Ble «sugarbabe» femten år gammel: – Det var kanskje voldtekt?

1 month ago 41



Kortversjonen

  • Politiet får stadig flere rapporter om mindreårige som selger sex til voksne, men antall straffesaker øker ikke.
  • Kripos sier mange av sakene omfatter alvorlige lovbrudd, ofte begått av personer med tidligere seksuelle overgrep.
  • Skam hindrer mange unge i å melde fra om salg av sex.
  • Flere ungdommer mangler støtte og veiledning, og mange ønsker hjelp uten å bli dømt.

Det melder Kripos i en rapport om fenomenet – såkalt «sugardating».

– Vi skulle ønske at flere av de mest alvorlige tilfellene ville bli etterforsket, sier Morten Nybråten, politiovertbetjent ved Kripos.

Sammen med kollega politioverbetjent Tuva Dahlheim har han undersøkt sakene politiet har om mindreårige som selger egenprodusert seksualisert materiale til voksne.

– Vi ser at rapporteringen til politiet fungerer bra, og at rapporteringen øker. Likevel gir det ingen effekt på antallet straffesaker, sier Nybråten.

Dette til tross for at flere av sakene som de ser blir innrapportert, er alvorlige.

 Espen Sjølingstad Hoen / VGVIL HA FLERE SAKER: Kripos ber nå om at flere saker om «sugardating» blir etterforsket. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Samtidig er det mange tilfeller som aldri blir meldt til politiet. Skammen omkring salg av sex hindrer mange unge i å be om hjelp, viser en undersøkelse fra PRO-senteret.

En av dem som aldri har bedt om hjelp er «Silje» (21). Hun var femten da hun første gang møtte en voksen mann for sex mot penger.

Når hun møter VG, er det første gang hun snakker med noen om hva hun har opplevd. I likhet med de andre unge kvinnene VG har snakket med i denne artikkelen er hun anonymisert. Kjæresten hennes vet ingenting om hva hun har opplevd.

– Det var kanskje voldtekt? Kanskje litt sånn presset samtykke? spør hun forsiktig, og forteller om første gang.

Hun var femten år, han var i femtiårene. Hun og venninnen hadde lagt ut en annonse på en nettside for såkalt sugardating, og han hadde invitert dem begge til hotellrommet sitt. Nå hadde han kjørt venninnen hjem, men bedt Silje bli værende. Fram til da hadde det vært spennende. Hun hadde lite erfaring med gutter, og aldri hatt sex.

Nå, alene på hotellrommet, var det ikke lenger spennende.

– Jeg prøvde å komme på en unnskyldning om at det begynte å bli sent. Og jeg hadde mensen. Men han sa bare at «det går bra». Så da var det vanskelig å si nei, forteller hun.

Hun nøler. I alle årene som er gått har hun forsøkt å ikke tenke på det.

– Jeg.. jeg gjorde ikke motstand. Men alt skjedde litt fort. Etterpå kjørte han meg hjem. Jeg fikk så mye kjeft for å komme hjem etter midnatt. Jeg hadde sagt at jeg ikke skulle være ute lenger enn til ni.

– Hva tenker du i dag om det som skjedde?

– Hvis jeg tenker på hva jeg føler kroppslig, så føler jeg litt nesten at det var voldtekt. Men jeg sa ikke nei. Jeg gjorde ikke motstand.

Han betalte henne tusen kroner. Det var prisen femten år gamle Silje hadde satt på seg selv.

Les også: –⁠ Sugardating verre enn sexhandel

Silje visste lite om mannen som hadde voldtatt henne. Rapporten fra Kripos viser imidlertid ett urovekkende trekk ved mange av mennene går igjen i sakene.

– De er ofte registrert med seksuallovbruddsaker fra tidligere, sier Nybråten og fortsetter:

– Vi er spesielt bekymret for tilfellene som utvikler seg til fysisk møte og salg av sex, da disse barna ikke vet hvem de møter. De kan stå overfor gjerningspersoner som tvinger dem til å gjøre ting de ikke hadde sett for seg.

