Ble umyndiggjort etter at han snakket med TV 2

1 week ago 18



Drapet på Sigrid (16):

Chris, mannen som drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) i 2012, gjorde i april i fjor et intervju med TV 2. Før det skulle publiseres, ble han umyndiggjort. Nå har han delvis vunnet frem med klagen sin.

 Christian Roth Christensen / TV 2
DRAPSDØMT: Chris er dømt for å ha drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) i Oslo i 2012. I mer enn ti år har han vært underlagt tvungen psykiatrisk behandling. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Publisert 05.05.2024 20:53

I fjor fortalte TV 2 den ukjente historien om hva som skjedde før Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble bortført og drept.

Drapsmannen, Chris (48), kunne selv skrive seg ut fra psykiatrisk sykehus noen måneder før drapet. 

Det gjorde han til tross for at en lege mente at han var alvorlig psykisk syk og farlig etter at han truet flere familiemedlemmer på livet.

 Privat
FØR DRAPET: Dette bildet er tatt før Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept. Foto: Privat

I tiden før artikkelen ble publisert i desember, advarte Helse Møre og Romsdal TV 2 om konsekvensene dette kunne få. De mente at omtalen kunne forverre Chris sin helsetilstand. 

De ønsket heller ikke å svare på noen av TV 2s spørsmål om deres håndtering av ham i tiden før han drepte Sigrid i 2012. 

Sendte klage 

Før publiseringen fratok de ham også samtykkekompetansen. 

Samtykkekompetanse er enkelt forklart en persons evne til å ta en informert beslutning om å ta imot helsehjelp. 

Uten samtykkekompetanse er man umyndiggjort, og det er opp til andre, for eksempel en verge, å ta beslutninger på ens vegne. 

Chris har sagt at han frivillig vil motta helsehjelp, og han har dessuten vært underlagt tvungent psykisk helsevern i mange år fordi han var psykotisk da han drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne.  

Derfor var det høyst uklart for både Chris og hans forsvarer, advokat Ida Andenæs, hva det egentlig innebar da samtykkekompetansen ble fratatt ham. 

 Kristin Grønning / TV 2
FORSVARER: Ida Andenæs har vært advokaten til Chris siden han ble pågrepet høsten 2012. Foto: Kristin Grønning / TV 2

De valgte å klage vedtaket inn til Statsforvalteren i Møre og Romsdal. 

Ikke adgang til å begrense 

TV 2 har fått tilgang til uttalelsene til Statsforvalteren. De er ført i pennen av assisterende fylkeslege Vegard Ansok. 

Han tar for seg sykehusets påstand om at Chris' uttalelser til TV 2 har relevans for hans helsetilstand og påfølgende behandling. 

«Vi kan ikke avvise slik sammenheng, men finner ikke at helsetjenesten basert på fratagelse av samtykkekompetanse alene, har adgang til å legge begrensninger på pasienters kontakt med media. Medias beslutninger om bruk av kilder og publisering av saker, tillegger ikke Statsforvalterens myndighetsområde», står det. 

Den ukjente historien om drapet på Sigrid (16)

TV 2 Play

Statsforvalteren støtter Helse Møre og Romsdal i at det er gjennomført en ny vurdering av Chris' samtykkekompetanse selv om han selv sier at han vil motta behandling frivillig. 

Finner ikke spor i journalen 

Statsforvalteren tar også for seg sykehusets uttalelse om at Chris ble destabilisert våren 2023. 

Det var i dette tidsrommet TV 2 innledet kontakten med ham. 

I denne perioden tok en seksjonsleder på institusjonen der Chris bor kontakt med den lokale sikkerhetspsykiatrien på grunn av stor bekymring rundt at Chris hadde endret adferd. 

 Christian Roth Christensen / TV 2
MØTTE TV 2: Flere ganger har Chris møtt TV 2 det siste året. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Behandleren mente også at økt oppmerksomhet rundt Chris ville øke faren for forverring av psykoselidelsen. 

Statsforvalteren mener at begrunnelsen til sykehuset bygger på konkrete vurderinger av Chris' tilstand våren 2023. Samtidig har de hentet inn journalnotatene hans. 

Journalen skal omfatte opplysninger om sykehistorien, gjennomførte undersøkelser og resultatene av disse.

«Etter vår oppfatning fremgår det i løpende journalnotater ikke tydelige holdepunkter for alvorlig destabilisering av pasienten etter intervju med TV 2 og heller ikke etter publisering». 

TV 2s kommentator: – Helt forferdelig sak

Statsforvalteren mener at dette burde ha fremkommet i journalnotatene. 

Får delvis medhold 

Konklusjonen er at Chris har fått delvis medhold i sin klage etter at han mistet samtykkekompetansen. 

«Samtykkevurderingen er ikke relevant overfor kontakten med media. Vi har imidlertid ikke grunnlag for å si at det ikke var riktig at det ble gjort en samtykkevurdering opp knyttet opp til helsehjelp, når det vises til endringer hos pasienten», skriver statsforvalteren. 

Ida Andenæs, Chris' advokat, sier til TV 2 at det var viktig å få klarhet i hvorfor samtykkekompetansen ble fratatt på det tidspunktet det skjedde. 

– Siden fratakelse av samtykkekompetanse ikke omfattet hans mulighet til å ha kontakt med media, og han heller ikke har motsatt seg helsehjelp, var det helt nødvendig og svært viktig for ham å få klarhet i hva slags realitetsendringer dette vedtaket medfører, sier hun. 

 Christian Roth Christensen / TV 2
FRIGANG: Hver dag har Chris flere timer permisjon fra institusjonen der han bor. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Hun sier at det er snakk om helt grunnleggende rettigheter og at begrensninger i disse rettighetene må være klare. 

Behandler: – Beklagelig 

I et brev fra Chris' behandler sendt 5. mars i år skriver han at det er «beklagelig at det hersker uklarhet rundt en så inngripende avgjørelse som bortfall av samtykkekompetanse». 

TV 2 har stilt Helse Møre og Romsdal en rekke spørsmål, blant annet om: 

 Hvorfor Chris ble fratatt sin samtykkekompetanse. 

 I hvilken grad Chris' kontakt med TV 2 var utløsende for at han ble vurdert som ikke samtykkekompetent. 

Hvorfor rammene rundt den bortfalte samtykkekompetansen ikke ble klargjort tidligere. 

«Helse Møre og Romsdal viser til tidligere svar i denne saken og har ingen ytterligere kommentarer», skriver Guri Viken, kommunikasjonsrådgiver i Helse Møre og Romsdal i en e-post til TV 2. 

Sykehusets tidligere svar i denne saken har vært følgende: 

«Helse Møre og Romsdal har gjentatte ganger gitt TV 2 klare råd om å ikke sende intervjuet med pasienten. Det vil kunne forverre pasienten sin helsetilstand og det videre behandlingsforløpet. Helse Møre og Romsdal har videre ikke anledning til å svare på spørsmål knyttet til taushetsbelagt informasjon i denne saken».

Read Entire Article