«Brat summer»: – Som å være svett på fest

1 month ago 26



Ingenting er hottere enn slimgrønt, hvit singlet og festing hele natten dersom man har en «brat girl summer».

 Mario Anzuoni / Reuters
BRAT: Artist Charli XCX slapp i juni albumet «brat» som har tatt internett med storm denne sommeren. Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Publisert 25.07.2024 17:23

Ut med «clean girl», inn med «gi faen»-holdning. 

I år er det «brat summer» som gjelder. 

«Drittunge»

For deg som ikke henger helt med i flommen av trender og fenomener på TikTok, skal du få en forklaring på hvorfor dette albumet setter fyr på internett.

Det hele startet med at den britiske artisten Charli XCX slapp sitt sjette studioalbum «Brat» tidligere i sommer.

Musikken kan beskrives som elektronisk pop eller klubbmusikk, ifølge  musikkprodusent og programleder i P3, Kaja Stoltenberg.

Hun forteller at sangene etter hvert spredte seg til sosiale medier.

– «Brat», som egentlig betyr «drittunge», har fått en ny betydning. Det handler om å feste, være røff i kantene. Men mest av alt er det en mental innstilling om å være «unapologetically» deg selv.

 Astri Aspen / P3
MENTALT: Kaja Stoltenberg mener «brat summer» handler mye om det mentale. Foto: Astri Aspen / P3

– Har du en «brat summer»?

– Det vil jeg absolutt si! Jeg er helt klart med på «brat»-toget, forteller Stoltenberg.

Ekspert på sosiale medier og trender, Mathilde Hogsnes, sier at Charli XCX har evnet å skape en veldig effektiv markedsføringskampanje gjennom trenden «brat summer».

– Fenomenet er kompleks og sammensatt. På den ene siden handler trenden om å dyrke den frigjorte jenta som gjør feil og som gir litt blanke. 

Ny trend?

Hogsnes legger til at trenden skiller seg fra andre SoMe-farsotter ved at den ikke sier at kvinner må se ut eller oppføre seg på en bestemt måte.

– På den andre siden, så fremmer trenden noe ganske distinkt, ifølge artisten selv. En «brat» er en jente som er litt «messy», som liker å feste og som gjør dumme ting noen ganger. 

 Torstein Wold / TV 2
FORSKER: Mathilde Hogsnes, forsker på influensere i Skandinavia, og har fått med seg . Foto: Torstein Wold / TV 2

Stoltenberg forteller at dette kan oppleves som en motreaksjon på trender som «clean girl» og «hot girl summer» som handler mye om å ha de riktige produktene, frisyren og det perfekte liv.

«Brat» er en videreføring av hvordan unge jenter tar kontroll over det kvinnelige og selvtilliten sin – bare i en ny og spygrønn innpakning.

– Det er på ingen måte en ny trend, men Charli XCX har gitt den nytt liv, sier Hogsnes.

Klubbkultur og festing

Selv om trenden inkluderer en større gruppe og sikrer mangfold fordi den ikke handler om penger og utseende, mener Stoltenberg at det sikkert er noen som er skeptiske til at musikken promoterer hard festing.

Likevel presiserer hun at det ikke er fokuset.

– Jeg tror denne trenden har en positiv effekt på unge jenter. Det handler om samhold og er noe alle kan ta del i.

Sangen «Apple» har fått en egen dans på TikTok, som det i skrivende stund har blitt lagd omtrent 500.000 videoer til på appen.

Stoltenberg forklarer at albumet er inspirert av artistens interesser og klubbkultur. 

– Hun har sagt at teksten skal være som meldingene hun sender til venninnene sine. Det er ekte, litt rart og minimalistisk. 

 Privat
MUSIKKPRODUSENT: Til vanlig jobber Kaja Stoltenberg som musikkprodusent i P3 og velger ut musikken som spilles på P3 og mp3. Foto: Privat

Videre sier Stoltenberg at musikken skiller seg fra annen toppliste-pop, som blant annet Taylor Swift, der det kan ligge mye mellom linjene og analyse av teksten.

– Charli XCX er mer opptatt av universet hun lager enn selve musikken. Og det har tatt helt av.

Kan bli avgjørende i presidentvalget

Men det er ikke bare unge på TikTok som tar del i «brat»-trenden.

Kamala Harris, som er favoritten til å bli Demokratenes presidentkandidat før høstens valg i USA, ble også en del av trenden da Charli XCX la ut en melding på X og skrev «Kamala is brat». 

– Sjakktrekket var at teamet til Harris plukket opp dette. Det er helt nydelig at hun har noen kloke unge sosiale mediehoder i kampanjen sin, forklarer Hogsnes.

 Skjermbilde X
MARKEDSFØRING: Etter at Joe Biden trakk seg som demokratenes presidentkandidat har Kamala Harris og teamet virkelig markert seg i sosiale medier. Foto: Skjermbilde X

På lik linje mener hun at det er viktig å ikke undervurdere effekten denne trenden kan ha.

– Trendene i sosiale medier gjenspeiler samfunnet vi lever i, og er mye mer enn innhold som deles i sosiale medier. Kamala Harris blir nå assosiert med en bevegelse som engasjerer mange unge jenter. Hun blir en del av dem og viser at hun snakker deres språk.

Dette mener Hogsnes skaper positive assosiasjoner til henne som person ovenfor en stor og viktig velgergruppe. 

Retorikk-ekspert Andreas Birger Johansen mener slike trender kan ha betydning for presidentvalget i høst.

– Det handler om å mobilisere velgere og appellere til generasjon Z. Det kan avgjøre valget, forteller Johansen.

Read Entire Article