 Oliver BellinderBRYTES NED: – Vi er bekymret for om barns barrierer mot å selge sex, gradvis brytes ned, sier Tuva Dahlheim, politioverbetjent ved Kripos, som står bak den siste rapporten om mindreårige som selger egenprodusert seksualisert materiale til voksne. Foto: Oliver Bellinder

– Begrepet «sugardating» er misvisende. Det er ikke dating, det som vi ser i sakene vi har undersøkt, sier kollega Tuva Dahlheim.

Det er det heller ikke i «Siljes» tilfelle. Når hun møter mennene, forventer de sex. Hvor mye de betaler henne, er opp til dem.

– Det var noen treff der jeg fikk minst tusen kroner. Det var sykt mye penger for meg da. Og at jeg fikk spise på skikkelig fine restauranter, eller være på spa eller hoteller. Lenge sa jeg til meg selv at dette var lettjente penger.

I dag ser hun at det var noe unge Silje trengte, som hun fikk ved å selge seg.

– Jeg likte å føle at jeg hadde makt ovenfor ressurssterke menn. Og jeg må innrømme at jeg ble mer selvsikker på utseendet og kroppen min. Jeg var ikke lenger redd for å gå ut uten sminke. Det spilte ingen rolle for dem at jeg ikke hadde en perfekt flat mage. Samtidig fikk jeg penger for det, jeg som vokste opp i en familie med lite penger.

Dette var så verdifullt at hun fortsatte, men ledet til at hun ble utsatt for flere lovbrudd:

Hun ble presset sex med personer hun ikke ønsket, hun ble voldtatt som straff for at hun var forsinket til et møte, og hun måtte ta abort, forteller hun.

Med ett kjente hun verken stolthet eller økt selvfølelse.

– Jeg følte meg ekstremt ensom. Jeg gråt mye, og dusjet fire ganger om dagen. Og så fortsatte jeg å møte dem. Jeg følte meg helt blank i huet.

Dette er typisk for mange av dem som selger sex og seksualisert materiale.

– Vi er bekymret for om barns barrierer mot å selge sex, gradvis brytes ned. Det er ofte snakk om unge sårbare barn uten omsorgspersoner. De gjør det ofte for å få penger til rus og alkohol, sier Dahlheim ved Kripos.

Silje er bare en av flere unge kvinner som har fortalt til VG om sine erfaringer med å selge sex som mindreårig. VG har sett skjermbilder av pengeoverføringer. Noen av mennene er også dømt.

For flere av kvinnene er dette første gang de forteller om at de har solgt sex. Alle kvinnene er gitt fiktive navn:

Klara (18)

Ble rekruttert av venninne

Klara (18) var fjorten år da hun solgte noen barnesko på nettet fordi de var for små for henne.

– Da fikk jeg en melding av en mann som ønsket å kjøpe skoene. Det ble ikke rart før han begynte å spørre om å få se sålene til skoene, og etterhvert også føttene. Jeg tenkte det var lett-tjente penger, sier hun.

Etter hvert ville mannen ha bilder av føttene til venninnene, og hun fikk ekstra betalt for å rekruttere dem. Hun forteller at hun fikk ni venninner til å opprette kontakt med mannen.

– Jeg var ung, og så ikke noen fare ved det. Jeg tenkte at det bare var bra at venninnene mine tjente like enkle penger som meg.

Den yngste hun rekrutterte var femten år, de andre var seksten.

Så ville han møtes.

– Det var jeg skeptisk til. Men jeg fikk mye større pengesummer, og kontant.

Hun var femten år første gang de møttes. Hun møtte ham en del ganger, men forteller til VG at hun ikke lenger gjør det.

