Bobiler har blitt bøtelagt for over 40.000 i sommer. 500 meter unna kan de stå lovlig.

1 month ago 41



Siden mai har Bymiljøetaten skrevet ut 63 bøter til bobiler som parkerer ulovlig på Sognsvann. Forbudet overholdes «i svært liten grad», ifølge etaten.

Sognsvann er populært blant bobilturister. Men her er det egentlig ikke lov å parkere lenger. Foto: Charlotte Førde Skomsøy / Aftenposten

Publisert: 02.08.2024 14:15

Kortversjonen

– Det ante vi ikke. Vi kom i går kveld og så ikke skiltet, dessuten mente vår venninne som bor i Oslo at dette var et fint sted å stå, sier Sandra til Aftenposten.

Hun og kjæresten Jörg parkerte tirsdag kveld på utfartsparkeringen til Sognsvann i sin ombygde varebil. Etter et morgenbad i innsjøen har de hengt opp det våte tøyet på en klessnor mellom to trær på parkeringen.

Paret har kjørt fra Tyskland, gjennom Danmark og Sverige, og skal tilbringe noen uker på bilferie i Norge.

De er ikke alene om å ikke ha fått med seg forbudet.

Tyske Sandra og Jörg hadde ikke fått med seg parkeringsforbudet. Aftenposten møtte dem rett etter et morgenbad i Sognsvann. Foto: Charlotte Førde Skomsøy / Aftenposten

– Økt bekymring for uønskede konsekvenser

Oslo kommune vil forby bobiler ved Sognsvann, skrev Aftenposten i fjor. Parkeringsplassen hadde vært rekordpopulær hos bobilturister hele sommeren. BymiljøetatenBymiljøetatenBymiljøetaten forvalter Oslo kommunes fellesarealer som gater, torg, parker, friområder, idrettsanlegg, marka og indre Oslofjord. Bymiljøetaten har også ansvar for luft, støy, vann, jord. og lokale turfolk var lei.

– En utfartsparkering skal gi publikum lett tilgang til marka, forklarer Bymiljøetatens pressevakt, Hanne Sofie Fremstad i en epost.

– Det har tidligere ikke vært en stor utfordring med bobiler på Sognsvann utfartsparkering. Etter at bruken økte, økte bekymringen for uønskede konsekvenser som dårlig plassutnyttelse og innestengte biler, hvilket er uheldig, fortsetter hun.

I august 2023 ble forbudet sendt på høring. I september 2023 var det vedtatt.

Nå har ingen campingvogner eller kjøretøy som er særskilt innredet for campingbruk lov til å parkere her. Forbudet er skiltet.

Vanlige biler kan parkere gratis i 48 timer.

Parkeringsforbudet er skiltet ved innkjørselen til parkeringsplassen. Foto: Charlotte Førde Skomsøy / Aftenposten

42.000 kroner i bøter

Har det hjulpet?

– Nei, i svært liten grad, men det er blitt noe bedre, opplyser Fremstad.

Fra 1. mai til 29. juli har Bymiljøetaten skrevet ut 63 parkeringsbøter til bobiler.

Gebyret er på 660 kroner. Det betyr at kommunen har krevd inn nesten 42.000 kroner i bøter så langt i sommer.

Denne morgenen kan Aftenposten telle fire-fem bobiler, samt tre-fire ombygde varebiler på plassen. Og mens vi teller, ruller nok en tyskregistrert bobil inn.

Så fort Aftenposten spør om de la merke til forbudt-skiltet ved innkjørselen til parkeringsplassen, setter de seg inn i bilen og kjører ut igjen.

Lov å parkere nærmere T-banen

Men: Tiden for bobiler på Sognsvann er ikke nødvendigvis helt forbi. Rett ved T-banestasjonen på Sognsvann ligger også en parkeringsplass.

Denne eies av SporveienSporveienSporveien er et norsk kommunalt selskap som eies av Oslo kommune. Sporveien drifter T-banen og trikken i Oslo. – kommunens eget kollektivselskap.

Her er det også gratis å parkere. Og lovlig for bobiler og campingvogner.

Hva er grunnen til at Bymiljøetaten og Sporveien har lagt seg på hver sin linje?

– Vi kan ikke svare på Sporveiens vegne, svarer Fremstad i Bymiljøetaten.

Parkeringsplassen til Sporveien, rett ved T-banestasjonen, var stappfull av bobiler og campingvogner da Aftenposten var innom. Foto: Charlotte Førde Skomsøy / Aftenposten

Tone S. Tuhus, presse- og mediekontakt i Sporveien, opplyser at parkeringsreguleringen er gjenstand for løpende vurderinger, men:

– Vi har så langt ikke fått inntrykk av at parkerte biler/bobiler utgjør et problem. Slik situasjonen ser ut i dag er det ikke ønskelig med noen parkeringsregulering på dette området, men dersom situasjonen endrer seg vil det kunne komme endringer også her, skriver hun i en e-post.

Read Entire Article