– I dag har Amerika, og verden, etter mitt syn, mistet en fantastisk leder, sier USAs president Joe Biden om tidligere president Jimmy Carter.
Jimmy Carter døde lørdag, 100 år gammel.
Biden mintes blant annet at han var den første til å støtte Carter da han ville stille som president. Carter var president fra 1977 til 1981.
Og Biden la vekt på hvilken støtte Carter-paret var for ham og kona Jill da de mistet sønnen sin.
I en uttalelse litt tidligere adresserte Biden også de unge når han minnes Carter.
– Og til alle de unge i denne nasjonen og for alle som leter etter hva det vil si å leve et liv med hensikt og mening – det gode liv – studér Jimmy Carter, en mann med prinsipper, tro og ydmykhet.
Stor innsats for fred
– Det er veldig vemodig at Carter er død, men ikke uventet. Han var svært gammel og har vært syk den siste tiden.
Det sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.
Carter og Bondevik møttes først i forbindelse med internasjonale konferanser og arrangementer knyttet til fredsarbeid og demokrati for nesten 20 år siden.
De samarbeidet blant annet gjennom The Carter Center, som Carter grunnla etter sin presidentperiode for å fremme fred og helse globalt.
I 2002 mottok Carter Nobels fredspris i for sin innsats for fredelige løsninger på internasjonale konflikter, fremme av demokrati og menneskerettigheter, samt økonomisk og sosial utvikling.
En inspirasjon
– Han er en mann som har utrettet veldig mye for fredens sak og menneskerettighetene, og han fikk fortjent Nobels fredspris, riktig nok etter mange år, sier Bondevik.
Han synes Carter er en av de enkeltpersonene som har fortjent den mest.
Bondevik er også veldig imponert over arbeidet både Carter og kona Rosalynn Carter utrettet for mental helse, spesielt gjennom The Carter Center.
– Både han og kona var opptatt av mental helse, så der hadde vi en felles interesse. Jeg var veldig imponert av Jimmy Carter og ekteparet Carter. De var min inspirasjon til internasjonalt arbeid for mennesker som trengte støtte, sier Bondevik.
Trump takker Carter
Biden sier at Carter får statlig begravelse.
Det blir også offentlige markeringer i Atlanta og Washington, D.C., etterfulgt av en privat begravelse i Plains, Georgia.
Detaljene er fortsatt under planlegging.
Påtroppende president i USA Donald Trump sender også sine kondolanser til Carters familie.
– Utfordringene Jimmy møtte som president kom på et avgjørende tidspunkt for landet vårt, og han gjorde alt i sin makt for å forbedre livene til alle amerikanere. For det skylder vi ham alle en stor takk, skriver Trump på Truth Social.
Støre: – En sjeldent varm, sympatisk og lyttende person.
Carter gjorde seg særlig bemerket i tiden etter presidentperioden gjennom mekling og innsats i konfliktområder verden over.
I senere år deltok han blant annet i organisasjonen The Elders sammen med blant andre tidligere Norges statsminister Gro Harlem Brundtland.
Han har også møtte statsminister Jonas Gahr Støre ved flere anledninger, som sier at det i dag først og fremst er arbeidet han nedla etter sin presidentperiode som gjør inntrykk.
– Jeg møtte Jimmy Carter ved flere anledninger. En sjeldent varm, sympatisk og lyttende person. Han var aktivt engasjert helt til det siste, til tross for at han var svekket av sykdom, sier Støre
– Blir husket for sitt internasjonale engasjement
Påtroppende direktør for Det Norske Nobelinstitutt, Kristian Berg Harpviken, minnes også Carter for hans internasjonale engasjement.
– Han blir huska for det internasjonale engasjementet sitt, særlig for fredsavtalen mellom Israel og Egypt.
Harpviken har ikke hilst på Carter selv, men har vært i samme rom ham. Han var ikke en mann som nødvendigvis tok rommet, ifølge Harpviken.
– Han var en mann som hadde autoritet, men som ikke behøvde å dominere rommet.
Men, Jimmy Carter var nok ikke like populær alle steder, mener Harpviken.
Han trekker frem at mange ville nok si at Carter også hadde en betydelig rolle i eskaleringa av konflikten mellom øst og vest, ved å veldig raskt gå inn og støtte motstandsbevegelsen i Afghanistan.
Men Harpviken tror den vestlige verden vil huske Carter som en stor statsmann, og en som sto for verdier som vi nå ser er truet.
Publisert 29.12.2024, kl. 22.57 Oppdatert 30.12.2024, kl. 02.19