– Selv om jeg er ferdig med dette, så driver fortsatt noen av venninnene mine fremdeles med det, så jeg ønsker at de ikke får noen konsekvenser.

Ifølge Kripos-rapporten får politiet over hele landet inn stadig flere meldinger om mindreårige jenter og gutter som selger seksualisert materiale til voksne. Likevel:

«Til tross for den økte rapporteringen gir det ikke et merkbart utslag i kriminalitetsstatistikken», skriver Nybråten og Dahlheim i rapporten.

– I klartekst betyr dette at det kommer inn flere saker til politiet, som ikke etterforskes?

– Ja. Noen av sakene burde åpenbart ha vært etterforsket, det ser vi. Det handler ikke om vond vilje, men det handler om kapasitet. Det handler om å prioritere blant de prioriterte sakene. Det er ikke enkelt, sier Nybråten.

 KriposMER ETTERFORSKNING: Det ønsker Morten Nybråten, politioverbetjent ved Kripos, etter å ha sett at mange saker som blir rapportert til politiet, ikke blir etterforsket. Foto: Kripos

En annen grunn kan være hvordan politiet og samfunnet tenker om såkalt «sugardating», spekulerer han.

– Fenomenet høres ikke så alvorlig ut. Hvis en syttenåring har solgt et nakenbilde til en jevnaldrende, er kanskje ikke det så ille. Hvis man som etterforsker tror at alle sakene er slik, er det kanskje ikke rart at man ikke griper tak i dem.

Anita (22)

Begynte som 11-åring

Anita var fjorten da hun begynte med sugardating og å selge nakenbilder. Egentlig begynte det allerede da hun var 11 år, sier hun.

– Da var det ikke betaling involvert. Det var en slags barnlig nysgjerrighet.

Som elleveåring opprettet hun kontoer på de fleste normale sosiale medier.

– Det gikk ganske kort tid før jeg allerede hadde voksne menn som sendte meg meldinger og sånn. Så lenge jeg sendte seksualiserte bilder og sånn, så fikk jeg den bekreftelsen jeg var ute etter. Jeg hadde veldig dårlig selvtillit.

Menn som ønsket å betale, fant hun over alt på nettet.

– Da jeg var fjorten hadde jeg et nettverk med mange menn. Plutselig så jeg at her kunne jeg få penger for kroppen min. Så lett som bare det, bare jeg møter dem.

Hun var femten da hun solgte sex første gang.

– Til slutt hadde jeg ingen grenser lenger. Jeg så ikke på det som sex. Du blir apatisk. Samtidig fikk jeg litt adrenalin av å gjøre noe som ikke var helt normalt.

Mannen hun møtte første gang var tidlig i sekstiårene. Beløpene hun fikk, var ikke store.

Ikke at hun trengte pengene. Både mor og far har godt betalte jobber, forteller hun.

– Jeg fikk alltid penger av dem hvis jeg trengte det.

Så ble tenåringen eldre. Hun forsto mer.

– Jeg merket at det ble ekkelt. At det ikke var noe jeg ville holde på med. Jo eldre jeg ble, jo klarere så jeg at jeg var et enkelt offer med min manglende selvtillit. Det er tydelig at jeg solgte meg selv for å føle at jeg var verd noe.

I dag er hun utdannet og i fast jobb.

Dette er en type straffesaker som politiet må ta ansvar for, siden verken selger eller kjøper ofte er interessert i at det skal etterforskes, mener de to.

– Mange av barna har et dårlig forhold til politiet fra før, og står uten nære omsorgspersoner. Det gjør det vanskelig for dem å melde fra. Og selv når politiet etterforsker, er mange barn lite villige til å samarbeide, sier Tuva Dahlheim.

Silje reagerer på at politiet ikke følger opp det økende antallet saker de får inn.

– Da gjør politiet terskelen for sugardating lavere. At folk vet det er liksom ulovlig, men at det ikke er så farlig likevel. Det får meg til å tenke at det er like greit jeg ikke meldte sak inn til politiet, fordi de hadde ikke gjort noe, sier hun.

