Boliglånsrenten: – Godt tidspunkt å prute nå

1 month ago 26



Kortversjonen

  • De yngre med høyt lån har bedre rente enn de eldre med lite lån
  • Gjennomsnittlig årlig effektiv rente i Norge har nådd 6 prosent ifølge Renteradar.no
  • Siviløkonom Sindre Noss i Renteradar.no mener bankene må kjempe om kundene nå
  • Bankenes fagforening ser at kundene er på offensiven og tar oftere kontakt enn før

Rentetoppen er her – og nedfarten kommer til å drøye. Men det er håp.

For nå som Norges Bank (mest sannsynlig) ikke øker renten fremover, er det rom for å forhandle med bankene.

Det mener iallfall siviløkonom Sindre Noss i Renteradar.no.

Tjenesten, som har 170.000 registrerte brukere, henter inn tilbud fra alle norske banker og sammenligner renten din opp mot markedets beste tilbud.

Renteutgiftene har doblet seg på to korte år.

Gjennomsnittlig årlig effektiv rente hos Renteradars kunder har nådd 6 prosent- det høyeste nivået på 15 år.

Sindre Noss<-Sindre Noss

Markedssjef og medgründer av Renteradar.

Storbanker som DNB har nemlig nok av penger i hvelvet for tiden. Det gjør det til et godt tidspunkt å ta en telefon til banken – eller, for den telefonsky av oss, sende en e-post.

– Nå har ikke bankene noen gode argumenter å gjemme seg bak. Og bankene har veldig høy lønnsomhet nå. Mange banker har derfor råd til å tjene mindre på boliglånskundene når de tjener såpass godt på innskuddskundene. Så de har en del å gå på.

Han peker også på at det er økt konkurranse om kundene nå som færre enn før tar opp lån.

– Svært lav kredittvekst gjør at bankene må ta markedsandeler for å vokse. Ingen banker ønsker negativ vekst. Når enkelte banker som Bulder vokser raskt og tar markedsandeler, har bankene enda sterkere ønske om å beholde kundene sine.

Store forskjeller på renten

Men hvordan vet vi om vi har en bra eller dårlig rente? Det er ikke lett å vite i dagens system, der bankene ikke har plikt til å frigi ekte renter de gir til ulike grupper.

Men Renteradar, som har en stor database med flere tusen verifiserte boliglånsrenter, har gitt VG noen tall.

I grafen under, ser vi at de unge med mye lån har absolutt best rente. De som har dårligst, er de eldre med lite lån.

– De med store lån blir ofte premiert med ekstra lave renter hos flere banker og disse kundene er naturlig nok langt med prisbevisste enn de med små lån siden har mer å spare på å få ned renten.

Det kan virke ulogisk at de mest risikofylte kundene, altså de unge med høye lån, er de beste. Men dette er bedre kunder enn de som er eldre og lojale, nettopp fordi de kan være kunder lenger:

– Bankene har funnet ut av hvis de får de unge inn, blir de ofte livet ut. Da tilbyr de gode vilkår frem til de er 34 år, så begynner de å skru til. Bankene tjener godt på boliglånskundene, kanskje ikke så godt i starten, men over tid vil de tjene mer penger på boliglånet og på sparepengene dine. De er veldig opptatt av ikke å miste en kunde.

Har du spurt venner eller kollegaer om hvilken rente du har, får du ofte like ulike svar som antallet folk du spør.

Det er fordi rentene settes helt individuelt av de fleste banker.

– Du kan dermed ha ulik rente enn naboen som har likt rekkehus, likt lån og inntekt.

– Så vi er prisgitt at banken snakker sant når de sier de gir oss den beste renten?

– Ja, men du skal ikke stole på banken din, du må gjøre en sjekk, sier markedssjef Noss, og skjønner at han nå selger på egne vegne her.

Rentetjenesten ser at folk er dobbelt så tilbøyelige til å bytte bank enn for et år siden. Det gjør at bankene skjønner at de ikke kommer seg unna lenger.

– Hvilke argumenter er viktigst?

– Det å si at du er en lojal kunde, det er ikke det som slår. Du må være høy og mørk og nærmest true med å bytte hvis de ikke gir bedre rente.

Hva tenker du?Hva er ditt neste trekk?aRing banken og prut som en markedsbodselgerbSend en e-post med "Gi meg bedre rente, ellers..."cSjekk Renteradar mens jeg ignorerer bankens anropdFortsette å betale mer, jeg liker at banken min blir rikere

Bankene: Kundene er aktive for tiden

Finans Norge, en interesseorganisasjon med bankene som medlemmer, bekrefter at det er høy konkurranse for kundene nå.

– Utlånsmarginen er lav, det vitner om lav konkurranse. Kundene er aktive og bankene kjemper om å beholde kundene, sier informasjonsdirektør Tom Staavi.

Tom Staavi<-Tom Staavi

Informasjonsdirektør Finans Norge

– Vi ser at eldre kunder har dårligere rente, hvorfor setter ikke banken ned for disse?

– Bankene setter renter basert på økonomien til kunden på tidspunktet lånet blir inngått. Og mye kan skje med økonomien til den kunden, derfor kan det være klokt av bankkundene å ta kontakt med banken og høre om ens rente står i forhold til det som er ellers i markedet.

Han legger til at bankene ikke alltid har tilgjengelig informasjon om for eksempel økonomien har bedret seg, noe som skulle tilsi en bedre rente.

– Og bankene ønsker kanskje ikke finne ut av det heller?

– Bankene ønsker å beholde kundene.

Huseiernes Landsforbund e er ikke overrasket over at eldre, trofaste kunder har dyrere rente. Men:

– Sett fra utsiden er det en merkelig måte å drive butikk på, sier Carsten Pihl, leder for politikk og samfunnskontakt.

– Det er trist at bankene utnytter situasjonen. Dette har vi sett dette over lang tid, at de gode og lojale kundene nærmest straffes ved at banken holder høye renter. Det skyldes at folk ikke følger med.

Han tror at de eldre låntagerne ofte også har høyere inntekt og dermed ikke merker at boliglånet svir like mye som de unge.

Carsten Pihl<-Carsten Pihl

Leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft

– De som er unge og har mye lån, de har åpenbart en mye større egeninteresse, så de er nok mye flinkere til å følge med og mase på banken. Mens de eldre er litt dårligere til å følge med.

– Ditt beste prute-tips?

– Det viktigste er å finne ut om du får et bedre lån et annet sted. Det er mange som tenker det er et ork å bytte bank, men det er lettere nå enn før. Legger du makt bak kravene er det fort mange tusenlapper å spare.

Read Entire Article