Blinken: Enighet mellom arabiske land og USA om behov for våpenhvile

1 month ago 33



RUNDREISE: USAs utenriksminister Antony Blinken holdt torsdag en pressekonferanse med sin egyptiske motpart, Sameh Shoukry i Kairo. Foto: Evelyn Hockstein / AP / NTB

USAs utenriksminister Antony Blinken sier på en pressekonferanse torsdag at det er enighet mellom arabiske land og USA om behovet for en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen.

torsdag 21. mars kl. 19:49

Blinken er for tiden på rundreise i Midtøsten der dette er temaet under samtaler. Han var i Saudi-Arabia onsdag, er i Egypt torsdag og reiser til Israel fredag.

Med seg i bagasjen har den amerikanske utenriksministeren et utkast til en resolusjon som tar til orde for umiddelbar våpenhvile. USA har utarbeidet et eget utkast, etter å ha stanset flere Gaza-vedtak i FNs sikkerhetsråd tidligere.

Turen er Blinkens sjette til Midtøsten etter Hamas-angrepet 7. oktober i fjor.

Situasjonen i Gaza er prekær etter flere måneder med bombing. En stor andel av befolkningen har flyktet til grensebyen Rafah, helt sør på Gazastripen – som Israels statsminister Benjamin Netanyahu nylig fastholdt at han ville invadere, i et ønske om å «eliminere Hamas».

FNs nødhjelpskontor OCHA og Verdens matvareprogram (WFP) konstaterte i begynnelsen av mars at en firedel av innbyggerne på Gazastripen, 576.000 mennesker, nå er «ett skritt unna» hungersnød som følge av Israels angrep og blokade.

Ifølge Reuters har Blinken og lederne i de arabiske landene blitt enige om å samle eksperter som kan identifisere strakstiltak for å øke nødhjelpen de kommende dagene.

31.988 palestinere er drept i israelske angrep på Gazastripen siden Israel erklærte krig mot Hamas etter 7. oktober-angrepet, opplyser Gazas helsedepartement.

De oppdaterte tallene som ble offentliggjort torsdag, viser også at 74.188 palestinere er såret i angrepene.

Read Entire Article