Ble mistenkt for å være spion. Her blir Hvaldimir heist død opp av sjøen.

2 weeks ago 10



Dødsårsaken til kjendishvalen Hvaldimir er ennå ikke kjent. – Har berørt mange liv, sier forsker.

Et bilde av nå avdøde Hvaldimir i full vigør. Foto: Jørgen Ree Wiig, Fiskeridirektoratet / NTB

Publisert: 31.08.2024 17:49

Kortversjonen

Det var i 14.30-tiden lørdag at Stavanger havn fikk en melding av den lokale sjøtrafikksentraltjenesten: En hval lå og fløt i havnebassenget i Risavika sørvest for Stavanger.

Det viste seg snart at det var den berømte hvithvalen populært kalt Hvaldimir.

– Vi fikk deretter hjelp til å slepe ham inn og heise ham opp fra sjøen, sier Fredrik Skarbøvik, maritim koordinator i Stavangerregionen havn.

Liket av «Hvaldimir» ble heist på land etter han ble funnet drivende i havnebassenget utenfor Risavika. Foto: Per Harald Pedersen

Hvaldimir dukket første gang opp utenfor Rolfsøya i Finnmark i slutten av april i 2019. Kort tid etterpå ble han rikskjendis da han tok tilhold i Hammerfest.

Siden den gang har han vært observert i en rekke norske kystbyer.

I slutten av juli ble det kjent at kjendishvalen skulle tvangsflyttes fra Vestlandet til en fjord i Øst-Finnmark hvor det finnes andre hvithvaler. Håpet var at Hvaldimir skulle integreres.

Så langt kom han altså ikke.

– Det kom selvfølgelig som et sjokk, sier forsker Sebastian Strand i Marine Mind om dødsfallet.

Organisasjonen har som mål å styrke menneskers forhold til havet og livet der. Hovedmålet deres den siste tiden, har vært å beskytte hvalen.

– Vi har gjort det beste vi kunne for å beskytte Hvaldimir, sier Strand.

Han har foreløpig ingen teorier om hvorfor han døde nå.

– Det er ikke umiddelbart åpenbart hva som har skjedd.

Strand tror at mange er utrolig lei seg.

– Han har berørt mange liv og gitt mange et litt nytt bilde på hvaler.

Nå er målet å finne dødsårsaken. Strand ønsker å gjøre alt han kan for å sikre at Hvaldimir kan undersøkes skikkelig.

Liket av kjendishvalen «Hvaldimir» ble funnet i fjorden utenfor Tananger i Rogland. Foto: Per Harald Pedersen

Slik ble han kjendis

Da hvithvalenhvithvalenHvithval er en dyreart som tilhører tannhvalene. Arten lever i Arktis, og som voksne er de helt hvite. Hvithvalene er kjent for å ha et stort repertoar av ulike lyder. Den kalles også beluga, et navn avledet av det russiske «beloye» som betyr hvit. Kilde: Store Norske Leksikon dukket opp i Norge, var han iført det som så ut som et feste for et lite kamera, merket «Equipment St. Petersburg». Den hadde også seletøy. Det utløste et rykte om at det var snakk om en spionhval fra den russiske marinen.

Etter at han ble frigjort utenfor Hammerfest ble hvithvalen værende i området.

En hendelse der Hvaldimir dukket ned på havbunnen for å hente en mobiltelefon til en ungdom som hadde mistet den i vannet gikk verden rundt.

Etter en stund i Hammerfest ble imidlertid Hvaldimir syk og tynn, noe som bekymret folk. Hvalen svømte helt ned til Oslofjorden, men trivdes heller ikke der.

Helsetilstanden bedret seg noe etter at han svømte til Ryfylkefjorden i fjor, men interesseorganisasjonen One Whale har likevel jobbet i over ett år med å få flytte den berømte hvalen.

De fikk først avslag på å flytte ham til Svalbard, men Fiskeridirektoratet snudde senere og åpnet for at hvalen kunne flyttes til Varangerfjorden i Finnmark. Det har imidlertid vært i strid med råd fra flere fagfolk.

Aftenposten har ikke lykkes med komme i kontakt med One Whale etter dødsfallet.

Read Entire Article