Booket drosje på Oslo lufthavns automat. Prisen for én tur til sentrum: 2820 kroner.

1 month ago 27



Et nytt bookingsystem skulle hindre høye priser på flyplassen. En gruppe forretningsfolk ble likevel trukket for 2000 kroner mer enn avtalt.

Fem personer på forretningsreise i Norge bestilte drosjetur på disse automatene ved Oslo lufthavn. Regningen ble skyhøy. Foto: Heine Sandvik Brekke

Publisert: 06.08.2024 09:29

Kortversjonen

Fem personer fra et sørkoreansk selskap var i juni på forretningsreise til Oslo. Fremme ved Gardermoen bestilte de to drosjer, som skulle koste rundt 800 kroner.

Likevel endte de to regningene på over 5600 kroner til sammen.

At dette er langt mer enn vanlig, oppdaget de utenlandske gjestene først da de snakket med sine norske partnere.

Vil du unngå å betale overpris? Se fem råd til drosjekunder på Gardermoen lengre nede i saken.

Brukte bookingautomat

– Vi satt i møte med dem og småsnakket. Da sa den ene representanten at drosjen trakk veldig mye fra kortet hans, forteller Grete Monika Ramstad.

Ramstad hadde ansvar for å ta imot forretningspartnerne. Hun jobber i Triolab. De samarbeider med det sørkoreanske selskapet.

Grete Monika Ramstad stusset da hun hørte hva gjestene hennes hadde betalt for drosjeturen.

Representantene bestilte drosjene gjennom en bookingautomat på Gardermoen.

Der sto det at turen kostet rundt 800 kroner. Det sier en av dem til Aftenposten.

Turen i den første drosjen skulle kostet 820 kroner, ifølge denne utskriften fra drosjen til Royal Rolling Zahraa. Foto: Privat

Men da han sjekket meldingen fra banken, sto det noe helt annet:

Representanten fra Sør-Korea i én av de to drosjene ble trukket 2820 kroner for turen fra Gardermoen til Oslo. Foto: Privat

Oppdaget flere feil

Ramstad tok derfor kontakt med drosjeselskapet. I en e-post ba hun dem tilbakebetale 2000 kroner. Aftenposten har sett korrespondansen.

Omtrent to uker senere så den koreanske forretningsmannen, som betalte for den andre drosjen, på regningen sin. Også han hadde blitt trukket for rundt 2800 kroner.

Igjen tok Grete Monika Ramstad kontakt med Royal Rolling Zahraa. Hun ba dem betale tilbake 2000 kroner.

Representanten i den andre drosjen ble trukket for 373.813 koreanske won. Det tilsvarer rundt 2800 kroner etter valutaen pr. 15. juni 2024. Foto: Privat

«Etter vi sjekket vårt system fant vi ut at det skjedde en teknisk feil, og at kunden ble trukket feil beløp», svarte drosjeselskapet.

De skrev også at sjåførene var innkalt til kontoret:

«Vi har identifisert og adressert problemer knyttet til kjøringen og har iverksatt nødvendige tiltak for å forhindre at lignende hendelser skjer i fremtiden.»

Selskapet beklaget for begge hendelsene og skrev at summen blir refundert.

Aftenposten har spurt om å få kontaktinformasjon til de to drosjesjåførene. Det ønsker ikke Royal Rolling Zahraa å svare på.

På vei ut fra Oslo lufthavn kan man booke drosjer på disse automatene, som driftes av Fast Travel. Foto: Heine Sandvik Brekke

Varsler reaksjoner

Rett utenfor flyplassen blir reisende møtt av bookingautomatene for drosjer. Der får de tilbud fra flere selskaper. Man kan velge mellom både biler og priser.

Etter at man har bestilt, får man en QR-kode og en avtalt pris. Dette skal gi kundene forutsigbarhet og trygghet.

Selskapet som drifter bookingautomatene, reagerer på opplysningene til Aftenposten.

På menyen til bookingautomatene får man tilbudt en rekke ulike selskap og priser. Menyen viser priser til Jernbanetorget i Oslo. Foto: Heine Sandvik Brekke

– Drosjene skal ikke ta annen pris enn det som er oppgitt til kunden på forhånd. Dette ser vi alvorlig på.

Det uttaler daglig leder i Fast Travel AS, Ole Morten Amundsen.

Amundsen skriver de nå vurderer å sanksjonere drosjeselskapet Royal Rolling Zahraa:

LøyvehaverLøyvehaverEt selskap som eier løyvene, eller drosjene, som er godkjent av løyvemyndigheten. har brutt vårt regelverk, og vi kan iverksette sanksjon. Det betyr én til tre måneders utestengelse fra Oslo lufthavn Gardermoen. Ved gjentagelser er det seks måneder.

– Vi er veldig fornøyd med at kunden melder ifra, ellers hadde drosjene sluppet unna med begge disse påståtte feilene på 2000 kroner, uttaler Amundsen.

Også Avinor reagerer på saken. Bookingsystemet for drosjer er der for å gi kundene valgfrihet og trygghet, forklarer pressevakt i Avinor Ylva Celius Trulsen.

– Dette grepet tok vi nettopp for å få bukt med høye priser og useriøse aktører, og det er innført en rekke krav til sjåførene. Det har vist seg å fungere meget godt, sier Trulsen.

– Vi vil ta tak i denne hendelsen, slik skal vi ikke ha det, legger hun til.

Drosjeselskap: Kunden betalte «ultrapris»

På utskriften som koreanerne fikk, står firmaet Royal Rolling Zahraa oppført. Dette er et enkeltpersonforetak, registrert på Zahraa Zahreddine. Hun ønsket ikke å svare på noen spørsmål knyttet til saken.

Senere ble Aftenposten oppringt av en annen person, som ba oss sende e-post. Deretter fikk vi svar fra Ahmed Halabi, som jobber ved selskapets kontor.

Han skriver at han har ansvar for sakene til de koreanske passasjerene.

De ulike drosjeselskapene konkurrerer gjennom bookingautomatene på Gardermoen. Foto: Heine Sandvik Brekke

– Royal Rolling opererer med fire prisgrupper på flyplassen: minstepris, standardpris, høy pris og ultrapris, skriver Halabi.

– Sjåførene har forklart hendelsen som en teknisk feil. Kunden bestilte standardpris, men ble belastet for ultrapris, legger han til.

Royal Rolling Zahraa har ikke svart på hva den tekniske feilen var, eller hvordan den kunne skje. De har heller ikke svart på hvorfor de har fire ulike priser for strekningen mellom Gardermoen og Oslo.

Det er i underkant av 49 kilometer fra flyplassen til Oslo sentrum.

Halabi mener at hverken Avinor eller drosjeselskapet kan lastes for feilen, ettersom det er noe «sjåføren har gjort med eller uten forsett». Han kan ikke se hva selskapet kunne gjort annerledes:

– Vi kan ikke ta direkte ansvar for kundens eller sjåførens handlinger.

Aftenposten kjenner ikke sjåførenes identitet, og selskapet ønsker ikke å videreformidle kontaktinformasjon. Vi har derfor ikke hatt anledning til å kontakte sjåførene for å kvalitetssikre opplysningene eller å høre deres versjon.

Read Entire Article