Bilverkstedene i krise: –Må stjele ansatte fra hverandre

3 hours ago 4



Bilbransjen mangler folk, og verksteder må konkurrere om de få som er igjen. Bemanningsbyrå mener mekanikere utenfor EU systematisk nektes arbeidstillatelse.

Darko Nikolics bror, som også er utdannet bilmekaniker, ønsker å komme til Norge. Om de kommer til å få svar, er mer tvilsomt. Foto: Alice Bratshaug

Publisert: 18.07.2025 20:49

(Bergens Tidende): Darko Nikolic kom fra Serbia for å jobbe som bilmekaniker hos Frode Sande i Drotningsvik. Nå står broren hans klar til å gjøre det samme, men får ikke slippe inn i Norge.

Behovet for flere folk er akutt, og Sande skulle gjerne ansatt broren også.

– Vi har manko på arbeidskraft. Både mekanikere og innen karosserifaget, forteller Frode Sande til BT.

På verkstedet hans i Drotningsvik er det lenge siden de fikk ansatt bilmekanikere fra land utenfor EU.

– Nå har vi bare gitt opp. De siste tre og et halvt årene har det vært umulig å få et svar fra UDI.

Han forteller om en bransje som nå står i en svært utfordrende situasjon.

Den svake kronekursen fører også til at flere polske arbeidere ikke lenger ønsker å jobbe i Norge, skrev NRK i fjor. I land som Danmark og Tyskland kan de tjene opp mot 10 euro mer i timen.

Det er sterk konkurranse om den samme arbeidskraften innad i EØS, fordi de ikke finnes nok fagfolk.

Frode Sande, eier av Sandegruppen, forteller til BT at det er en stor mangel på arbeidskraft i bilmekanikerbransjen. Foto: Alice Bratshaug

I mellomtiden sliter bilverksteder med å få kabalen til å gå opp – og ender med å rekruttere ansatte fra hverandre.

– Det blir jo ikke flere arbeidere, så vi må stjele fra hverandre. Hele tiden, sier Sande.

Kunder står praktisk talt i kø for å få fikset bilen sin, men bilforhandlere over hele landet merker mangelen på kvalifiserte bilmekanikere. Foto: Alice Bratshaug

Blir ikke gjenforent med broren

– De trenger mange dokumenter, og nå har de økt kravet til antall år med arbeidserfaring i tillegg. En ung fyr som broren min får derfor ikke komme inn i Norge, sier Darko Nikolic.

Det bergensbaserte bemanningsbyrået WiiSDA har jobbet tett med Sandegruppen i flere år, men står uten mulighet til å hjelpe. Ifølge dem får de ikke lenger innvilget arbeidstillatelser for fagarbeidere til Norge.

Egil Steinsland i Norges Bilbransjeforbund er kritisk.

– Vi opplever at det er stor mangel på kompetente bilmekanikere i Norge. Bransjen skriker etter faglært personell, men det er krevende å få dem gjennom veggen til UDI.

I et brev til UDI skriver forbundet at de ønsker å opprette en bedre dialog om behandling av arbeidssøkere fra land som India. UDI avslo forespørselen om et møte.

 Avdelingen for karosseri og lakk på Sande Auto Vest er nylig oppusset, men uten ansatte er det tommere enn de hadde planlagt. Foto: Alice Bratshaug

Klager inn UDI til Sivilombudet

Erik Bergsland, salgs- og markedsdirektør i WiiSDA, forteller at omtrent alle søknadene deres er blitt avslått hos UDI de tre siste årene.

Av over 30 søknader som ble levert i 2023 og 2024, ble kun én innvilget.

Nå forteller Bergsland at de i praksis har sluttet å anbefale Norge til kandidater, fordi de enten ikke får svar, eller kan bli utestengt av Schengen ved mistanke om forfalsket dokumentasjon.

En klage førte til at Sivilombudet i fjor instruerte UDI til å fatte vedtak i søknadssakene. Da var det gått to år siden de første ble levert.

På UDIs nettsider heter det at dersom behandlingstiden overstiger fire måneder, skal søknaden innvilges, eller sendes videre til Utlendingsnemnda (UNE).

Ifølge Bergsland er omtrent alle søknader sendt videre til UNE, men ingen er blitt behandlet pr. i dag.

Erik Bergsland i WiiSDA forteller at de har sluttet å anbefale kandidater til Norge, på bakgrunn av manglende svar eller mulig utestengelse fra Schengen. Foto: Privat

Nå klager WiiSDA UDI inn til Sivilombudet for andre gang.

WiiSDA mener UDI har gjennomført en «uformell praksisendring», hvor søknader som tidligere pleide å bli godkjent i dag får avslag.

– UDI oppgir også ventetidstall mellom 40–90 dager i 2023. Vår erfaring er at om du legger til en null, så nærmer vi oss sannheten.

– Avdekket mange falske dokumenter

I en e-post forklarer Maria Rosenblad, enhetsleder i Opphold UDI, at det er avdekket mange tilfeller av falske dokumenter, særlig innen bilbransjen og fra land som Bangladesh, India og Pakistan.

Hun understreker at vurderingsgrunnlaget er det samme som før.

– Det som har endret seg, er at vi har avdekket flere falske dokumenter. Dette krever grundigere undersøkelser og bidrar til lengre behandlingstid. I tillegg har vi mottatt et stort antall søknader, og det gjør at klagebehandling ofte tar lengre tid enn de fire månedene som er oppgitt på nettsidene våre, skriver hun.

Read Entire Article