiltak som virker, og som ikke nødvendigvis er veldig dyre. Noen tiltak koster penger, mens sånne restaureringsprosjekter får du mye rensing ut av lite penger, slåt Bastholm fast.
– Vi må satse
TV 2 har tidligere skrevet om de mange prosjektene for å gjenopplive en døende Oslofjord. Men lokale prosjekter er ikke nok, mener Bastholm.

– Selv om flere sånne prosjekter alene ikke er nok, så er det veldig stor verdi lokalt. Og til sammen så kan det bli en del. Men vi slipper nok ikke unna å rense nitrogenet fra kloakken vår og hindre avrenning fra landbruket, sier hun.
I fjor sommer arrangerte MDG begravelse for Oslofjorden, men Bastholm og MDG har ikke gitt opp enda.

Onsdag skal en restaureringspakke for Oslofjorden, behandles på Stortinget. Forslaget fra MDG om å etablere og fullfinansiere et statlig restaureringsprosjekt for fjorden, mangler foreløpig flertall.
MDG ber Høyre sikre flertall før det er for sent.
– Nå er vi nærmere enn noen gang. Hvis Høyre snur, kan Stortinget be regjeringa bla opp for å restaurere fjorden. Skal vi redde fjorden, må vi satse. Det betyr penger. Det betyr ledelse. Det betyr handling nå.
– Høyre har nå en historisk mulighet til å gjøre det rette.
Voteringen vil foregå førstkommende onsdag.