Det som fikk henne ut av det, var en ung mann. De møttes på Tinder. De var jevnaldrende.

– Han brydde seg om meg. Plutselig skjønte jeg hvordan et forhold virkelig skulle være. Han viste ekte interesse for meg, at jeg var mer enn bare en sexpartner.

Bente (20)

Trengte penger til rus

– Dette er en periode i livet mitt jeg føler mye skam rundt og jeg har ikke fortalt det til noen, sier Bente (20).

Hun var 15 år da hun begynte å selge nakenbilder. Ei venninne satte henne i kontakt med en mann som ønsket å betale.

Selv hadde hun ikke bankkort i så ung alder. Pengene som mannen betalte ble derfor overført til venninnens konto, som så tok ut pengene til henne.

Flere andre i miljøet hun var i på den tiden, solgte også nakenbilder, forteller hun. Mens hun brukte pengene til å ruse seg, kjøpte andre klær. Det reagerer hun på.

– Det forteller hvor mye skam som er knyttet til fattigdom, at noen selger sex for å få penger til klær og sminke.

Sakte kuttet Silje ut én og én av mennene. Da den siste kunden reiste bort en måned, blokkerte hun også ham. Nå har hun en jevnaldrende samboer. Han vet ingenting om hva hun har opplevd. Ingen vet.

– Jeg gikk noen timer til psykolog, men klarte aldri å snakke om det. Det var for mye skam.

Hun har lenge tenkt på hva hun hadde trengt for å slutte tidligere.

– Jeg trengte noen nær meg, som kunne ha hjulpet meg til å innse at det jeg holdt med ikke var sunt.

Bjørg Norli, leder for PRO-senteret, nikker når hun hører Siljes historie. I en rapport fra 2023 spurte de ungdommer som solgte sex eller nakenbilder om hva de ønsket seg av voksne omkring dem.

76 prosent svarte at de ønsket en som lytter til dem uten å dømme.

 Terje Bringedal / VGTREN BARNA: – Vi må lære barna hvordan de skal håndtere uønsket oppmerksomhet på nett. Dette må vi lære barn av alle kjønn, sier Bjørg Norli, leder for PRO-senteret. Foto: Terje Bringedal / VG

– Er du tenåring og roter deg borti salg av tjenester er det mange som ønsker hjelp, men som frykter at voksne vil møte dem med fordømmelse.

Dette er grunnen til at de i samarbeid med RVTS har laget avataren «Emilie (16)» på nettstedet snakkemedbarn.no, hvor voksne kan trene seg på å snakke med AI-utgaver av ungdommer overgrep eller sexsalg.

Norli mener det må jobbes på to fronter.

– Vi må gi voksne som jobber med ungdom nødvendig kompetanse om tematikken. Og vi må lære barna hvordan de skal håndtere uønsket oppmerksomhet på nett. Dette må vi lære barn av alle kjønn, sier Norli, som vil minne om én siste ting:

– Det er en liten gruppe ungdommer som gjør dette. De fleste ungdom i dag er prektigere enn noen gang. Det er ikke normalisert blant unge å ta imot penger for sex.

Silje er ikke helt enig.

– Folk begynner i økende grad å akseptere at jenter gir av seg selv for penger. Mange er på Onlyfans og liknende steder. Influensere er der, og jenter ser alle pengene de får.

I dag studerer hun og skal om kort tid ut i jobb. Hun har ikke meldt det som hun lurer på var voldtekt, til politiet.

– Jeg er redd for at det vil bli henlagt. Og jeg er redd for at det vil føre til at familien min får vite hva jeg har gjort. Dessuten føler jeg meg nesten ansvarlig for det som skjedde. Hvis politiet spør meg hvorfor jeg fortsatte å møte ham… Jeg klarer ikke gi et ordentlig svar på det.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article